Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Щоб не стати жертвою кіберсквотингу, власники ТМ мають скористатися пріоритетною реєстрацією в домені .УКР12 Листопада 2013р.

4 листопада розпочався новий етап пріоритетної реєстрації в домені .УКР, який стосується насамперед власників торгових марок (ТМ). Це третій із п’яти етапів пріоритетної реєстрації, що передбачені Тимчасовими правилами реєстрації та користування доменними іменами в домені .УКР.

Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації ВолодимирСеминоженко зазначив, що завдяки запровадженню пріоритетного періоду реєстрації національний кириличний домен .УКР буде захищений від кіберсквотингу, тобто мережевого рейдерства, яке передбачає реєстрацію доменних імен, співзвучних з назвами відомих компаній чи організації, аби потім їх перепродати або розмістити рекламу та отримати на цьому надприбутки.
В.Семиноженко зазначив, саме чіткі і строгі правила проведення реєстрації в домені .УКР спрямовані на те, щоб захистити бізнес-структури від такого явища. «Особи, які мають переваги в правах на використання доменних імен, повинні отримати можливість ними скористатися, для цього і було запроваджено період пріоритетної реєстрації — він дозволяє запобігти кіберсквотингу, і мінімізувати перехоплення доменних імен з метою їх перепродажу», — пояснив ГоловаДержінформнауки.
В.Семиноженко наголосив: зареєструвати торгові марки власники зможуть і після завершення періоду пріоритетної реєстрації, але зволікати з цим не варто: «Щоб не стати жертвою кіберсквотингу, власники торгових марок повинні скористатися своїм правом на пріоритетну реєстрацію в домені .УКР».
Третій етап пріоритетної реєстрації у домені .УКР передбачає, що відтепер відкрита реєстрація: повних або загальновживаних назв географічних об’єктів або регіонів України (до районів); торгівельних марок (знаків для товарів і послуг) у тому числі добре відомих, які отримали реєстрацію на території України як по національній процедурі, так і за міжнародними процедурами згідно з законодавством України; кваліфікованих зазначень походження товару та інших географічних зазначень, які отримали реєстрацію на території України відповідно до законодавства України; міжнародних неприватних назв фармацевтичних субстанцій (IN-діючих речовин лікарських засобів) або похідних від них (основою), що відповідно до законодавства та/або міжнародного договору мають правову охорону на території України.
Заявки приймають перші акредитовані реєстратори: ТОВ «Центр інтернет-імен України» -Ukrnames, ТОВ «ХОСТПРО» — HostPro, ТОВ «Інтернет Інвест» — IMENA, ТОВ «НІК.Юей» — NIC.UA, ТОВ «Сервіс Онлайн» — DRS, ТОВ «ДіМедіа» — Register.UA, ТОВ «Хостінг Україна» — Hosting UKRAINE. Перелік не остаточний — процес акредитації реєстраторів триває.
Довідково
Національний кириличний домен верхнього рівня .УКР було делеговано Україні 28 лютого 2013 року Міжнародною корпорацією ICANN, що займається розподілом нових доменних імен. Заявку на нього в ICANN Український мережевий інформаційний центр (UANIC), маючи повноваження від Уряду України, подав ще 16 листопада 2009 року.
Україна стала четвертою країною світу, яка створила свій кириличний домен в Інтернеті, — після РФ, Сербії та Казахстану. Загалом національні домени мають приблизно тридцять країн світу.
17 жовтня оператором реєстру домену .УКР Координаційна рада визначила ТОВ «Технічний центр Інтернет», яке більше 2-х років активно співпрацює з адміністратором домену .УКР та у складі Технічної групи УМІЦ забезпечувало процес делегування домену .УКР.
Зараз триває пріоритетна реєстрація — перші два етапи передбачали можливість реєстрації тільки органів влади.
Реєстрацію доменів для всіх відкриють тільки після того, як буде закрито період пріоритетної реєстрації торгових марок та після завершення періоду пріоритетної реєстрації доменів організацій.

За інформацією Прес-служби інформаційного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації