Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

IІІ Міжнародна науково-практична конференція «Фінансово-кредитний механізм активізації інвестиційного процесу»12 Листопада 2017р.15 Листопада 2017р.

10 листопада 2017 р. у конференц-залі ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Фінансово-кредитний механізм активізації інвестиційного процесу». Захід було проведено в рамках виконання науково-дослідної роботи молодих учених «Нова парадигма фінансово-кредитного забезпечення інноваційної діяльності малого та середнього бізнесу» (номер державної реєстрації: 0116U007401).

     Конференція, організована за ініціативи кафедри інвестиційної діяльності, викликала неабияку зацікавленість. 223 особи узяли участь у заході в очній та дистанційній формі, підготувавши тези доповідей, що вийдуть окремим збірником. Цьогоріч студенти (75 осіб) виявили підвищений інтерес до проблематики формування та використання фінансово-кредитного механізму в інвестиційному процесі. Долучилися до конференції і представники бізнес-структур, бізнес-асоціацій, полісі-мейкери (20 представників). Традиційно активну участь узяли викладачі та науковці (128 представників).

     Відкриття заходу розпочалось із натхненної промови Анатолiя Михайловича Колота, - д.е.н., професора, проректор з науково-педагогічної роботи ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана».

     Основну програму конференції розпочала д.е.н., професор, завідувач кафедри інвестиційної діяльності Тетяна Володимирівна Майорова, яка представила спільне з Центральноєвропейською Академією Навчань та Сертифікації CEASC (Польща) видання нового підручника «Проектне фінансування».

     Слово взяв також один із польських співавторів підручника - очільник Фундації CEASC Микола Володимирович Смолінський.

     На завершення презентації виступили рецензенти підручника “Проектне фінансування” :

  •  Михайло Довбенко, д.е.н., народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
  •  Світлана Науменкова – д. е. н., професор кафедри фінансів Київського національного університету ім. Тараса Шевченко
  •  Олег Терещенко – д.е.н., професор, завідувач кафедрою корпоративних фінансів та контролінгу

     Перша сесія конференції була присвячена фінансово-кредитному забезпеченню інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання: проблеми та перспективи в Україні. Модератором сесії виступив Станіслав Михайлович Аржевітін – д. е. н., професор, завідувач кафедри банківської справи ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”, Голова Ради АУБ, Голова Науково-експертної колегії Громадської ради при НБУ.

     Із доповідями виступили:

  • Андрій Дубас - в.о. заступника Голови правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи
  •  Антоніна Кутова – Керуючий партнер компанії Pro Capital Investment
  •  Вадим Березовик - к.е.н., Радник голови Правління АКБ Укргазбанк
  •  Владислав Зимовець – д.е.н., с.н.с., завідувач відділу фінансів реального сектору ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України»
  •  Лідія Шинкарук - член-кореспондент НАН України, д. е. н., професор, завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України
  •  Юрій Прозоров – Президент Українського товариства фінансових аналітиків (USFA), Голова Експертної Ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб України та член Індексного комітету Української біржі
  •  Володимир Корнєєв – д.е.н., професор, завідувач відділу фінансової політики, Державний науково-дослідний інститут моделювання економіки
  •  Анатолій Дробязко – к. е. н., провідний науковий співробітник ДННУ «Академія фінансового управління»
  •  Всеволод Ніколаєв, д.е.н., професор, професор кафедри публічного управління та публічної служби Національної академії державного управління при Президентові України,
  •  В’ячеслав Щербин, к.ф.н., завідувач сектору інноваційного розвитку галузей Центру системного аналізу і стратегічних досліджень НАН Білорусі

     Спікери у своїх доповідях торкнулися низки гострих питань: тиск макрофінансових дисбалансів на інвестиційний процес в Україні; участь вітчизняного фінансового ринку у трансформації заощаджень у капітальні інвестиції підприємств; гнучкість державної фінансової політики у формуванні інвестиційного клімату; участь банків у фінансуванні (кредитуванні) інвестиційної діяльності; проблеми корпоративного управління та захисту прав інвестора в Україні. Усі ці питання знайшли свій відгук у ході дискусії серед учасників конференції.

     Друга сесія стосувалась проблем фінансування розвитку малого та середнього бізнесу в контексті викликів сучасності. Модеротором сесії виступила Юлія Олександрівна Бистрова, д.п.н., директор з розвитку бізнесу Фундації AgroCallenge, професор Вищої школи комп’ютерних наук і навичок (Польща).

 

     Із доповідями виступили:

  •  Ростислав Лукач – помічник-консультант народного депутата, голови Комітету промислової політики та підприємництва Верховної Ради України
  •  Ігор Лисицький – Президент Фундації AgroChallenge, заступник проректора з наукової роботи НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», директор КПІ Оборонсервіс, Голова Ради з конкурентоспроможності технологій ІКТ України (UCC)
  •  Ігор Брітченко - доктор габілітований, професор Державного вищого навчального закладу ім. проф. Станіслава Тарновського (Польща)
  •  Олена Чернявська - Голова громадської спілки "Ірпінська Агенція Розвитку", к.е.н. доцент кафедри міжнародної економіки ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана»
  •  Олександра Кушнір – експерт Департаменту фінансового консалтингу, компанія Pro-Capital Investment
  •  Марія Морозова - аналітик відділу аналізу ринків, компанія Pro-Consulting

     У ході виступів та обговорення були підняті наступні проблеми: шляхи стабілізації розвитку МСБ з використанням новітніх технологій і євроінтеграційних можливостей; платформи підтримки МСБ; банківське кредитування та альтернативне фінансування МСБ; роль маркетингових досліджень у фінансуванні МСБ; зарубіжний досвід та міжнародна технічна допомога у розвитку МСБ.

     За результатами конференції були сформульовані базові тези стосовно напрямів активізації інвестиційного процесу та розвитку малого та середнього підприємництва в Україні, зокрема:

  1.  налаштування стійкого діалогу між органами державної влади та бізнесом
  2.  визнання трудового потенціалу України найціннішим інвестиційним ресурсом країни та необхідність застосування у зв’язку з цим дієвих інструментів мотивації праці
  3.  оптимізація інвестиційних портфелів суб’єктів фінансового ринку з метою зменшення у них частки ОВДП та банківських депозитів
  4.  адаптація грошово-кредитної політики держави до потреб реального сектору економіки та викликів на світовому ринку банківських послуг
  5.  проведення активної політики з підтримки малого та середнього бізнесу як основи розвитку національної економіки та забезпечення зайнятості населення

     Із заключним словом виступила Тетяна Володимирівна Майорова, яка подякувала усім присутнім за активну участь в обговоренні, підготовку цікавих доповідей і висловила сподівання стосовно того, що дана зустріч стане основою для плідної співпраці науковців, органів державної влади та бізнесу на шляху до побудови економічно незалежної, заможної та впливової країни.

     Висловлюємо подяку за підготовку заходу програмному комітету конференції, спікерам та модераторам сесій, колективу кафедри інвестиційної діяльності, учасникам гранту молодих вчених, нашим партнерам та спонсорам, а також усім учасникам за виявлений інтерес до проведеної конференції.

     За результатами конференції буде видано і розміщено на сторінці кафедри інвестиційної діяльності на сайті ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана» до 1 грудня 2017 р. електронний збірник тез доповідей разом із повною програмою конференції.