Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

"Вишивка - культурно-історичне надбання та оберіг українців" - засідання наукового історико-політологічного гуртка "Від Трипілля до сучасності"16 Травня 2024р.

"Вишивка – культурно-історичне надбання та оберіг українців". З такою темою 16 травня відбулось чергове засідання наукового

історико-політологічного гуртка «Від Трипілля до сучасності», яке занурило учасників у захопливий світ української вишивки.«Вишивка – це не тільки художнє оформлення речей, а й мистецтво оригінального бачення світу, відтвореного специфічними художніми засобами. Вишивка – це давнє і вічно молоде мистецтво», – так вважають студенти групи РТ-101 спеціальності «Туризму»: Рассказова Валерія, Недорізанюк Ксенія, Миргородська Дана, Костенко Діана та Макаренко Катерина, які виступили з дослідженням, що розкрило різноманіття та багатство цього культурно-історичного надбання українців з різних регіонів нашої держави.Вишивка здавна вважалася не лише елементом декору, але й потужним оберегом, що ніс у собі глибинні символи та сакральні значення. Кожен регіон України має свої унікальні візерунки, техніки виконання та кольорові гами,які відображають особливості місцевого побуту, вірувань та естетичних вподобань.

Під час засідання студенти презентували описи та фото вишивок з різних куточків України, знайомлячи присутніх з відомими техніками: подільської, поліської, карпатської (закарпатської), львівської, гуцульської вишивки та вишиванки на Буковині.Дослідники також звернули увагу на еволюцію вишивок протягом століть, адже вони не лишалися застиглими у своїх традиціях, а постійно вбирали у себе нові віяння та елементи моди.

 

Засідання проводилось у форматах офлайн/онлайн. Онлайн були присутні студенти групи ЮЛ-201 разом з Вірою Гапоненко.

Завершаючи засідання, учасники гуртка висловили щиру подяку студентам групи РТ-101 за цікаву та змістовну презентацію, яка не лише розширила їхні знання про українську вишивку, але й пробудила ще більше шани та поваги до цього безцінного скарбу нашого народу.