Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

За піратство вже сидять17 Квітня 2013р.

Днями стало відомо, що «Ліга-ТВ» направила до Росспоживнагляду та правоохоронних органів список сайтів, які займаються розповсюдженням піратських трансляцій матчів Прем’єр-Ліги. За словами гендиректора компанії Іллі Геркуса, кожен тур збирає понад мільйон нелегальних переглядів, через що правовласники недоотримують великі суми. Сайти з піратським контентом уже почали блокувати. Проблема в світовому спорті не нова, але позбавитись від неї повністю поки не можуть ні в одній країні.
Найактивніше в боротьбі з піратами в Європі проявила себе Англія. І це недивно, адже зовсім нещодавно місцева футбольна прем’єр-ліга підписала рекордний контракт щодо продажу телеправ, оцінений у більше ніж 3 млрд. фунтів стерлінгів. Щоб захистити інтереси телекомпаній, прем’єр-ліга провела масову зачистку, видаливши в сезоні-2011/12 близько 30 тисяч нелегальних трансляцій в Інтернеті. Іншими словами, на кожну гру в чемпіонаті Англії припадало понад 75 піратських показів.
Для виявлення нелегальних трансляцій ліга користувалась послугами компанії NetResult, перед якою було поставлене завдання заблокувати 80% показів. Спеціальні програми дозволяли виявити он-лайн-відео, схожі на показувані в прямому ефірі футбольні матчі, після чого вони «банились». «Упевнений, люди, які намагались дивитись матчі нелегальним способом в Інтернеті, отримали неприємний досвід. Піратські трансляції гальмували, зникали і глядачам доводилось шукати нові канали», — заявив представник компанії.
Якщо всі ці випадки вирішувались у цілому мирним шляхом, то справа 24-річного Гарі Гуджера з Редінгу закінчилась судом. Із 2005 року він незаконно транслював на увесь світ матчі прем’єр-ліги, організувавши у себе вдома міні-студію. Двометрова супутникова тарілка, сім комп’ютерів і дев’ять декодерів дозволяли йому перехоплювати сигнал зарубіжних телекомпаній і транслювати матчі на своєму сайті. Прем’єр-ліга декілька разів надсилала попередження, але Гуджер регулярно їх ігнорував.
У 2010 році Гуджер і його спільник були заарештовані, а влітку 2011 їм висунули звинувачення в порушенні авторських прав. Слідство не змогло назвати точну суму, на яку збагатились пірати, обмежившись формулюванням, що вони ймовірно заробили десятки тисяч фунтів. Судовий розгляд завершився лише в грудні 2012-го, коли Гуджера і його компаньйона визнали винними, призначивши їм позбавлення волі на півроку і виплату грошового штрафу.
«Цей випадок ще раз довів, що нелегальна трансляція матчів англійського чемпіонату може загрожувати кримінальним переслідуванням, — сказав представник ліги одразу після оголошення вироку. — Прем’єр-ліга передбачає великі інвестиції, які дозволять фанатам отримувати той футбол, який вони хочуть бачити. Наші клуби здобувають і розвивають талановитих гравців, проводять матчі на чудових стадіонах і вкладають гроші в молодші ліги. Через піратські трансляції під удар потрапить уся ця індустрія».
Зазначимо, що це не найсуворіше покарання, яке загрожувало Гуджеру за піратство. У тій же Англії в серпні 2012 року 38-річний Антон Вікерман отримав чотири роки в’язниці за створення сайта, де незаконно поширювались кінофільми та телевізійні передачі. Сайт, який щоденно відвідували близько 400 тисяч людей, приносив Вікерману 35 тисяч фунтів стерлінгів на місяць. Він став першою у Великобританії людиною, яка отримала строк за таке діяння.
Під суд можна потрапити не лише за організацію трансляцій та розміщення відео, але й за публікацію посилань на нелегальний контент. У США, де через піратів спортивні ліги та телемовники щорічно втрачають мільйони доларів, судили власника одного з найпопулярніших сайтів з нелегальним ТВ-контентом. 32-річного Брайана Маккарті звинувачували в тому, що на своєму Інтернет-ресурсі, зареєстрованому ще в 2005 році, він викладав посилання на покази футбольних, хокейних, баскетбольних матчів, а також рестлінгу. Маккарті загрожувало до п’яти років в’язниці, проте, йому якимось чином вдалося заключити зі позивачем мирну угоду. В результаті пірат сплатив лише штраф у $ 351 тисячу.
За аналогічною справою дев’ять місяців, поки тривало слідство, просидів у камері 28-річний Йонджо Куіроа. Він володів дев’ятьма сайтами, що містили гіперпосилання на інші портали, які незаконно транслювали матчі НБА, НФЛ, НХЛ і поєдинки WWE та TNA. Суд завершився для Куіроа відносно вдало: його зобов’язали відшкодувати цим спортивним організаціям завдану шкоду в розмірі $ 13 тис.
Попит породжує пропозицію, а тому винними в існуванні піратських сайтів мають бути винятково користувачі. Або хоча б лише ті, хто безпосередньо організовує нелегальну трансляцію, вважає один із працівників британського порталу, на якому розміщені посилання на відео. На його думку, їхній сайт можна порівняти з пошуковою системою: «Якщо хтось зустріне мене на вулиці й запитає, як дійти до банку, а потім пограбує його, чи вважатимусь я співучасником злочину?».

За інформацією сайта «ProTV.net.ua».