Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Випереджати досвід чверті століття. Круглий стіл до 25-ліття Незалежності України31 Жовтня 2016р.

Наша країна переживає на сьогодні не найпростіші часи і тому аналіз досвіду чверті століття державного будівництва є для нас надзвичайно актуальним. Міжнародний круглий стіл до 25-ліття Незалежності України «Україна за 25 років Незалежності: громади, політичний плюралізм, суспільство», який відбувся 28 жовтня 2016 року в ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана», організатором якого є кафедра політичної історії й Інститут історії українського суспільства ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», мав на меті залучити до обговорення проблематики державного будівництва України і соціальної організації українського суспільства протягом років Незалежності нашої держави і на сучасному етапі. У нинішній війні, в якій Україна відстоює своє право на самовизначення і суверенне життя, важливим залишається інтелектуальний фронт, від успіху на якому залежить успіх Українського народу і держави.

 

 

 

Участь у роботі круглого столу взяли громадські діячі та українські й американські науковці. Із вітальним словом до учасників наукового заходу звернулися Голова Всеукраїнського обʼєднання ветеранів Гуменюк Володимир Олександрович і радник Голови Служби безпеки України Антоняк Ярослав Юрійович. Почесні гості круглого столу наголосили на потребі інтеграції інтелектуального потенціалу країни заради того, щоб зробити її успішною. Зокрема, Антоняк Я. Ю. звернув увагу на важливості активної позиції громадянського суспільства заради підвищення ефективності діяльності інституцій від яких залежить безпека держави та її громадян.

 

Гуменюк В. О., Голова Всеукраїнського обʼєднання ветеранів

 

Антоняк Я. Ю., радник Голови СБУ

Учасники круглого столу виступили із доповідями на болючу тематику для українського суспільства на сучасному етапі. Так, к. і. н., проректор Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая, Калінічева Галина Іванівна звернула увагу на потребу усунення ментальних кордонів, які сформувалися між громадянами України із різних регіонів. Проблематику правового забезпечення протидії корупції у своїй доповіді підняв д. політ. н., завідувач кафедри теорії та історії держави і права ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана» Шульженка Федора Пилиповича.

 

Калінічева Г. І., проректор Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая

 

Шульженко Ф. П., завідувач кафедри теорії та історії держави і права ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана»

 

Доповідь гостя конференції із США доктора Джона Джонсона, викладача Уолденського університету розкривала проблематику жіночого підприємництва та лідерства в Україні. Зокрема, доктор Джонсон звернув увагу на труднощі й перепони, які зустрічають українські жінки на шляху реалізації себе у підприємництві в різних регіонах України.

 

Доктор Джон Джонсон, викладач Уолденського університету

 

Головний консультант секретаріату Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради України Б. Ференц акцентував у своїй доповіді увагу на проблемах інтеграції України із ЄС, які виникли у світлі останніх подій у світі. Доповідь Богдана Ференца викликала жвавий інтерес та обговорення.

 

Богдан Ференц, Головний консультант секретаріату Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради України

Лабенська Марина Олександрівна, викладач кафедри теорії та практики перекладу, аспірантка кафедри міжнародної інформації Чорноморського Національного університету імені Петра Могили, у своїй доповіді підняла питання досвіду інформаційної політики країн Європейського Союзу і використання її досвіду Україною.

Лабенська М. О., викладач кафедри теорії та практики перекладуЧорноморського Національного університету імені Петра Могили

 

Надзвичайно актуальній проблемі було присвячено доповідь к. і. н., провідного наукового співробітника Національного Києво-Печерського заповідника Омельчука Володимира Васильовича, у якій він розкрив проблеми державно-церковних взаємин у світлі національної безпеки. У своїй доповіді В. Омельчук звернув увагу не лише на проблемах відносин між державою і релігійними обʼєднаннями в Україні на сучасному етапі, а й розкрив досвід країн Європи у цій сфері. Тема також викликала жвавий інтерес учасників.

 

Омельчук В. В., провідний науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника

 

Не менш складне і актуальне питання висвітлювалося у доповіді к. філос. н., старшого викладача Центру гуманітарної освіти НАНУ, політичного експерта Маслака Олександра Олександровича, циркуляція еліт в Україні в результаті революційних подій останніх років.

Маслак О. О., старший викладач Центру гуманітарної освіти НАНУ, політичний експерт

 

Безпосередньо проблемам децентралізації державного управління в Україні й змінам самої парадигми місцевого самоврядування було присвячено доповідь директора Інституту регіонального лідерства Тищенка Анатолія Феодосійовича. Зокрема, А. Ф. Тищенко звернув увагу на необхідність повноцінної передачі громадам повноважень, а не просто фінансів, а також забезпечення механізмів відповідності органів місцевого самоврядування перед громадами.

 

Тищенко А. Ф., директор Інституту регіонального лідерства

 

Надзвичайно цінним для розбудови дієвого громадянського суспільства в Україні є досвід громадських організацій. І цей досвід учасникам круглого столу розкрила у своїй доповіді експерт ВГО «Поруч» Олена Лісічкіна-Мельник.

Олена Лісічкіна-Мельник, експерт ВГО «Поруч»

 

Робота круглого столу була надзвичайно насиченою і плідною, а обмін думками між громадськими діячами та науковцями із різних сфер, українськими і зарубіжними був надзвичайно жвавим і матиме свої результати як в теоретичній так і в практичній роботі. Зокрема, від доповідачів лунали і практичні пропозиції, від А. Тищенка про необхідність організації таких заходів у регіонах України, а від В. Гуменюка про доцільність створення інтелектуального центру на базі Університету, який координуватиме розробку актуальних питань і впровадження у життя результатів із громадянським суспільством.