ЗМІСТ | |
Передмова | 3 |
Частина І. Підприємства як основна ланка ринкової економіки, їх виробничі витрати і результати діяльності | 5 |
Тема 1. Вступ у науку «Економіка підприємств» | 5 |
1.1 Агропромисловий комплекс, його місце і роль в економіці держави | 5 |
1.2 Особливості сільського господарства і агропромислового виробництва та їх вплив на економіку підприємств агропромислового комплексу | 10 |
1.3 Предмет науки «Економіка підприємств» | 15 |
1.4 Методологія науки «Економіка підприємств» | 19 |
1.5 Специфічні методи дослідження економіки підприємств | 22 |
Тема 2. Теорія підприємства та основи підприємництва | 24 |
2.1 Підприємство як економічний суб’єкт і його місце в соціально-економічній системі | 24 |
2.2 Поняття економіки підприємства і основний зміст класичної та неокласичної теорії | 26 |
2.3 Інституціональні теорії фірми | 27 |
2.4 Підприємство як сучасна форма господарювання, принципи його здійснення та організаційні форми | 32 |
2.5 Види підприємництва. Поняття малого підприємництва | 34 |
Тема 3. Види підприємств та їх організаційно-правові форми | 40 |
Розділ І. Підприємство — основна ланка ринкової економіки | 41 |
3.1 Поняття підприємства, його складові ланки та умови ефективної робо ти в ринковому середовищі | 41 |
3.2 Види підприємств та їх об'єднань | 43 |
3.3 Поняття ефекту масштабу та розміру підприємств. Визначення ефективності масштабу | 53 |
3.4 Еволюція підприємств агропромислового комплексу і створення аграрних підприємств ринкового типу | 58 |
Розділ 2. Економічні засади функціонування підприємств АПК | 63 |
3.5 Поняття господарських товариств. Економічні засади функціонування акціонерних товариств | 63 |
3.6 Економічні засада функціонування товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), з додатковою відповідальністю, повного і командитного товариства | 68 |
3.7 Економічні засади функціонування фермерських господарств | 72 |
3.8 Економічні засади функціонування приватних підприємств | 76 |
3.9 Розвиток сільськогосподарської кооперації та її організаційні форми | 79 |
Тема 4. Зовнішнє середовище господарювання підприємств агропромислового комплексу | 86 |
4.1 Поняття внутрішнього і зовнішнього середовища господарювання підприємств | 86 |
4.2 Мікросередовище діяльності підприємств агропромислового комплексу | 89 |
4.3 Макросередовище функціонування підприємств агропромислового комплексу | 97 |
4.4 Методичні підходи до аналізу та оцінювання зовнішнього середовища підприємств | 106 |
Тема 5. Ринок сільськогосподарської продукції і продовольства | 111 |
5.1 Поняття аграрного ринку. Внутрішня будова рийку сільськогосподарської продукції і продовольства | 111 |
5.2 Інфраструктура аграрного ринку | 115 |
5.3 Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську продукцію і продовольство та виникнення сільськогосподарської проблеми довгострокового періоду | 119 |
5.4 Державне регулювання ринку сільськогосподарської продукції і продовольства | 128 |
Тема 6. Витрати і собівартість продукції підприємств агропромислового комплексу | 134 |
6.1 Поняття витрат і собівартість продукції | 135 |
6.2 Склад витрат за всіма видами діяльності підприємств | 137 |
6.3 Групування операційних витрат за економічними елементами та статтями | 141 |
6.4 Відмінності у формуванні витрат і собівартості продукції в системі бухгалтерського та податкового обліку | 144 |
6.5 Класифікація витрат | 147 |
6.6 Постійні і змінні витрат та поняття операційного левериджу | 150 |
6.7 Співвідношення «фактор — продукт» і його аналіз | 153 |
6.8 Визначення максимального прибутку. Неявні витрата | 157 |
6.9 Методи визначення собівартості і методика обчисленим собівартості сільськогосподарської продукції | 160 |
6.10 Методика визначення собівартості продукції переробних підприємств | 164 |
6.11 Управління витратами г шляхи зниження собівартості продукції | 169 |
Тема 7. Валові та фінансово-економічні результати діяльності підприємств агропромислового комплексу | 177 |
7.1 Валова продукція сільського господарства | 178 |
7.2 Товарна і реалізована продукція та методика визначення показників товарності | 182 |
7.3 Вплив обсягу пропонування товарної продукції на доходи аграрних підприємств. Сільськогосподарська проблема короткострокового періоду | 188 |
7.4 Продукція переробних підприємств: на стадії виробництва, готова продукція, товарна продукція, реалізована продукція | 190 |
7.5 Чиста продукція аграрних і переробних підприємств | 192 |
7.6 Прибуток і методика його визначення | 194 |
7.7 Визначення прибутку як об'єкта оподаткування | 199 |
7.8 Фінансово-економічні результати діяльності підприємств | 200 |
Частина ІІ. Ресурси підприємств агропромислового комплексу та ефективність їх використання | 205 |
Тема 8. Земельні ресурси та ефективність їх використання | 205 |
8.1 Характеристика земельних ресурсів України та їх розподіл між власниками і землекористувачами | 206 |
8.2 Земельна реформа в Україні. Основи Земельного кодексу України | 210 |
8.3 Методика паювання сільськогосподарських угідь | 214 |
8.4 Земельний кадастр і грошова оцінка землі | 217 |
8.5 Плата за землю. Фіксований сільськогосподарський податок | 221 |
8.6 Оренда землі | 223 |
8.7 Поняття ринку землі | 229 |
8.8 Інтенсивність та ефективність використання земельних ресурсів | 237 |
8.9 Ефективність меліорації землі | 241 |
Тема 9 Персонал підприємств агропромислового комплексу, продуктивність праці і оплата праці | 249 |
9.1 Персонал підприємств і його класифікація | 250 |
9.2 Забезпеченість підприємств персоналом і визначення потреби у додатковій найманій праці (тимчасових і/або сезонних працівників) | 255 |
9.3 Витрати на оплату праці й показники використання персоналу | 259 |
9.4 Поняття продуктивності праці і методика її визначення в сільському господарстві | 263 |
9.5 Особливості визначення продуктивності праці в переробних підприємствах і оцінка співвідношення між темпами зростання продуктивності й оплати праці | 267 |
9.6 Аналіз продуктивності праці та фактори її підвищення | 269 |
9.7 Заміна живої праці капіталом | 272 |
9.8 Основи мотивації та оплати праці | 275 |
Тема 10. Основний капітал і виробнича потужність підприємств агропромислового комплексу | 283 |
10.1 Характеристика виробничого капіталу, його поділ на застосований і виробничо спожитий | 284 |
10.2 Класифікація і структура основного капіталу | 286 |
10.3 Грошова оцінка основних засобів | 290 |
10.4 Амортизація основних засобів | 293 |
10.5 Джерела і форми відтворення основних засобів | 301 |
10.6 Лізинг | 303 |
10.7 Ефективність використання основного капіталу | 309 |
10.8 Поняття виробничої потужності підприємств, методи її визначення і показники використання аграрних підприємствах | 315 |
10.9 Формування і використання виробничої потужності переробних підприємств | 319 |
Тема 11. Матеріально-технічне забезпечення та виробнича логістика підприємств агропромислового комплексу | 324 |
11.1 Функціональна роль матеріально-речових елементів основного виробничого капіталу та їх місце у формуванні енергетичних ресурсів | 325 |
11.2 Витрати на утримання техніки та економічні підходи до визначення доцільності її придбання порівняно з підрядом або заміною | 327 |
11.3 Дві альтернативи: купівля нової чи потриманої техніки. Придбання техніки або її оренда | 331 |
11.4 Тракторний парк та ефективність його використання | 334 |
11.5 Ефективність використання комбайнового парку | 338 |
11.6 Показники використання обладнання переробних підприємств та адаптація цих показників для одержання заданого обсягу продукції | 343 |
11.7 Виробничі будівлі і споруди та ефективність їх використання | 346 |
11.8 Поняття логістики, її функції і завдання | 348 |
11.9 Матеріальний потік і його різновиди. Управління матеріальними потоками | 351 |
11.10 Транспортні засоби як важливий складник логістичної системи підприємства та ефективність їх використання | 356 |
11.11 Склади в логістичній системі підприємств і визначенні економічної доцільності зберігання на них продукції | 362 |
Тема 12. Оборотний капітал підприємств агропромислового комплексу | 367 |
12.1 Економічна суть оборотного капіталу та його склад | 368 |
12.2 Структура оборотного капіталу й оцінка запасів за їх виробничого споживання | 371 |
12.3 Забезпеченість аграрних підприємств оборотним капіталом та його кругообіг | 374 |
12.4 Методика визначення ефективності використання оборотного капіталу та її факторний аналіз | 377 |
12.5 Мінімізація потреби в оборотному капіталі і фактори поліпшення його використання в аграрних підприємствах | 380 |
12.6 Методичні підходи до визначення нормативів для окремих елементів оборотного капіталу переробних підприємств | 385 |
12.7 Мінімізація сукупних витрат на куповані виробничі запаси вузькоспеціалізованих аграрних підприємств та переробних підприємств | 389 |
Тема 13. Нематеріальні активи (ресурси) підприємств агропромислового комплексу | 392 |
13.1 Поняття і види нематеріальних активів (ресурсів) | 392 |
13.2 Вартісна оцінка нематеріальних активів (ресурсів) | 398 |
13.3 Амортизація нематеріальних активів (ресурсів) | 400 |
13.4 Методичні підходи до визначення ринкової вартості нематеріальних активів – об’єктів інтелектуальної власності | 402 |
Тема 14. Авансований і власний капітал підприємств агропромислового комплексу | 406 |
14.1 Суть авансованого капіталу та його структура | 407 |
14.2 Джерела формування авансованого капіталу, йото класифікація і відмінність від категорії виробничого потенціалу | 412 |
14.3 Позичковий капітал та критерій доцільності його залучення | 415 |
14.4 Вартісна оцінка авансованого капіталу | 420 |
14.5 Власний капітал підприємств та їх платоспроможність | 424 |
14.6 Ефективність використання авансованого і власного капіталів | 430 |
Частина ІІІ. Ефективність діяльності підприємств агропромислового комплексу та економічні важелі її формування і підвищення | 438 |
Тема 15. Ефективність діяльності підприємств агропромислового комплексу та оцінка їх ринкової позиції | 438 |
15.1 Суть ефективності як економічної категорії | 439 |
15.2 Рентабельність виробництва і методика визначення її показників | 444 |
15.3 Методика аналізу рентабельності виробництва і фактори її підвищення | 449 |
15.4 Аналіз співвідношення «витрати — випуск — прибуток» і механізму дії виробничого важеля. Фактори підвищення економічної ефективності виробництва | 455 |
15.5 Графічний і математичний способи визначення точки беззбитковості виробництва | 460 |
15.6 Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за показником норми беззбитковості | 464 |
15.7 Оцінка ринкової позиції підприємства за даними балансу і на ринку капіталів | 468 |
15.8 Оцінка ринкової позиції підприємства за показниками прибутковості | 472 |
Тема 16. Інвестицій та оцінювання їх ефективності | 476 |
16.1 Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. Класифікація інвестицій | 477 |
16.2 Джерела фінансування інвестицій | 481 |
16.3 Капіталовкладення підприємств | 485 |
16.4 Методи зіставлення інвестицій у часі | 488 |
16.5 Оцінка ефективності інвестицій за недисконтованими фінансово-економічними показниками | 490 |
16.6 Оцінка ефективності проекту за методом чистої поточної (теперішньої) вартості | 495 |
16.7 Сутність фінансових інвестицій, напрями їх здійснення показники оцінювання ефективності обігу цінних паперів | 502 |
16.8 Методичні підходи до визначення доцільності придбання підприємством акцій та облігацій | 504 |
Тема 17. Цінова політика підприємств агропромислового комплексу | 510 |
17.1 Ціна в ринковій економіці і характеристика її видів | 511 |
17.2 Цінова конкуренція і цінова конкурентоспроможність | 518 |
17.3 Цінова політика підприємств | 523 |
17.4 Ціноутворення і ціни на продукцію сільськогосподарського походження та їх державне регулювання | 528 |
17.5 Методи визначення рівня ціни пропонування | 535 |
17.6 Паритет цін і механізм йото забезпечення в ринковій економіці | 542 |
Тема 18. Забезпечення конкурентоспроможності продукції та підприємств | 550 |
18.1 Поняття конкурентоспроможності підприємств і продукції | 551 |
18.2 Поняття якості, характеристика її показників і значення для підвищення конкурентоспроможності продукції | 554 |
18.3 Методи визначення якості продукції та вплив її рівня на результати виробництва | 557 |
18.4 Методика визначення втрат (додаткового ефекту) від зниження (підвищення) якості продукції | 565 |
18.5 Витрати на поліпшення якості продукції, основні чинники її підвищення та забезпечення конкурентоспроможності підприємства | 569 |
18.6 Основи управління якістю продукції | 576 |
18.7 Стандартизація і сертифікація продукції | 580 |
Тема 19. Інноваційна діяльність підприємств та оцінювання її ефективності | 587 |
19.1 Поняття новацій та інновацій, інноваційного процесу та інноваційної діяльності підприємств | 588 |
19.2 Умови забезпечення ефективної інноваційної діяльності (інноваційного процесу) | 590 |
19.3 Загальна характеристика напрямів НТТП його основні риси | 596 |
19.4 Агрохімічний напрям НТТП. Оцінювання ефективності застосування мінеральних добрив і фактори її підвищення | 599 |
19.5 Ефективність застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин та основні пріоритети створення новацій за НТТП | 605 |
19.6 Біологічний напрям наукового техніко-технологічного прогресу | 608 |
19.7 Оцінювання економічної ефективності окремих новацій у рослинництві і тваринництві | 612 |
19.8 Методичні підходи до оцінювання економічної ефективності інновацій у переробному виробництві | 618 |
Тема 20. Спеціалізація підприємств агропромислового комплексу, їх галузева структура і структура управління | 622 |
20.1 Суть і фактори розміщення і спеціалізації агропромислового виробництва | 623 |
20.2 Форми спеціалізації в сільському господарстві й методика визначення виробничого напряму аграрних підприємств | 626 |
20.3 Галузі й галузева структура аграрних підприємств і методика її визначення | 631 |
20.4 Методика визначення ефективності галузевої структури аграрного підприємства | 634 |
20.5 Процедура добору конкуруючих галузей і оцінка альтернатив при формуванні галузевої структури підприємства | 637 |
20.6 Методика визначення чутливості прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур | 639 |
20.7 Спеціалізація, кооперування і комбінування в переробному виробництві. Оптимізація асортиментного ряду продукції переробного підприємства | 641 |
20.8 Організаційна структура управління підприємством: суть і характеристика її типів | 646 |
Тема 21. Агропромислова інтеграція та організаційні форми її вияву | 655 |
21.1 Суть агропромислової інтеграції, її організаційні форми і соціально-економічні значення | 656 |
21.2 Регіональні агропромислові формування | 661 |
21.3 Господарські агропромислові формування | 665 |
21.4 Світовий досвід розвитку агропромислової інтеграції кооперативного типу | 674 |
21.5 Методичні підходи до побудови економічного механізму вертикальної агропромислової координації | 677 |
Тема 22. Концентрація виробництва та диверсифікація підприємств | 683 |
22.1 Концентрація виробництва та її вплив на економіку підприємств | 684 |
22.2 Економічна концентрація та захист економічної конкуренції | 687 |
22.3 Диверсифікація аграрних і переробних підприємств, її форми і види | 691 |
22.4 Переваги і загрози диверсифікації виробництва та методичні підходи до оцінювання доцільності її здійснення | 695 |
22.5 Методика визначення рівня диверсифікації та оцінка ситуацій щодо її впливу на економіку підприємств | 698 |
Частина IV. Розвиток та економічна безпека підприємств | 704 |
Тема 23. Розвиток підприємства: сучасні моделі, типи розвитку, трансформація і реструктуризація | 704 |
23.1 Поняття розвитку підприємства і характеристика основних теорій розвитку | 705 |
23.2 Чинники розвитку підприємства і форми його вияву 710 | 710 |
23.3 Економічний тип розвитку, методика його визначення та напрями формування | 713 |
23.4 Розподіл валового продукту та його вплив на формування інтенсивного типу розвитку підприємств | 722 |
23.5 Трансформація підприємств | 727 |
23.6 Вартість підприємства як результат йото розвитку та методичні підходи до її визначення | 731 |
23.7 Реструктуризація і реорганізація підприємств | 736 |
Тема 24. Економічна безпека та антикризова діяльність підприємств | 741 |
24.1 Сутність економічної безпеки підприємства та характеристика її складників (підсистем) | 742 |
24.2 Поняття «загроза» в контексті економічної безпеки та класифікація загроз. Рейдерство | 744 |
24.3 Служба економічної безпеки підприємства: принципи організації, завдання і показники оцінки її роботи | 748 |
24.4 Антикризова діяльність щодо відновлення платоспроможності підприємства | 756 |
24.5 Банкрутство підприємств | 759 |
Література | 767 |