Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

     Технологія виробництва і  переробки  продукції тваринництва

(Technology of production and processing of livestock production)

                            Рекомендована для здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти,                       

освітня програма -«Економіка  агробізнесу та агротрейдинг»

 Мета дисципліни: набуття знань і навиків у розробці нових моделей технологічного процесу і впровадження сучасних технологій з врахуванням біологічних особливостей видів, агрокліматичних, енергетичних, екологічних та інших умов виробництва продукції тваринництва.

Міждисциплінарні зв’язки: опанування даної дисципліни формує основу необхідних знань, умінь, навичок для вивчення дисциплін фахового спрямування: економіка підприємства агробізнесу, аграрний менеджмент, виробничі процеси в агробізнесі, інноваційна діяльність в агробізнесі, обгрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків тощо.

Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:

Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни        «Технологія виробництва і  переробки  продукції тваринництва» у відповідності до результатів навчання 

Результати навчання

 за навчальною дисципліною  

Методи навчання  

Засоби   

діагностики   

 

Код  

Результат навчання 

 

1.  

Знання: 

 

1.1  

Теорії і практики  виробництва, зберігання і переробки продукції тваринництва на прикладі  державних та міжнародних стандартів  на продукцію аграрних підприємств та відповідних виробничих умов.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, технологічна практика.

  

Презентація, опитування, тематичний тест.

Захист звіту з  технологічної  практики.  

 

1.2  

  Методології  оцінки якості сировини і готової  продукції

у процесі   її зберігання  та  переробки.

 

1.3  

Основних понять і категорії, що  застосовуються у  технічній  документації  процесів виробництва, зберігання та переробки продукції тваринництва.

 

2.  

Уміння/навички: 

 

2.1  

Працювати з стандартами на сировину сільськогосподарського виробництва та технології  її переробки.

Семінарське, лабораторно-практичне заняття

  

Перевірка виконання розрахунково-аналітичних,  лабораторно-практичних завдань 

 

2.2  

  Вести необхідні обчислення  витрат сировини і виходу готової

 продукції у процесі  її переробки.

 

2.3  

Застосовувати нормативні показники у розрахунках  параметрів технологічних процесів  зберігання і переробки  продукції  тваринництва

 

2.4  

Розробки технологій виробництва продукції тваринництва для агропромислових формувань, спеціалізованих, фермерських і

 присадибних  господарств.

 

3.  

Комунікація: 

 

 

Вироблення у здобувачів практичних навичок командної

та самостійної  роботи, а саме: 

Лекція, семінарське,

 лабораторно-практичне заняття, технологічна практика.  

Перевірка розрахунково-аналітичних робіт.

Захист звіту з технологічної практики. 

 

3.1  

донесення інформації проблем, рішень та аргументації до інших  за результатами лабораторних досліджень сировини та продукції

 

3.2  

здатність працювати в команді - виконання розрахунково-аналітичних завдань  на основі інформації  про технологічні процеси..

 

3.3  

спілкування з професійних питань усно та письмово  з учасниками виробничих відносин щодо забезпечення одержання якісної продукції тваринництва

 

3.4  

здатність розробляти пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, помилок  у технологічних рішеннях процесу виробництва у галузях тваринництва.

 

4.  

Відповідальність і автономія: 

 

при демонструванні особистої відповідальності за результатами  технологічних  рішень, які можуть впливати на виробничий процес в цілому чи його окремий підрозділ, зокрема при: 

Лекція, семінарське,

 лабораторно-практичне заняття, технологічна практика.  

Перевірка розрахунково-аналітичних,  , екзаменаційна робота.

Захист звіту з технологічної практики. 

 

4.1  

при управлінні технологічними процесами  

 

4.2  

при формуванні суджень, що враховують соціальні, наукові аспекти організації виробничого процесу у галузях тваринництва

 

4.3 

при продукуванні особистих практичних ідей на

принципах академічної доброчесності.

 


Зміст навчальної дисципліни за темами:

1. Наукові основи формування ефективних систем технологій у тваринництві.

2. Технологія виробництва,  зберігання і переробки молока.

3. Технологія виробництва,  зберігання і переробки яловичини.

4. Технологія виробництва, зберігання і переробки свинини.

5. Технологія виробництва, зберігання і переробки  продукції птахівництва.

6. Технологія виробництва, зберігання і переробки продукції вівчарства.

7. Конярство.

8. Технологія виробництва, зберігання  і  переробки  продукції рибництва.  

Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни, та адреси їх електронної пошти:  

Іваненко  Федір  Вікторович  кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, ivanenko.fedir@kneu.edu.ua

Рекомендовані інформаційні джерела:

1.         Бірта Г.О., Бургу Ю.Г.  Основи рослинництва і тваринництва: навчальний посібник.-. В-во «Центр учбової літератури».-  2019.-304 с. 

2.         Ібатуллін І.І., Пабат В.О., Маньковський А.Я. та інші Стандартизація у тваринництві: навчальний посібник, В-во «Ліра-К», 2019.-548 с.  

3.         Сусол Р. Л. Технологія виробництва екопродукції тваринництва [Електронний ресурс]: курс лекцій .- Одеса : ОДАУ, 2019. - 243 с.  

4.         Манойленко С.В. Тваринництво : посібник для самостійної роботи та дистанційного навчання.- Кропивницький : ЦНТУ, 2020. – 100 с. 

5.         Хмельничий Л.М., Повод В.В., Бордунова О.Г. Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва : підручник. [Електронний ресурс] - Суми : СНАУ, 2023. -244 с. 

6.Дистанційний курс“Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” [ http://dom.kneu.kiev.ua/course/view.php?id=402]. 

Робоча програма навчальної дисципліни

Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

 

Остання редакція: 20.02.24