Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

«Батько інтернету» запропонував прийняти мережеву конституцію17 Березня 2014р.

Винахідник глобальної Мережі (WWW) Тім Бернерс-Лі закликав розробити і прийняти спеціальний документ, який захищав би права всіх інтернет-користувачів світу. Про це 12 березня повідомляє британська газета The Guardian. На думку «батька інтернету», Мережа потребує власного аналогу Великої хартії вольностей.
Як зазначив сер Тім Бернес-Лі, незалежність і свобода інтернету все частіше опиняються під загрозою. За його словами, відкриту і нейтральну за своєю суттю глобальну Мережу сьогодні намагаються взяти під контроль уряд і великі корпорації, які все частіше порушують права користувачів.
«Нам усім потрібна глобальна конституція, білль про права в інтернеті, Велика хартія вольностей для онлайн-світу» — заявив Бернес-Лі. — «Тільки підписання такого документа, дотримання положень якого гарантували б уряду, компанії та громадські інститути, допоможе зберегти інтернет доступним, вільним і відкритим для всіх».
При цьому в інтерв'ю The Guardian Бернерс-Лі зазначив, що визнає право кожної окремої країни встановлювати свої особливі правила користування Мережею. Проте, підкреслив учений, всі ці правила не мають обмежувати права користувачів і повинні неодмінно підпорядковуватися єдиному зводу принципів, що гарантували б дотримання всіх основних міжнародних стандартів у галузі цифрових технологій.
Ініціатива щодо створення інтернет-конституції є частиною великого проекту сера Бернерса-Лі під назвою «Web we want» («Мережа, яку ми хочемо мати»). Ініціатива приурочена до 25-річчя з моменту презентації ідеї глобальної Мережі Бернерсом-Лі в березні 1989 року. На спеціальному інтернет-ресурсі проекту відкрита вільна реєстрація для всіх, хто хоче взяти участь у розробці цифрової Хартії вольностей. Серед її основних принципів сайт вказує свободу доступу, гарантію захищеності персональної інформації, свободу самовираження, децентралізацію і нейтральність (відмова від дискримінації користувачів або контенту).
У грудні 2013 зі схожою ініціативою (створити білль про права в інтернеті) виступили також 500 письменників з усього світу. Письменники направили в ООН листа із закликом розробити міжнародну хартію, яка обмежила б контроль спецслужб за Мережею і захистила б громадянські права в онлайн-сфері. Листа підписали: Орхан Памук, Гюнтер Грасс, Тумас Транстремер, Джуліан Барнс, Віктор Єрофєєв, Іен Мак'юен, Маргарет Етвуд, Умберто Еко та ряд інших письменників.
Велика хартія вольностей (Magna Carta Libertatum або The Great Charter) була підписана англійським королем в 1215 році. Хартія гарантувала верхнім верствам британського суспільства певний набір прав і свобод і одночасно обмежувала владу короля. Як вважається, документ поклав початок демократичному устрою всього західного суспільства.

За інформацією сайта lenta.ru