Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

WORKSHOP “ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ НОВОЇ КЛІМАТИЧНОЇ УГОДИ (СОР 21, М. ПАРИЖ)”, 11 грудня, 2015, ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”28 Грудня 2015р.

За підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні 11 грудня 2015 року в приміщенні ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана” відбувся Workshop, присвячений оцінці економічних та фінансових наслідків підписання нової кліматичної угоди за підсумками проведення Кліматичної конференції ООН (СОР 21 у м. Париж (Франція).

З привітальним словом виступили Моріц Юнгінгер, Катерина Білоцерковець (Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні), Олександр Дима (заступник декана факультету маркетингу ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”), Олександр Сущенко (Голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”), А. Гонта (Президент BFSELLC., Голова ГО “Вільна енергія”), Олена Любящева (незалежний експерт), Світлана Нежур (BakerTilly), Олександра Гуменюк (ГО “Муніципальна енергетика”) та інші. 


На фото (зліва направо) представники BFSE LLC. (Андрій Гонта), Катерина Білоцерковець (Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні, Олександр Дима (ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”), Моріц Юнгінгер (Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні), Світлана Нежур (Baker Tilly), Олександр Сущенко (ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”)

На початку події було проведено презентацію Center for ESG (Environmental, Social and Governance) Economics та School for ESG Economics, які створено за ініціативи Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”, за активної підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, компаній BakerTilly, EavexCapital, BFSELLC., Synergizersта ГО “Вільна енергія”.

У своєму виступі на початку семінару Олена Любящева (незалежний експерт) розкрила особливості обліку одиниць скорочення викидів парникових газів та результатів соціальних проектів. Також у своїй доповіді експерт продемонструвала основні тенденції та ініціативи, які покликані об’єднати зусилля світової спільноти з метою полегшення доступу до фінансових ресурсів, необхідних для боротьби з екологічними, соціальними та управлінськими ризиками.  

Незалежний експерт Олена Любящева під час свого виступу з питань обліку та звітності за принципами ESG

Виступ Президента BFSELLC. та голови ГО “Вільна енергія” Андрія Гонти був присвячений особливостям проведення Кліматичної конференції ООН у м. Париж (СОР 21), аналізу “за” та “проти” підписання нової кліматичної угоди. Окрім цього, доповідач оцінив позиції представників різних країн на даній конференції та можливі економічні, фінансові наслідки підписання нової угоди.

Перспективи використання фіскальних інструментів з метою протидії зміні клімату були в центрі уваги Ганни Котіної та Марини Степури (кафедра фінансів ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”). Зокрема, доповідачі наголосили на активному реформуванні фіскальної політики в країнах ОЕСР, що має меті запровадження фіскальних інструментів захисту навколишнього середовища та поступову відміну субсидування видобутку та переробки традиційних джерел енергії (вугілля, нафти, тощо).

Активна реалізація проектів в сфері протидії зміні клімату пов’язана з необхідністю залучення значних фінансових ресурсів, що напряму потребує налагодження діалогу та знаходження спільної мови між інвесторами/кредиторами та реціпієнтами коштів. Саме тому у своїй доповіді Олександр Сущенко (Голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”) звернув увагу на необхідності активного використання країнами, муніципалітетами та компаніями широких можливостей різноманітних ринкових інструментів. 

На фото Ганна Котіна та Марина Степура (ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”) висвітлюють особливості використання фіскальних інструментів з метою протидії екологічним ризикам

Різноманітні аспекти концепції сталого розвитку в маркетингу та логістиці знайшли своє відображення у виступі Олександра Дими (заступник декана факультету маркетингу ДВНЗ “КНЕУ ім. В. Гетьмана”). Доповідач на конкретних прикладах всесвітньо відомих компаній та брендів продемонстрував важливість врахування екологічних та соціальних ризиків у збутовій та постачальницькій діяльності.

Незалежний експерт Валерій Логвін свій виступ присвятив питанням реалізації проектів, покликаних підвищити рівень енергоефективності виробничих процесів, надав оцінку проектам, які було реалізовано українськими підприємствами під час дії попередньої кліматичної угоди (Кіотський протокол-І) та обґрунтував необхідність створення інфраструктури для функціонування ринку торгівлі дозволами на викиди парникових газів в Україні.

Загалом, проведений Workshop“Фінансові та економічні аспекти нової кліматичної угоди СОР 21 (м. Париж)” засвідчив важливість нової кліматичної угоди для розвитку як вуглецевого, так і фінансового ринку, оскільки саме за умов активного залучення широкого кола інвесторів, кредиторів, фінансових посередників та різноманітних фінансових інструментів фіскального/ринкового характеру вдасться ефективно протидіяти зміні клімату та сприяти формуванню  економіки з низьким вмістом вуглецю в світі.