Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Сертифікація продукції та управління якістю

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Сертифікація  продукції та управління якістю

Product certification and quality management

Рекомендована для здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти                                                                

 Мета дисципліни: формування сучасного наукового світогляду та спеціальних знань у сфері метрології, стандартизації, сертифікації виробництва аграрної продукції, що є складовою технології виробництва і переробки продукції в окремих галузях агропромислового комплексу  України. Навчитипрацювати з нормативними документами і здатності застосовувати знання напрактиці.

Міждисциплінарні зв’язки: Опанування даної дисципліни формує основу необхідних знань, умінь, навичок для вивчення дисциплін фахового спрямування: економіка підприємства агробізнесу, аграрний менеджмент, організація виробництва в агробізнесі, інноваційна діяльність в агробізнесі, обгрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків тощо.

Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:

Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Сертифікація  продукції та управління якістю» у відповідності до результатів навчання 

Результати навчання

 за навчальною дисципліною  

Методи навчання  

Засоби   

діагностики   

 

Код  

Результат навчання 

 

1.  

Знання: 

 

1.1  

Основ метрології, стандартизації та сертифифікації 

продукції аграрного виробництва.

Лекція, семінарсько-практичне заняття.

  

Презентація, опитування, тест, модульна робота.

 

1.2  

  Методології  оцінки якості сировини та готової  продукції сільського господарства у процесі   її зберігання,  переробки та реалізації.

 

1.3  

Основних понять і категорії, що  застосовуються у  технічній  документації  процесів виробництва, зберігання та переробки агропродукції.

 

2.  

Уміння/навички: 

 

2.1  

Працювати з стандартами на продукцію рослинництва, тваринництва та продукти їх переробки.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, виробнича практика.  

  

Презентація, опитування, тест, модульна робота, звіт з практики. 

 

2.2  

  Виконувати  розрахунки витрат сировини відповідно до чинних стандартів на продукти переробки агропродукції.

 

2.3  

Застосовувати нормативні показники у розрахунках  витрат виробничих ресурсів для  процесів  зберігання і переробки  аграрної продукції.

 

2.4  

   Аналізувати показники якості продукції за метеріалами  стандартів та сертифікатів відповідності продукції агропромислового виробництва.

 

3.  

Комунікація 

 

 

Вироблення у здобувачів практичних навичок командної

 та самостійної  роботи, а саме: 

Семінарсько-практичне заняття.

  

Перевірка виконання розрахунково-аналітичних практичних завдань. 

 

3.1  

донесення інформації проблем, рішень та аргументації до інших  за результатами лабораторних досліджень сировини та продукції.

 

3.2  

здатність працювати в команді - виконання розрахунково-аналітичних завдань  на основі інформації державних та міжнародних стандартів..

 

3.3  

спілкування з професійних питань усно та письмово  з учасниками виробничих відносин щодо забезпечення одержання якісної агропродукції

 

3.4  

здатність розробляти пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, помилок  у технологічних рішеннях процесу виробництва у галузях сільського господарства.

 

4.  

Відповідальність і автономія 

 

при демонструванні особистої відповідальності за результатами  технологічних  рішень, які можуть впливати на виробничий процес в цілому чи його окремий підрозділ, зокрема при: 

Лекція, семінарсько-

-практичне заняття, виробнича практика.  

Перевірка розрахунково-аналітичних завдань,  залікова контрольна  робота.

Захист звіту з виробничої практики. 

 

4.1  

при управлінні технологічними процесами  

 

4.2  

при формуванні суджень, що враховують соціальні, наукові аспекти організації виробничого процесу

 

4.3 

при продукуванні особистих практичних ідей на

принципах академічної доброчесності.

 

Зміст навчальної дисципліни за темами:

Тема 1. Основи метрології.

Тема 2. Основи стандартизації виробництва.     

Тема 3. Сертифікація продукції аграрного виробництва.

Тема 4. Управління  якістю продукції та впровадженням нових технологій в АПК.

Тема 5. Управління якістю продукції рослинництва.

Тема 6. Управління якістю продукції тваринництва.

Тема 7. Акредитація установ  перевірки якості продукції.

Тема 8. Державне регулювання якості та безпечності продовольчої продукції.

Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни,

та адреси їх електронної пошти:

Іваненко  Федір  Вікторович  кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, ivanenkof@meta.ua

Рекомендовані інформаційні джерела:

1. Берник І.М., Фаріонік Т.В., Новгородська Н.В. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного і рослинного походження. Навчальний посібник. Вінниця. Видавничий центр ВНАУ, 2020. -232 с.

2. Домарецький В. А., Шиян П. Л., Калакура М.М., Романенко Л.Ф. Загальні технології харчових виробництв: підручник, Київ: Університет Україна, 2019. – 814 с.

3. Загальне управління якістю: підручник / О. В. Нанка, Р. В. Антощенков, В. М. Кісь, І. О. Листопад, Н. І. Моісєєва, І. В. Галич, А. О. Никифоров. Харків: ХНТУСГ, 2019 . - 205 с.
4. Ібатуллін І.І., Маньковський А.Я., Пабат В.О. Стандартизація у тваринництві: навчальний посібник Ліра К, 2019.- 548 с.

Робоча програма навчальної дисципліни

Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

 

Остання редакція: 24.02.24