Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

На громадянських подвигах зростала Незалежна Україна14 Березня 2018р.

Наш навчальний заклад протягом своєї славної історії мав почесну місію -  забезпечити економіку України висококваліфікованими кадрами. Не менш важливим завданням вишу було й формування традицій із гуманістичного сприйняття світу-суспільства-людини, духовності, втілення наукових ідей і починань в конкретні наукові проекти, у повсякденне життя викладачів і  випускників університету. Наш навчальний заклад виховав справжніх  професіоналів, сильних особистостей, гідних громадян і людей красивої душі,  здатних на справжні вчинки. Університетська спільнота щиро вшановує таких особистостей і навчає інших на їхньому прикладі. Це колишній наш студент Г. Москаленко й співробітник університету В. Кукса.

Спільна ініціатива ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», громадського діяча та поета Дмитра  Павличка й інших активістів із вшанування подвигу Г. Москаленка й В. Кукси є продовженням підтримки традицій боротьби за свободу людини і громадянина. На вшанування подвигу Г. Москаленка й В. Кукси й символів української державності керівництвом нашого університету за підтримки громадськості буде встановлено нову меморіальну дошку на фасаді головного корпусу, а також заплановано проведення ряду урочистих, просвітницьких і наукових заходів.

1 травня 1966 р. - це день, коли над столицею тоді ще УРСР ‒ Києвом  ‒   замайорів державний синьо-жовтий прапор України. Символ міцного українського духу й непереборного прагнення до свободи підняли над головним корпусом ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» студент Г. Москаленко і співробітник В. Кукса. На синьо-жовтому прапорі були слова: «Ще не вмерла Україна, Ще її не вбито. ДПУ». Так із мужніми вчинками формувалося справжнє громадянське суспільство майбутньої Незалежної України. Ці громадяни мужньо зробили свій вибір, усвідомлюючи всю небезпеку, так і нині роблять свій вибір ті, хто йде  захищати Батьківщину від агресора чи присвячує своє життя вихованню свідомих і водночас кваліфікованих громадян України. Г. Москаленко й В. Кукса показали, що, незважаючи на тотальний тиск свавільної державної машини на людську свідомість, справжні люди мають право на власну думку і власний вибір, за який варто боротися. Наші герої за свій мужній громадянський вчинок за радянських часів отримали по два роки ув’язнення.

Нині у часи боротьби за справжню незалежність України нам варто пам’ятати свою історію та гідно вшановувати мужні громадянські вчинки патріотів України, оскільки ми прагнемо мати право на власну думку та відчувати власну  відповідальність за життєвий вибір. 

Наш університет має на меті формувати не лише компетентних, а й відповідальних людей!