Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Підсумки методичного семінару для кураторів академічних груп 2020/2021 н.р.

 Інформаційне повідомлення про підсумки методичного семінару для кураторів академічних груп 2020/21 н.р.

З початком нового 2020/2021 навчального року, який у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби розпочався для студентів 1 курсу з двотижневим запізненням, 16.09.2020 р. на платформі ZOOM відбувся щорічний методичний семінар для викладачів-кураторів академічних груп.

В роботі семінару з 96 призначених за Наказом ректора від 14.09.2020 р. № 375 кураторів прийняли участь 75 осіб, які активно обговорили всі заплановані питання досить насиченого порядку денного. Модератор семінару - директор Центру виховної роботи та соціальної адаптації студентів О.А.Чабанюк – надала слово для привітання від ректорату та адміністрації Університету проректору з науково-педагогічної роботи Т.Є Оболенській, яка наголосила на особливостях організації освітньо-виховного процесу у 2020/2021 н.р. в умовах карантинних обмежень. Зокрема, було підкреслено важливість кураторської допомоги в адаптації першокурсників до дистанційного навчання. За розпорядженням ректора від 14.09.2020 № 40 з метою своєчасної підготовки до початку освітнього процесу для студентів 1 курсу куратори зобов’язані провести заняття з першокурсниками з підготовки до навчання в дистанційному форматі. В найближчий час куратори повинні забезпечити реєстрацію студентів на сайті Університету та надати допомогу в підключенні студентів до дистанційних курсів Moodle за заявками викладачів. За рішенням ректорату на сайті Університету створено вебсторінку «Першокурсникам», яка містить інформацію про контакти кураторів академічних груп всіх факультетів та навчальних інститутів, а також вебпосилання на різноманітні відеоінструкції. Важлива роль кураторів також в допомозі студентам щодо роботи в ZOOM та інших хмарних сервісів організації відеозв’язку.

Про невідкладну необхідність налагодження взаємодії кураторів зі старостами академічних груп, з’ясування контактних даних (телефони, електронна пошта тощо) підкреслила О.А.Чабанюк. Вона окреслила завдання та шляхи підвищення ефективності роботи кураторів, надала методичні поради з організації виховної роботи. Важливим в цій роботі куратора є складання плану на весь навчальний рік, в якому порадила зазначити, окрім організації навчальної роботи студентів, й інші напрямки – культурно-мистецький, фізкультурно-спортивний, краєзнавчо-пізнавальний тощо.

Також О.А.Чабанюк зазначила, що цікаве та змістовне студентське життя в нашому Університеті забезпечує Первинна профспілкова організація студентів та аспірантів, яка є найбільшою громадською організацією Університету. Жодна культурно-мистецька та спортивна подія у КНЕУ не відбувається без її участі. Якщо у студентів є бажання цікаво провести студентські роки і отримати максимум від студентського життя, відкривати себе, розвивати лідерські та управлінські навички, реалізувати свої креативні ідеї, цікаво і змістовно відпочивати та знаходити нових друзів, знати про свої права та отримувати колективну підтримку і захистстудентських прав та інтересів – студентська Профспілка є саме тим осередком, за допомогою якого можна все це отримати і реалізувати

З інформацією про роботу музею КНЕУ поділився його директор Сацький П.В., про роботу бібліотеки КНЕУ - директор Якубовська С.В.

Можливості для всебічного розвитку, духовно-культурного збагачення, фізичного удосконалення та спортивного зростання забезпечують ресурси Університету, а саме Центр культури і мистецтв, Спортивний комплекс «Економіст».

Про роботу Центру культури і мистецтв проінформувала його директор Бабич Д.Р. Сьогодні, коли шалений ритм життя, його соціальна напруженість призводять до емоційного виснаження, - підкреслила вона, - є можливість творчого релаксу в студіях Центру культури і мистецтв. Стосовно неформального спілкування в цих студіях інформацію можна отримати на сторінці Центру культури і мистецтв КНЕУ, який є методичним центром культурно-виховної роботи.

Про роботу спортивного комплексу надав інформацію завідувач кафедри фізичного виховання Дудко М.В.

Окрему увагу було привернуто у виступі практикуючого психолога Бойчук О.С. до організації роботи  соціально-психологічної служби КНЕУ. Як першочергові завдання на поточний момент зазначено заплановану тренінгову роботу зі старостами. Особливої уваги потребує група ризику, прояви дезадаптації у першокурсників.

На завершення інформаційної частини семінару Чабанюк О.А. ще раз нагадала про важливість взаємодії з органами студентського самоврядування, провідним органом якого є Студентська академічна рада (САР), що об’єднує на добровільних засадах студентів Університету, сприяє створенню умов прозорості, чесності та відкритості навчального процесу. Вона підкреслила, що САР забезпечує захист прав та інтересів студентів, їхню участь у керуванні Університетом, надає можливість для творчої та особистої реалізації, розвиває лідерські навички студентів. Кураторам слід враховувати, що САР є сполучною ланкою між студентами та викладачами, щоб зробити їх спілкування ефективнішим, надати можливість студентам донести до адміністрації Університету свій погляд на навчальний процес. З усіма питаннями, що виникають у студентів в процесі навчальної діяльності, вони можуть звертатись до представників САР в каб. 443-а.головного навчального корпусу.

Окрему увагу О.А.Чабанюк привернула  до того, що в Університеті, за підтримки Європейського Союзу, з метою здійснення захисту інтересів студентів шляхом введення посади омбудсмена з прав студентів Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана створено і активно працює Офіс омбудсмена. Створення інституту освітнього омбудсмена є визначною подією в захисті прав та свобод студентів.

Офіс здійснює свою діяльність за такими напрямками як правовий, організаційно-фінансовий, міжнародний, психологічно-виховний, інформаційно-комунікативний, академічний, соціально-побутовий, а також с питань студентського самоврядування.

Представником інтересів наших студентів та захисником їх прав і свобод є наш випускник Богдан Валерійович Ярмоленко, партнер компанії Ernst&Young, член Наглядової ради Університету. Він добре знає, чим живе студентство, до нього може звернутися кожний. Принципово важливе при цьому те, що він не є співробітником Університету.

Плідна робота семінару завершилася відповідями на запитання, які задавали куратори. Вони стосувалися в основному питань реєстрації студентів на сайті Університету. На ці питання відповів начальник відділу підтримки вебресурсів Ярослав Рибалко.

Остання редакція: 20.10.20