Менеджмент витрат в агробізнесіМетою навчальної дисципліни є набуття і розвиток студентами магістерської програми теоретичних знань і практичних навичок з менеджменту виробничих витрат Основним завданням дисципліниє формування у слухачів магістерської програми достатньої компетентності щодо навиків самостійно приймати управлінські рішення базуючись на аналізі й оцінці виробничих ситуацій та даних контролю витрат, як основного об’єкту управлінських рішень менеджера підприємства агропродовольчого комплексу (АПК). Перелік компетентностей: · загальні: здатність до аналізу і синтезу, розв’язання проблемних питань, прийняття рішень; здатність спілкуватися з експертами у галузі менеджменту витрат; здатність застосовувати знання на практиці; розвиток дослідницьких навичок та умінь; уміння знаходити та аналізувати інформацію з різних джерел; формування дослідницьких навиків та умінь; здатність до навчання та пристосовування до нових ситуацій; здатність породжувати нові ідеї (креативність); формування лідерських якостей та здатність працювати самостійно; · глобальні: знання особливостей та тенденцій сучасного цивілізаційного розвитку, уміння проводити дослідження національного і міжнародного характеру та масштабу, здатність критично мислити і генерувати креативні ідеї та вирішувати важливі проблеми на інноваційній основі; · спеціальні (фахові): вивчення матеріалу теми дає можливість: знати: · методологічні засади менеджменту витрат та напрямки його розвитку; · тлумачення ключових понять менеджменту витрат: об’єкт, предмет, суб’єкт; · сутність принципів функціонування менеджменту витрат; · особливості функціонування ринкової економіки в сільському господарстві та їх вплив на прийняття рішень в сфері менеджменту витрат; · зміст та специфіку функцій менеджменту витрат в агропромисловому формуванні; · сутність основних узагальнюючих систем менеджменту витрат ; · етапи дії системи забезпечення зниження витрат ; · методи удосконалення управління підприємством і витратами; · Метод збалансованої системи показників як чинника удосконалення управління підприємством і витратами; · Метод управління виробничим підприємством; · Процесно-орієнтований аналіз витрат та доходів; вміти: · грамотно оперувати ключовими термінами системи менеджменту витрат; · визначати функції менеджменту витрат в агропромислових формуваннях; · розкривати основні взаємозв’язки менеджменту витрат з зовнішнім та внутрішнім середовищем агропромислових формувань; · надавати характеристику управлінським рішенням щодо розподілу ресурсів пов’язаних з менеджментом витрат; · визначати сутність менеджменту витрат і його місце в системі аграрного менеджменту; · визначати чим менеджмент витрат відрізняється від бухгалтерського обліку; · надавати характеристику ; · визначати основні напрямки діяльності менеджера в підприємствах АПК та як вони пов`язані з формуванням витрат; · визначати як пов`язаний процес прийняття рішень з менеджментом витрат; · характеризувати системи формування і контролю витрат; · характеризувати принципи менеджменту витрат; · використовувати CVP-аналіз; · характеризувати етапи дії системи забезпечення зниження витрат; · використовувати метод збалансованої системи показників у менеджменті витрат; · характеризувати умови впровадження методу збалансованої системи показників; · розкривати сутність методу збалансованої системи показників; · характеризувати суть системи управління виробничим підприємством (УВП); · використовувати основні функціональні підсистеми УВП; · характеризувати роль менеджменту витрат в системі УВП; · розкривати суть процесно-орієнтованого обліку витрат (activity-based costing – АВС) розкривати суть процесно-орієнтованого аналізу рентабельності» (АВРА) Остання редакція: 11.03.19 |