Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

«Агробізнес – пріоритет номер один» - про це свідчать результати ще одного масштабного заходу, який відбувся 8 лютого 2018 року в КНЕУ14 Лютого 2018р.

Українська аграрна конфедерація (УАК) спільно з Інститутом агробізнесу та Інститутом кредитних відносин КНЕУ організували круглий стіл "Інвестиції та кредитування в агробізнесі: особливості та перспективи", який зібрав представників агробізнесу, банківських установ, міжнародних фінансових та громадських асоціацій, провідних аграрних експертів, фінансових аналітиків, науковців та освітян. Захід відбувся за сприяння Проекту USAID "Підтримка аграрного й сільського розвитку".

            З вітальним словом до учасників звернувся народний депутат України, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Президент УАК Леонід Козаченко, зазначаючи, що, на думку експертів, валове виробництво аграрної продукції можна збільшити втричі, але однією із причин, чому Україна не реалізує свій потенціал, є нестача коштів.

Модератором дискусії виступила Наталія Зарицька – заступник генерального директора УАК, яка підкреслила, що зустріч мала на меті створення ефективної платформи для вирішення спільних проблем та налагодження співпраці як для представників аграрного, так і фінансового секторів економіки України. Важливим також є те, що такий формат спілкування сьогодні об'єднує бізнес і науку.

АПК завжди буде в тренді, однак, розуміючи нагальність переговорів між усіма зацікавленими сторонами, УАК провела дослідження щодо інвестицій та передбаченої держпідтримки аграрного сектору у 2018 році, про що йшлося у презентації генерального директора УАК Павла Коваля.

Про "підводні камені" кредитування агробізнесу та способи вирішення проблем ішлося у презентації Романа Корнилюка, представника Інституту кредитних відносин КНЕУ, який також окреслив тренди залучення інвестицій найбільшими агрохолдингами. Використання землі як об'єкту застави, на думку Олександра Поліводського, партнера компанії LawFirmSofiya, у майбутньому створить реальні перспективи кредитування сільськогосподарських виробників.

Координатор групи щодо впровадження проекту Європейського інвестиційного банку Віорел Ґерчіу, зазначив, що зустріч є надзвичайно важливою, адже фінансування агробізнесу має стратегічне значення для розвитку України. Саме тому проект Європейського інвестиційного банку виділяє 400 млн євро для фінансування трьох пріоритетних секторів сільського господарства.

Станіслав Аржевітін, завідувач кафедри банківської справи КНЕУ, голова Громадської колегії при НБУ, голова Ради Асоціації українських банків, назвав джерела,  звідки брати банківській системі ресурси для кредитування агробізнесу.

У своїй презентації Олександр Муляр, координатор напрямку небанківського кредитування IFC, ознайомив учасників круглого столу з експертною думкою про новий інструмент кредитування – аграрні розписки. У такий спосіб на території України реалізовано 207 аграрних розписок (від 20 тис. грн. до 9,3 млн. доларів). З виступу Ілляса Ахметова,  керівника міжнародного відділу ГО "Українська асоціація молодих фермерів", учасники круглого столу зрозуміли нагальні проблеми представників дрібного бізнесу. Підсумкову оцінку інвестиційної привабливості аграрного сектору України дав генеральний директор Центру "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов.

Олександр Єранкін – директор Інституту агробізнесу КНЕУ наголосив на важливості встановлення зрозумілих правил гри для всіх зацікавлених учасників  банківського кредитування агробізнесу. Адже саме домінування тіньового сектора, корупційних «традицій» та менталітету, неефективна робота інституцій, що захищають права інвесторів, підривають головний драйвер активного банківського кредитування – «довіру».

Про важливі проблеми аграрного кредитування доповів Олександр Дроб’язко, ДННУ "Академія фінансового управління". Експертні коментарі запропонував Олександр Ничипорук, партнер з консалтингу BDO. Практикою залучення інвестицій в агробізнес поділилися ТОВ СП "Нібулон", СКБ "Ватра", Ecodevelop, ТОВ "Акрукс Груп", "Корпорація " АПК", ДП "Чайка" та інші компанії і підприємства. Експертні висновки прозвучали і з вуст Лариси Старікової, координатора аналітичного центру "Аграрний союз України".

Особливостями роботи банків з клієнтами з агробізнесу поділилися Наталія Порвіна, Credi Agricole Bank; Дмитро Барабан, ПАТ "Кредобанк"; Віктор Хоменко, Piraeus Bank; Денис Щур, ПАТ "Універсал банк"; Микола Волков і Юрій Хітренко, ТОВ "Райффайзен Банк Аваль"; Євген Хуриленко, ПАТ "Банк Кредит Дніпро" та інші учасники.

Щодо питань підготовки кадрів для агробізнесу та банківського сектору, а також щодо можливостей для студентів КНЕУ проходити практику в провідних компаніях поділилися думками Олександр Садовник, проректор КНЕУ та Вадим Березовик, радник голови правління АБ "Укргазбанк", Тетяна Майорова, завідувач кафедри інвестиційної діяльності КНЕУ.

Учасники круглого столу схвально відзначили, що провідний економічний ВНЗ країни готує фахівців за такими важливими для сьогодення і майбутнього спеціальностями, як: менеджмент агробізнесу, економіка агробізнесу, фінанси та банківська справа. Тож співорганізатори заходу висловлюють щиру вдячність ректорату КНЕУ як за підготовку кадрів для агробізнесу, оскільки потужні компанії – лідери у галузях сільського господарства, нарощуючи масштаби виробництва та виходячи на глобальний рівень, і надалі відчуватимуть кадровий голод; також і за можливість проведення зустрічей на базі КНЕУ, коли університет стає мультиплатформою, де вирішуються проблеми одразу кількох суміжних галузей. Таким чином, формат полілогу в рамках круглого столу, коли представники як аграрного бізнесу, банківського сектору, так і державних органів влади, громадських асоціацій, науки, знаходять спільну мову, вирішують спільні проблеми та налагоджують співпрацю, є вкрай важливим.