Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Технологія виробництва і  переробки  продукції рослинництва

(Technology of production and processing of plant products)

                                 Рекомендована для здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти,                                         освітня програма - «Економіка  агробізнесу та агротрейдинг»

 

 Мета дисципліни:набуття знань і навиків з питань агротехніки вирощування сільськогосподарських культур,  стандартизації і сертифікації, оцінки технологій за показниками якості одержуваної сировини, сучасних методів зберігання, транспортування, первинної і поглибленої переробки продукції рослинництва, необхідних менеджеру, економісту аграрних і переробних підприємств  АПК.

 

Міждисциплінарні зв’язки:Опанування даної дисципліни формує основу необхідних знань, умінь, навичок для вивчення дисциплін фахового спрямування: економіка підприємства агробізнесу, аграрний менеджмент, виробничі процеси в агробізнесі, інноваційна діяльність в агробізнесі, обгрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків тощо.

 

Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:

Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Технологія виробництва і  переробки  продукції рослинництва» у відповідності до результатів навчання 

Результати навчання

 за навчальною дисципліною  

Методи навчання  

Засоби   

діагностики   

 

Код  

Результат навчання 

 

1.  

Знання: 

 

1.1  

Теорії і практики  виробництва, зберігання і переробки продукції рослинництва на прикладі  державних та міжнародних стандартів  на продукцію аграрних підприємств та відповідних виробничих умов

Лекція, семінарсько-практичне заняття, технологічна практика.  

  

Презентація, опитування, тест, модульна робота, звіт з практики. 

 

1.2  

  Методології  оцінки якості сировини і готової  продукції у процесі   її зберігання  та  переробки

 

1.3  

Основних понять і категорії, що  застосовуються у  технічній  документації  процесів виробництва, зберігання та переробки продукції рослинництва

 

2.  

Уміння/навички: 

 

2.1  

Працювати з технологічними картами, стандартами на сировину сільськогосподарського виробництва та технології  її переробки.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, технологічна практика.  

  

Презентація, опитування, тест, модульна робота, звіт з практики. 

 

2.2  

  Виконувати  розрахунки виходу продукції  за одиницю часу, на  один гектар посівної площі та ін. Вести необхідні обчислення  витрат сировини і виходу готової продукції у процесі  її переробки.

 

2.3  

Застосовувати нормативні показники у розрахунках  параметрів технологічних процесів  зберігання і переробки  продукції  рослинництва

 

2.4  

  Розробка технологій виробництва продукції рослинництва для агропромислових формувань, спеціалізованих, фермерських і  присадибних  господарств.

 

3.  

Комунікація 

 

 

Вироблення у здобувачів практичних навичок командної

 та самостійної  роботи, а саме: 

Семінарське

та лабораторно-практичне заняття

  

Перевірка виконання розрахунково-аналітичних,  лабораторно-практичних завдань 

 

3.1  

донесення інформації проблем, рішень та аргументації до інших  за результатами лабораторних досліджень сировини та продукції

 

3.2  

здатність працювати в команді - виконання розрахунково-аналітичних завдань  на основі інформації технологічних карт.

 

3.3  

спілкування з професійних питань усно та письмово  з учасниками виробничих відносин щодо забезпечення одержання якісної продукції рослинництва

 

3.4  

здатність розробляти пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, помилок  у технологічних рішеннях процесу виробництва у галузях рослинництва.

 

4.  

Відповідальність і автономія 

 

при демонструванні особистої відповідальності за результатами  технологічних  рішень, які можуть впливати на виробничий процес в цілому чи його окремий підрозділ, зокрема при: 

Лекція, семінарське,

 лабораторно-практичне заняття, технологічна практика.  

Перевірка розрахунково-аналітичних,  , екзаменаційна робота.

Захист звіту з технологічної практики. 

 

4.1  

при управлінні технологічними процесами  

 

4.2  

при формуванні суджень, що враховують соціальні, наукові аспекти організації виробничого процесу у галузях рослинництва

 

4.3 

при продукуванні особистих практичних ідей на

принципах академічної доброчесності.

 

 

 

Зміст навчальної дисципліни за темами:

 

Тема 1. Наукові основи формування ефективних систем технологій у рослинництві.

Тема 2. Хлібні злакові культури.     

Тема 3. Зернобобові культури.

Тема 4. Олійні культури.

Тема 5. Ефіроолійні культури.

Тема 6. Коренебульбоплоди.

Тема 7. Овочеві культури.

Тема 8. Плодові і ягідні культури.

Тема 9. Кормові культури.

Тема 10. Лікарські рослини.

 

Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни,

та адреси їх електронної пошти:

Іваненко  Федір  Вікторович  кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, ivanenko.fedir@kneu.edu.ua

 

Рекомендовані інформаційні джерела:

 

1. Базалій В.В. Зінченко О.І. Лавриненко Ю.О. Рослинництво: підручник.- 2020.- 520 с.

2. Вакал А. П., Литвиненко Ю.І. Рослинництво : навчальний посібник. – Суми : [ФОП Цьома С.П.], 2021. – 128 с.

3. Іваненко В. Ф., Іваненко Ф. В. Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва: лабораторний практикум.– К.: КНЕУ, 2018. – 162 с.

4. Мазур В. А., Поліщук І. С., Телекало Н. В., Мордванюк М. О. Рослинництво : навч. посібник (I частина). Вінниця, ВНАУ, 2020. - 349 с.

5. Мельник А.В. Троценко В.І. Рослинництво з основами технології переробки. Практикум.- Університетська книга , 2023.-384 с.

6. Петриченко В., Лихочвор В. Рослинництво. Нові технології вирощування польових культур : підручник. Київ :В-во «Українські технології», 2020.- 806 с.

Робоча програма навчальної дисципліни

Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

 

Остання редакція: 20.02.24