Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

2019 рік

 
«ІНСТИТУЦІЙНО-ІНФРАСТРУКТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ»
 

МАЦУК Зоряна Андріївна   
Дата захисту: 29.05.2019
Науковий консультант: д.е.н., професор Опарін Валерій Михайлович

Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методологічних засад формування, функціонування та розвитку інституційно-інфраструктурного забезпечення фінансових послуг на ринку цінних паперів, опрацюванню практичних рекомендацій щодо підвищення його ефективності та транспарентності в Україні. Досліджено сутність, характерні ознаки, суспільне призначення, місце і роль фінансових послуг на ринку цінних паперів, особливості формування та перспективи розвитку його інституційно-інфраструктурного забезпечення в Україні. Вивчено інституційне поле ринку цінних паперів, доведено необхідність ставлення меж правового регламентування діяльності його учасників, визначено роль ментальних характеристик нації та інституційної довіри у забезпеченні фінансових послуг на ринку цінних паперів. Надано аналітичну оцінку діяльності інфраструктурних учасників ринку цінних паперів. Зокрема, досліджено стан, виділено проблеми та охарактеризовано перспективи розвитку фінансового посередництва; проведено аналіз рівня охоплення населення країни та її областей послугами з управління фінансовими активами; оцінено тенденції розвитку інституційної довіри; доведено стратегічну роль фінансових інновацій у розвитку фінансових послуг на вітчизняному ринку цінних паперів. Обґрунтовано напрями підвищення ефективності інституційно- інфраструктурного забезпечення фінансових послуг на ринку цінних паперів, спрямовані на зменшення асиметрії інформації та посилення відповідальності їх надавачів.

Автореферат

 
«ЕФЕКТИВНІСТЬ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ПОСТКРИЗОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ»
 

Гриджук Дмитро Миколайович
Дата захисту: 14.05.2019
Науковий консультант: д.е.н., професор Мороз Анатолій Миколайович

У дисертації систематизовано та обґрунтовано теоретичні і методологічні засади дослідження ефективності банківської діяльності. Розроблені концептуальні засади нового механізму управління ефективністю банківської діяльності в умовах посткризової трансформації глобальної економіки та відповідні сучасні моделі та методи управління ефективністю банківського бізнесу. Визначено прояви та напрями впливу процесів посткризової трансформації глобальної економіки на ефективність банківської діяльності як на міжнародному, так і національному рівнях. Проведено систематизацію інструментів управління ефективністю банківського бізнесу. Розроблено методичні засади побудови раціональної організаційної структури банку, заснованої на виокремленні трьох типів структурних підрозділів: центрів прибутку; центрів оперативної підтримки бізнесу – процесинг-центрів; центрів адміністративної відповідальності – сервіс- центрів. Проведено аналіз базових макроекономічних показників України за період 2010–2018 років. Проаналізовано структурні вузькі місця та диспропорції в економіці держави, які накопичувалися до кризи і потребували значних фіскальних і зовнішніх коригувань у відповідь на потрясіння, які ще більше стискують внутрішній попит. Удосконалено методичні засади прогнозування ефективності банківської діяльності, які ґрунтуються на застосуванні порівняльного та ціннісно- орієнтованого підходів, включають оцінку перспектив розвитку зовнішнього середовища на основі аналізу макроекономічних індикаторів.

Автореферат

 
«УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ НА ІНТЕГРОВАНИХ ФІНАНСОВИХ РИНКАХ»
 

КРАСНОВА ІРИНА ВІКТОРІВНА
Дата захисту: 22.01.2019
Науковий консультант: д.е.н., професор Примостка Людмила Олександрівна

У дисертаційній роботі розкрито теоретичні підходи до визначення поняття «інтегрований фінансовий ринок», визначено його властивості з погляду синергетичного підходу. Розкрито детермінанти, форми, способи фінансової інтеграції. Розкрита економічна сутність «похідних фінансових інструментів», що відрізняє їх від цінних паперів, та ринку навколо якого відбуваються процеси фінансової інтеграції. Визначено методи оцінювання. Сформульована авторська класифікація ризиків процесу фінансової інтеграції та каналів їх поширення. Розкрито економічний зміст поняття «фінансовий актив», його властивості, які доповнено характеристикою волатильності. Розроблена методика оцінки цінової динаміки активу в умовах нестабільності з використанням GARCH моделювання. Розроблено методичні засади оцінки рівня інтегрованості між окремими сегментами фінансового ринку. Розроблено методичні підходи щодо оцінювання глибини інтеграції фінансових риків, які апробовано на практичному матеріалі. Розроблено авторський методичний підхід до оцінювання рівня інтегрованості сегментів фінансового ринку України. Визначено напрями та форми фінансової конвергенції та концентрації. Проаналізовано напрями та тенденції формування інвестиційних стратегій, розглянуто екосистемні фінансові інновації в розрізі тенденцій фінансової інтеграції. Обґрунтовані шляхи удосконалення системи ідентифікації та управління ринковими ризиками. Для мінімізації впливу ринкового ризику на ціну фінансового активу запропоновано шляхи модифікації компонентів моделі САРМ. Проведено кластеризацію бізнес-моделей за допомогою карт Кохонена. Надано пропозиції щодо вдосконалення підходів та параметрів державного регулювання на основі інституційно-мережевого підходу.

Автореферат