Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Технологія виробництва і переробки агропродукції

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Технології виробництва і  переробки  агропродукції»

(Technology of production and processing of agricultural products)

Рекомендована для здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

       1. Мета опанування навчальної дисципліни.                                                      

         Мета вивчення навчальної дисципліни полягає уформування в здобувачів бакалавра сучасного наукового світогляду та системи спеціальних знань у сфері виробництва продукції рослинництва, тваринництва,  стандартизації і сертифікації, оцінки технологій за показниками якості одержуваної сировини, сучасних методів зберігання, транспортування, первинної та поглибленої переробки агропродукції, необхідних фахівцю  агропромислового виробництва. 

       Міждисциплінарні зв’язки дисципліни «Технології виробництва і  переробки  агропродукції» визначаються особливостями підготовки здобувачів з економіки та менеджменту, що мають на меті  працювати у сфері агробізнесу. Набуті знання є основою для  вивчення дисциплін економічного циклу  «Економіка агробізнесу», «Планування діяльності в агробізнесі», «Маркетинг в агробізнесі» та ін. Агропромислові формування реалізують свої виробничі програми від виробництва сировини до її поглибленої переробки і реалізації споживачу, застосовуючи сучасні технології. Знання із технології виробництва та переробки агропродукції  забезпечать ефективну роботу фахівця у сфері агробізнесу.

         2. Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:

Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Технології виробництва і  переробки  агропродукції» у відповідності до результатів навчання

Результати навчання за навчальною дисципліною

Методи навчання

Засоби

діагностики

1.

Знання:

1.1

наукових основ технології виробництва продукції рослинництва, тваринництва, сучасних методів зберігання та переробки одержаної сировини.

Лекція, семінарсько-практичне заняття

Перевірка звіту за результатами виконання практичних завдань та лабораторна робіт.

Презентація результатів досліджень на засіданні наукового гуртка «Технолог», підсумкова контрольна робота,залік

 

1.2

основних принципів обліку сільськогосподарської продукції на різних стадіях виробництва.

Лекція, семінарсько-практичне заняття

1.3

методів контролю якості продукції та оцінки результатів виробництва, зберігання та переробки сировини.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, лабораторна робота

1.4

показників якості продукції на різних стадіях переробки сировини.

1.5

особливостей зберігання агропродукції в умовах спеціалізованих та фермерських господарств.

1.6

основ стандартизації і сертифікації агропродукції.

1.7

показників обліку сировини і готової продукції  в умовах спеціалізованих переробних підприємств.

2

Уміння/навички:

2.1

аналізувати показники якості продукції за державними та міжнародними стандартами на продукціє аграрного виробництва.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, лабораторна робота

Звіт про виконання завдань лабораторних та практичних завдань.

 

2.2

застосовувати методи варіаційно-дисперсійного аналізу для прогнозування ефективності технологічних інновацій у рослинництві та тваринництві;

 

Лекція, семінарсько-практичне заняття, лабораторна робота.

2.3

користуватися лабораторними приладами для дослідження  динаміки показників якості продукції сільського господарства;

Лекція, семінарсько-практичне заняття, лабораторна робота.

2.4

розробляти заходи щодо покращення показників врожайності сільськогосподарських культур, продуктивності тварин, якості продукції;

2.5

аналізувати, оцінювати та обґрунтовувати вибір технологічних інновацій для вдосконалення виробництва агропродукції;

2.6

планувати та визначати потребу у насінні, добривах, засобах захисту, кормах та інших виробничих ресурсах.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, лабораторна робота.

2.7

здійснювати оцінку технологій за рівнем витрат енергоносіїв та інших виробничих ресурсів.

3

Комунікація

3.1

здатність аналізувати. висвітлювати результати своїх досліджень, приймати участь у дискусіях з проблемних питань стану та розвитку технологій аграрного виробництва.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, участь у дискусіях наукового гуртка «Технолог».

 

 

Перевірка виконання розрахунково-аналітичних завдань, виконання індивідуальних завдань, презентація,

дискурсія, залік.

3.2

приймати участь у вирішенні актуальних питань запровадження технологічних інновацій у сільському господарстві.

3.3

вирішувати проблеми інформаційного наповнення «портфелю технологічних інновацій» у галузях рослинництва та тваринництва.

3.4

проведення аналізу технологій за структурними складовими та прийняття управлінських рішень щодо запровадження технологічних інновацій.

4.                                                      4.

Відповідальність і автономія

4.1

продемонструвати розуміння особистої відповідальності за професійні та/або управлінські рішення у сфері запровадження технологічних інновацій у аграрному виробництві.

Лекція, семінарсько-практичне заняття, участь у дискусіях наукового гуртка «Технолог».

аналітична доповідь.

Перевірка виконання розрахунково-аналітичних завдань, виконання індивідуальних завдань, презентація,

дискурсія, залік.

4.2

аналізі та виборі шляхів оптимізації технологій  виробництва продукції рослинництва.

4.3

розробці практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності технологій зберігання та переробки сировини  та готової агропродукції.

4.4

розробці рекомендацій доцільності прийняття рішення щодо запровадження новітніх технологій у аграрному виробництві.

 

3. Зміст навчальної дисципліни за темами:

Тема 1.Наукові основи формування ефективних систем технологій виробництва агропродукції.

Тема 2. Хлібні злакові та зернобобові культури.

Тема 3. Олійні  та ефіроолійні культури.

Тема 4. Коренебульбоплоди та овочеві  культури.

Тема 5. Плодові та ягідні культури. Кормові культури.

Тема 6.Молочне та м’ясне скотарство.

Тема 7. Свинарство.

Тема 8. Птахівництво.

Тема 9. Інші галузі тваринництва.

4. Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни:

Іваненко  Федір Вікторович, кандидат сільськогосподарських  наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва,  email: ivanenko.fedir@kneu.edu.ua.

5. Рекомендовані інформаційні джерела:

1.   Іваненко В. Ф., Іваненко Ф. В. Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва: лабораторний практикум. К.: КНЕУ, 2018. 162 с.

2.   Ібатуллін І.І., Пабат В.О., Маньковський А.Я. та інші Стандартизація у тваринництві: навчальний посібник, В-во «Ліра-К», 2019. 548 с.

3.   Мельник А.В.Троценко В.І.Рослинництво з основами технології переробки. Практикум. Університетська книга, 2023. 384 с.

4.   Сусол Р. Л. Технологія  виробництва екопродукції тваринництва [Електронний ресурс] : курс лекцій .- Одеса : ОДАУ, 2019. - 243 с.

5.   Хмельничий Л.М., Повод В.В., Бордунова О.Г. Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва: підручник. [Електронний ресурс].  Суми: СНАУ, 2023. 244 с.  

Робоча програма навчальної дисципліни

Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

Остання редакція: 21.02.24