Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Економіка підприємств агропромислового комплексу : підручник

Андрійчук В. Г. Економіка підприємств агропромислового комплексу : підручник /. В. Г. Андрійчук. – К. : КНЕУ, 2013. – 779 с.

У підручнику викладено теоретико-методологічні, методичні та прикладі питання економіки підприємств АПК. Висвітлено низку аспектів економічних суб’єктів господарювання, які передбачені новим стандартом науки «Економіка підприємств». Розглянуто теорію підприємства і підприємництва, економічні засади функціонування підприємств, внутрішнє і зовнішнє середовище їхньої діяльності. Значну увагу приділено формуванню та управлінню витратами, ефективності використання ресурсів, сучасним проблемам конкурентоспроможності продукції і підприємств, їхній ціновій політиці, інноваційному розвитку, економічній безпеці тощо.

Для студентів інших навчальних закладів (факультетів) економічного профілю, спеціалістів і керівників аграрних і переробних підприємств, управлінців усіх рівнів АПК.

 
ЗМІСТ 
Передмова
3
Частина І. Підприємства як основна ланка ринкової економіки, їх виробничі витрати і результати діяльності
5
Тема 1. Вступ у науку «Економіка підприємств»
5
1.1  Агропромисловий комплекс, його місце і роль в економіці держави
5
1.2  Особливості сільського господарства і агропромислового виробництва та їх вплив на економіку підприємств агропромислового комплексу
10
1.3  Предмет науки «Економіка підприємств»
15
1.4  Методологія науки «Економіка підприємств»
19
1.5  Специфічні методи дослідження економіки підприємств
22
Тема 2. Теорія підприємства та основи підприємництва
24
2.1  Підприємство як економічний суб’єкт  і його місце в соціально-економічній системі
24
2.2 Поняття економіки підприємства і основний зміст класичної та неокласичної теорії
26
2.3 Інституціональні теорії фірми
27
2.4 Підприємство як сучасна форма господарювання, принципи його здійснення та організаційні форми
32
2.5  Види підприємництва. Поняття малого підприємництва
34
Тема 3. Види підприємств та їх організаційно-правові форми
40
Розділ І. Підприємство — основна ланка ринкової економіки
41
3.1  Поняття підприємства, його складові ланки та умови ефективної робо ти в ринковому середовищі
41
3.2  Види підприємств та їх об'єднань
43
3.3  Поняття ефекту масштабу та розміру підприємств. Визначення ефективності масштабу
53
3.4 Еволюція підприємств агропромислового комплексу і створення аграрних підприємств ринкового типу
58
Розділ 2. Економічні засади функціонування підприємств АПК
63
3.5  Поняття господарських товариств. Економічні засади функціонування акціонерних товариств
63
3.6  Економічні засада функціонування товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), з додатковою відповідальністю, повного і командитного товариства
68
3.7  Економічні засади функціонування фермерських господарств
72
3.8  Економічні засади функціонування приватних підприємств
76
3.9  Розвиток сільськогосподарської кооперації та її організаційні форми79
Тема 4. Зовнішнє середовище господарювання підприємств агропромислового комплексу
86
4.1  Поняття внутрішнього і зовнішнього середовища господарювання підприємств
86
4.2  Мікросередовище діяльності підприємств агропромислового комплексу
89
4.3  Макросередовище функціонування підприємств агропромислового комплексу
97
4.4  Методичні підходи до аналізу та оцінювання зовнішнього середовища підприємств
106
Тема 5. Ринок сільськогосподарської продукції і продовольства
111
5.1  Поняття аграрного ринку. Внутрішня будова рийку сільськогосподарської продукції і продовольства
111
5.2  Інфраструктура аграрного ринку
115
5.3  Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську продукцію і продовольство та виникнення сільськогосподарської проблеми довгострокового періоду
119
5.4  Державне регулювання ринку сільськогосподарської продукції і продовольства
128
Тема 6. Витрати і собівартість продукції підприємств агропромислового комплексу
134
6.1  Поняття витрат і собівартість продукції
135
6.2  Склад витрат за всіма видами діяльності підприємств
137
6.3  Групування операційних витрат за економічними елементами та статтями
141
6.4  Відмінності у формуванні витрат і собівартості продукції в системі бухгалтерського та податкового обліку
144
6.5  Класифікація витрат
147
6.6  Постійні і змінні витрат та поняття операційного левериджу
150
6.7  Співвідношення «фактор — продукт» і його аналіз
153
6.8  Визначення максимального прибутку. Неявні витрата
157
6.9  Методи визначення собівартості і методика обчисленим собівартості сільськогосподарської продукції
160
6.10 Методика визначення собівартості продукції переробних підприємств
164
6.11 Управління витратами г шляхи зниження собівартості продукції169
Тема 7. Валові та фінансово-економічні результати діяльності підприємств агропромислового комплексу
177
7.1  Валова продукція сільського господарства
178
7.2  Товарна і реалізована продукція та методика визначення показників товарності
182
7.3  Вплив обсягу пропонування товарної продукції на доходи аграрних підприємств. Сільськогосподарська проблема короткострокового періоду
188
7.4  Продукція переробних підприємств: на стадії виробництва, готова продукція, товарна продукція, реалізована продукція
190
7.5  Чиста продукція аграрних і переробних підприємств
192
7.6  Прибуток і методика його визначення
194
7.7 Визначення прибутку як об'єкта оподаткування
199
7.8 Фінансово-економічні результати діяльності підприємств
200
Частина ІІ. Ресурси підприємств агропромислового комплексу та ефективність їх використання
205
Тема 8. Земельні ресурси та ефективність їх використання
205
8.1  Характеристика земельних ресурсів України та їх розподіл між власниками і землекористувачами
206
8.2  Земельна реформа в Україні. Основи Земельного кодексу України
210
8.3  Методика паювання сільськогосподарських угідь
214
8.4  Земельний кадастр і грошова оцінка землі
217
8.5  Плата за землю. Фіксований сільськогосподарський податок
221
8.6  Оренда землі
223
8.7  Поняття ринку землі
229
8.8  Інтенсивність та ефективність використання земельних ресурсів
237
8.9  Ефективність меліорації землі241
Тема 9 Персонал підприємств агропромислового комплексу, продуктивність праці і оплата праці
249
9.1  Персонал підприємств і його класифікація
250
9.2  Забезпеченість підприємств персоналом і визначення потреби у додатковій найманій праці (тимчасових і/або сезонних працівників)
255
9.3  Витрати на оплату праці й показники використання персоналу
259
9.4 Поняття продуктивності праці і методика її визначення в сільському господарстві
263
9.5  Особливості визначення продуктивності праці в переробних підприємствах і оцінка співвідношення між темпами зростання продуктивності й оплати праці
267
9.6  Аналіз продуктивності праці та фактори її підвищення
269
9.7  Заміна живої праці капіталом
272
9.8  Основи мотивації та оплати праці
275
Тема 10. Основний капітал і виробнича потужність підприємств агропромислового комплексу
283
10.1 Характеристика виробничого капіталу, його поділ на застосований і виробничо спожитий
284
10.2 Класифікація і структура основного капіталу
286
10.3 Грошова оцінка основних засобів
290
10.4 Амортизація основних засобів
293
10.5 Джерела і форми відтворення основних засобів
301
10.6  Лізинг
303
10.7 Ефективність використання основного капіталу
309
10.8 Поняття виробничої потужності підприємств, методи її визначення і показники використання аграрних підприємствах
315
10.9 Формування і використання виробничої потужності переробних підприємств319
Тема 11. Матеріально-технічне забезпечення та виробнича логістика підприємств агропромислового комплексу
324
11.1 Функціональна роль матеріально-речових елементів основного виробничого капіталу та їх місце у формуванні енергетичних ресурсів
325
11.2 Витрати на утримання техніки та економічні підходи до визначення доцільності її придбання порівняно з підрядом або заміною
327
11.3 Дві альтернативи: купівля нової чи потриманої техніки. Придбання техніки або її оренда
331
11.4 Тракторний парк та ефективність його використання
334
11.5 Ефективність використання комбайнового парку
338
11.6 Показники використання обладнання переробних підприємств та адаптація цих показників для одержання заданого обсягу продукції
343
11.7 Виробничі будівлі і споруди та ефективність їх використання
346
11.8 Поняття логістики, її функції і завдання
348
11.9 Матеріальний потік і його різновиди. Управління матеріальними потоками
351
11.10 Транспортні засоби як важливий складник логістичної системи підприємства та ефективність їх використання
356
11.11 Склади в логістичній системі підприємств і визначенні економічної доцільності зберігання на них продукції
362
Тема 12. Оборотний капітал підприємств агропромислового комплексу
367
12.1 Економічна суть оборотного капіталу та його склад
368
12.2 Структура оборотного капіталу й оцінка запасів за їх виробничого споживання
371
12.3 Забезпеченість аграрних підприємств оборотним капіталом та його кругообіг
374
12.4 Методика визначення ефективності використання оборотного капіталу та її факторний аналіз
377
12.5 Мінімізація потреби в оборотному капіталі і фактори поліпшення його використання в аграрних підприємствах
380
12.6 Методичні підходи до визначення нормативів для окремих елементів оборотного капіталу переробних підприємств
385
12.7 Мінімізація сукупних витрат на куповані виробничі запаси вузькоспеціалізованих аграрних підприємств та переробних підприємств389
Тема 13. Нематеріальні активи (ресурси) підприємств агропромислового комплексу
392
13.1 Поняття і види нематеріальних активів (ресурсів)
392
13.2 Вартісна оцінка нематеріальних активів (ресурсів)
398
13.3 Амортизація нематеріальних активів (ресурсів)
400
13.4 Методичні підходи до визначення ринкової вартості нематеріальних активів – об’єктів інтелектуальної власності
402
Тема 14. Авансований і власний капітал підприємств агропромислового комплексу
406
14.1 Суть авансованого капіталу та його структура
407
14.2 Джерела формування авансованого капіталу, йото класифікація і відмінність від категорії виробничого потенціалу
412
14.3 Позичковий капітал та критерій доцільності його залучення
415
14.4 Вартісна оцінка авансованого капіталу
420
14.5 Власний капітал підприємств та їх платоспроможність
424
14.6 Ефективність використання авансованого і власного капіталів
430
Частина ІІІ. Ефективність діяльності підприємств агропромислового комплексу та економічні важелі її формування і підвищення
438
Тема 15. Ефективність діяльності підприємств агропромислового комплексу та оцінка їх ринкової позиції
438
15.1 Суть ефективності як економічної категорії
439
15.2 Рентабельність виробництва і методика визначення її показників
444
15.3 Методика аналізу рентабельності виробництва і фактори її підвищення
449
15.4 Аналіз співвідношення «витрати — випуск — прибуток» і механізму дії виробничого важеля. Фактори підвищення економічної ефективності виробництва
455
15.5 Графічний і математичний способи визначення точки беззбитковості виробництва
460
15.6 Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за показником норми беззбитковості
464
15.7 Оцінка ринкової позиції підприємства за даними балансу і на ринку капіталів
468
15.8 Оцінка ринкової позиції підприємства за показниками прибутковості472
Тема 16. Інвестицій та оцінювання їх ефективності
476
16.1 Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. Класифікація інвестицій
477
16.2 Джерела фінансування інвестицій
481
16.3 Капіталовкладення підприємств
485
16.4 Методи зіставлення інвестицій у часі
488
16.5 Оцінка  ефективності  інвестицій за недисконтованими фінансово-економічними показниками
490
16.6 Оцінка ефективності проекту за методом чистої поточної (теперішньої) вартості
495
16.7 Сутність фінансових інвестицій, напрями їх здійснення показники оцінювання ефективності обігу цінних паперів
502
16.8 Методичні підходи до визначення доцільності придбання підприємством акцій та облігацій
504
Тема 17. Цінова політика підприємств агропромислового комплексу
510
17.1 Ціна в ринковій економіці і характеристика її видів
511
17.2 Цінова конкуренція і цінова конкурентоспроможність
518
17.3 Цінова політика підприємств
523
17.4 Ціноутворення і ціни на продукцію сільськогосподарського походження та їх державне регулювання
528
17.5 Методи визначення рівня ціни пропонування
535
17.6 Паритет цін і механізм йото забезпечення в ринковій економіці542
Тема 18. Забезпечення конкурентоспроможності продукції та підприємств
550
18.1 Поняття конкурентоспроможності підприємств і продукції
551
18.2 Поняття якості, характеристика її показників і значення для підвищення конкурентоспроможності продукції
554
18.3 Методи визначення якості продукції та вплив її рівня на результати виробництва
557
18.4 Методика визначення втрат (додаткового ефекту) від зниження (підвищення) якості продукції
565
18.5 Витрати на поліпшення якості продукції, основні чинники її підвищення та забезпечення конкурентоспроможності підприємства
569
18.6 Основи управління якістю продукції
576
18.7 Стандартизація і сертифікація продукції
580
Тема 19. Інноваційна діяльність підприємств та оцінювання її ефективності
587
19.1 Поняття новацій та інновацій, інноваційного процесу та інноваційної діяльності підприємств
588
19.2 Умови забезпечення ефективної інноваційної діяльності (інноваційного процесу)
590
19.3 Загальна характеристика напрямів НТТП його основні риси
596
19.4 Агрохімічний напрям НТТП. Оцінювання ефективності застосування мінеральних добрив і фактори її підвищення
599
19.5 Ефективність застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин та основні пріоритети створення новацій за НТТП
605
19.6 Біологічний напрям наукового техніко-технологічного прогресу
608
19.7 Оцінювання економічної ефективності окремих новацій у рослинництві і тваринництві
612
19.8 Методичні підходи до оцінювання економічної ефективності інновацій у переробному виробництві618
Тема 20. Спеціалізація підприємств агропромислового комплексу, їх галузева структура і структура управління
622
20.1 Суть і фактори розміщення і спеціалізації агропромислового виробництва
623
20.2 Форми спеціалізації в сільському господарстві й методика визначення виробничого напряму аграрних підприємств
626
20.3 Галузі й галузева структура аграрних підприємств і методика її визначення
631
20.4  Методика визначення ефективності галузевої структури аграрного підприємства
634
20.5 Процедура добору конкуруючих галузей і оцінка альтернатив при формуванні галузевої структури підприємства
637
20.6 Методика визначення чутливості прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур
639
20.7 Спеціалізація, кооперування і комбінування в переробному виробництві. Оптимізація асортиментного ряду продукції переробного підприємства
641
20.8 Організаційна структура управління підприємством: суть і характеристика її типів
646
Тема 21. Агропромислова інтеграція та організаційні форми її вияву
655
21.1 Суть агропромислової інтеграції, її організаційні форми і соціально-економічні значення
656
21.2 Регіональні агропромислові формування
661
21.3 Господарські агропромислові формування
665
21.4 Світовий досвід розвитку агропромислової інтеграції кооперативного типу
674
21.5 Методичні підходи до побудови економічного механізму вертикальної агропромислової координації
677
Тема 22. Концентрація виробництва та диверсифікація підприємств
683
22.1 Концентрація виробництва та її вплив на економіку підприємств
684
22.2 Економічна концентрація та захист економічної конкуренції
687
22.3 Диверсифікація аграрних і переробних підприємств, її форми і види
691
22.4 Переваги і загрози диверсифікації виробництва та методичні підходи до оцінювання доцільності її здійснення
695
22.5 Методика визначення рівня диверсифікації та оцінка ситуацій щодо її впливу на економіку підприємств698
Частина IV. Розвиток та економічна безпека підприємств
704
Тема 23. Розвиток підприємства: сучасні моделі, типи розвитку, трансформація і реструктуризація
704
23.1 Поняття розвитку підприємства і характеристика основних теорій розвитку
705
23.2 Чинники розвитку підприємства і форми його вияву 710
710
23.3 Економічний тип розвитку, методика його визначення та напрями формування
713
23.4 Розподіл валового продукту та його вплив на формування інтенсивного типу розвитку підприємств
722
23.5 Трансформація підприємств
727
23.6 Вартість підприємства як результат йото розвитку та методичні підходи до її визначення
731
23.7 Реструктуризація і реорганізація підприємств
736
Тема 24. Економічна безпека та антикризова діяльність підприємств
741
24.1 Сутність економічної безпеки підприємства та характеристика її складників (підсистем)
742
24.2 Поняття «загроза» в контексті економічної безпеки та класифікація загроз. Рейдерство
744
24.3 Служба економічної безпеки підприємства: принципи організації, завдання і показники оцінки її роботи
748
24.4 Антикризова діяльність щодо відновлення платоспроможності підприємства
756
24.5 Банкрутство підприємств
759
Література767
 
Остання редакція: 20.11.14