Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Історія - міст від сьогодення до майбутнього. Молодь в боротьбі за українську державність: від Крут - до революції Гідності21 Лютого 2017р.


До 99-ї річниці бою українських патріотів, студентів і гімназистів, на стації Крути супроти російсько-більшовицької навали, до Третьої річниці памʼяті патріотів Небесної сотні 20 лютого за організації Інституту історії українського суспільства ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» і кафедри політичної історії відбулась інтерактивна лекція для студентів першого курсу. Виховання у молоді почуття соціальної і громадянської відповідальності, громадянської активності й небайдужості до конституційних прав та обов’язків – головна мета заходу . У лекції взяли участь Народний депутат України Юрій Левченко, депутат Київської міської ради Володимир Назаренко та волонтер і активіст молодіжного патріотичного товариства «Сокіл» Ярослав Лютий.

 

Володимир Назаренко і Ярослав Лютий були учасниками революції Гідності, відстоювали честь і гідність, права й свободу громадян, та добровольцями АТО, котрі своїм прикладом продемонстрували готовність стояти ціною власного життя за незалежність України. Колишні воїни - недавні студенти, що за віком і ментальністю дуже близькі  присутнім першокурсникам. Проводячи паралелі між подіями 1918 р. на станції Крути, коли небайдужі українські студенти і гімназисти вчинили опір ворожій навалі й героїчно загинули, завдавши в рази переважаючому ворогові великих втрат, і подіями війни на Сході України: гості наголосили на перевагах високого морального духу й готовності стати на захист Батьківщини над переважаючою силою ворога в чисельності й озброєнні. Зокрема, Володимир Назаренко і Ярослав Лютий доволі яскраво поділилися своїм бойовим досвідом, реаліями виходу із «Дебальцевського котла» (нині також друга річниця цієї героїчної й, водночас, трагічної сторінки в новітній історії України). Студентам було наочно продемонстровано зброю і спорядження українських патріотів, які стояли на Майдані у 2014 р., а також у боях на Сході України.

Гості наголосили, що лише активність громадян України дасть змогу перемогти у військовому протистоянні на Сході України, а також збудувати успішну країну, на кращих європейських принципах.

 

Народний депутат України Юрій Левченко особливу увагу звернув на критично важливе значення громадянської активності молоді, оскільки лише таким чином молодь може змінювати країну на краще і, що, зрештою, громадянська активність та відповідальність дає змогу уникати революцій. Тому він наголосив на великій проблемі українського сьогодення, низькій громадянській активності суспільства і молоді у тому числі, а також звернувся до студентів із закликом брати активну участь у виборах і здійснювати контроль за обраними депутатами протягом всієї їх каденції.

Студентами було задано гостям ряд доволі гострих питань, зокрема, щодо ефективності нинішньої виборчої системи, проблеми обмеження депутатської недоторканності і, зрештою, критеріїв вибору достойних політиків. Юрій Левченко наголосив, що ключовими критеріями вибору достойних політиків має бути їхнє відповідальне ставлення до їх обов’язків, самостійне опрацювання законопроектів за які голосують і, відповідальність перед виборцем, які делегували їм повноваження за що голосують. Власне, слідкувати за діяльністю виборних політиків протягом їх каденції і є проявом громадянської активності, яку має виявляти молодь.

 

Інтерактивна лекція справила на студентів велике враження. Історичний досвід громадянської відповідальності, а також наочний приклад сьогодення демонструє молодим громадянам шлях, яким вони можуть зробити свою країну успішною!