ЗМІСТ | |
ВСТУП | 9 |
Частина І. МЕНЕДЖМЕНТ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ | 11 |
Розділ 1. Суть аграрного менеджменту та його місце в системі економіки і менеджменту | 11 |
1.1. Визначення аграрного менеджменту, його роль та функції | 11 |
1.1.1. Суть аграрного менеджменту | 11 |
1.1.2. Принципи функціонування аграрного менеджменту | 14 |
1.1.3. Особливості функціонування ринкової економіки в сільському господарстві та їхній вплив на прийняття управлінських рішень | 18 |
1.1.4. Основні функції менеджера | 23 |
1.2. Дія основних економічних законів та їхній зв’язок з аграрним менеджментом | 24 |
1.2.1. Розподіл виробничих ресурсів та управлінські рішення | 24 |
1.2.2. Чинник часу у прийнятті управлінських рішень | 26 |
1.3. Особливості аграрного менеджменту за різних організаційно-правових форм сільськогосподарських підприємств | 30 |
1.3.1. Організація функціонування товариства з обмеженою відповідальністю | 30 |
1.3.2. Особливості організаційних основ акціонерних товариств | 33 |
1.3.3. Фермерське господарство | 35 |
1.3.4. Приватне підприємство | 37 |
1.3.5. Сільськогосподарський кооператив | 39 |
1.4. Реєстрація сільськогосподарських підприємств | 43 |
Контрольні питання | 47 |
Розділ 2. Внутрігосподарський механізм підприємства | 49 |
2.1 Внутрішня структуризація підприємства | 49 |
2.1.1. Виробнича структуризація | 49 |
2.1.2. Організаційна структуризація | 50 |
2.1.3. Структуризація управління підприємством | 52 |
2.2 Структура внутрігосподарського економічного механізму та принципи його побудови | 53 |
2.2.1. Економічні та соціальні засади формування внутрігосподарських економічних відносин | 53 |
2.2.2. Принципи та форми функціонування внутрігосподарського економічного механізму | 54 |
2.2.3. Складові внутрігосподарських економічних відносин | 57 |
Контрольні питання | 61 |
Розділ 3. Внутрігосподарські підрозділи та управління ними | 62 |
3.1 Внутрігосподарські підрозділи та їх відносини з органом управління підприємством | 62 |
3.1.1. Регламентування відносин внутрігосподарських підрозділів і органу управління підприємством | 62 |
3.1.2. Організаційні основи внутрігосподарських підрозділів | 63 |
3.1.3. Зміст внутрігосподарського договору | 64 |
3.2 Організація стимулювання у внутрігосподарських підрозділах | 66 |
3.2.1. Засади організації стимулювання центрів відповідальності | 66 |
3.2.2. Стимулювання за розрахунковими цінами та розцінками від валового доходу | 73 |
3.2.3. Функціонування варіанта матеріального стимулювання за комплексними розцінками | 76 |
3.2.4. Аналіз функціонування варіантів матеріального стимулювання | 77 |
Контрольні питання | 81 |
Частина II. ПРОЦЕС ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ТА ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ | 83 |
Розділ 4. Процес прийняття рішень у менеджменті | 83 |
4.1 Процес прийняття рішень як основа менеджменту | 83 |
4.1.1. Основні типи управлінських рішень | 83 |
4.1.2. Чинники ризику та невизначеності при прийнятті управлінських рішень | 85 |
4.1.3. Етапи прийняття рішень | 89 |
4.2 Визначення цілей та проблем підприємства | 91 |
4.3 Аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства | 92 |
Контрольні питання | 94 |
Розділ 5. Планування та контроль у менеджменті | 95 |
5.1 Функція планування в менеджменті | 95 |
5.1.1. Суть планування в менеджменті | 95 |
5.1.2. Стратегічне планування в менеджменті | 95 |
5.2 Внутрішнє та зовнішнє середовище менеджменту аграрних підприємств | 98 |
5.2.1. Внутрішнє середовище менеджменту | 98 |
5.2.2. Зовнішні середовище менеджменту | 100 |
5.3 Використання виробничої функції при плануванні | 102 |
5.4 Використання класифікації виробничих витрат у менеджменті | 104 |
5.5 Використання правил максимізації прибутку та мінімізації збитку при плануванні | 112 |
5.6 Бюджетне планування в менеджменті | 117 |
5.7 Контроль у менеджменті | 118 |
5.7.1. Суть контролю в менеджменті | 118 |
5.7.2. Форми контролю | 120 |
5.7.3. Внутрігосподарський контроль | 121 |
Контрольні питання | 125 |
Розділ 6. Розробка бюджетів за їхніми видами | 127 |
6.1 Виробничі бюджети в рослинництві | 127 |
6.1.1. Поняття бюджету та загальні підходи до його складання | 127 |
6.1.2. Види витрат та їх розподіл | 129 |
6.1.3. Застосування виробничих бюджетів | 133 |
6.1.4. Визначення прибутковості виробництва | 134 |
6.2 Виробничі бюджети у тваринництві | 137 |
6.2.1. Цілі та процедура складання бюджетів | 137 |
6.2.2. Види витрат та їх розподіл | 141 |
6.2.3. Застосування виробничих бюджетів | 143 |
6.3 Часткові бюджети | 148 |
6.3.1. Цілі складання часткових бюджетів | 148 |
6.3.2. Процедура складання та застосування бюджету | 148 |
6.4 Загальний бюджет | 150 |
6.4.1. Цілі складання бюджету | 150 |
6.4.2. Загальні підходи до складання бюджету | 152 |
6.4.3. Структура бюджету | 157 |
6.5 Бюджет руху готівки | 160 |
6.5.1. Загальні підходи до складання бюджету руху готівки | 160 |
6.5.2. Процедура складання бюджету | 162 |
Контрольні питання | 162 |
Розділ 7. Система управління витратами на підприємстві | 173 |
7.1 Суть і завдання системи управління витратами | 173 |
7.1.1. Роль системи управління витратами в забезпечення ефективності діяльності підприємства | 173 |
7.1.2. Принципи системи управління витратами | 178 |
7.2 Особливості впровадження системи управління витратами в центрах витрат | 182 |
7.2.1. Упровадження системи управління витратами в центрах витрат рослинництва | 182 |
7.2.2. Упровадження системи управління витратами у скотарстві | 189 |
7.2.3.Особливості впровадження системи управління витратами у свинарстві | 194 |
7.2.4. Особливості впровадження системи управління витратами в центах прибутку | 204 |
Контрольні питання | 206 |
Частина ІІІ. МЕНЕДЖМЕНТ РЕСУРСІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ | 208 |
Розділ 8. Менеджмент земельних ресурсів | 208 |
8.1 Використання сільськогосподарської землі | 208 |
8.1.1. Використання земельної ділянки за цільовим призначенням | 208 |
8.1.2. Передача земельних ділянок в оренду | 210 |
8.1.3. Визначення розміру орендної плати | 213 |
8.1.4. Форми орендної плати | 215 |
8.1.5. Переваги та недоліки володіння землею та її оренди | 218 |
8.1.6. Продаж земельних ділянок | 219 |
8.2 Оцінка вартості землі | 220 |
8.2.1. Методологічні підходи до визначення вартості землі | 220 |
8.2.2. Методики розрахунку вартості землі | 225 |
Контрольні питання | 228 |
Розділ 9. Організація використання капіталу | 230 |
9.1 Використання власного і позичкового капіталу | 230 |
9.1.1. Співвідношення між власним і позичковим капіталом | 230 |
9.1.2. Інвестиційний та операційний капітал | 233 |
9.2 Організація використання капіталу | 234 |
9.2.1. Організація використання техніки | 234 |
9.2.2. Організація використання орендованого майна | 237 |
9.3 Придбання (викуп) майна | 243 |
9.4 Укладання договору міни. Його особливості | 245 |
9.5 Договір позики | 247 |
9.6 Передача майна у безоплатне користування | 248 |
Контрольні питання | 250 |
Розділ 10. Фінансовий менеджмент | 252 |
10.1 Загальні проблеми фінансування аграрних підприємств | 252 |
10.2 Роль і функції фінансового менеджменту на аграрному підприємстві | 258 |
10.3 Інвестиційна діяльність на підприємстві | 260 |
10.3.1. Інвестиційне планування | 260 |
10.3.2. Види кредитів та джерела кредитування | 263 |
10.3.3. Вимоги до позичальника та кредитної заяви | 266 |
10.4 Фінансова звітність підприємства та її зміст | 277 |
10.5 Основні податки і збори, які сплачуються сільськогосподарськими товаровиробниками | 279 |
Контрольні питання | 281 |
Розділ 11. Менеджмент трудових ресурсів | 283 |
11.1 Організація використання трудових ресурсів | 283 |
11.1.1. Планування робочої сили | 283 |
11.1.2. Основні завдання менеджменту трудових ресурсів | 286 |
11.2 Залучення працівників за трудовими й цивільно-правовими договорами | 288 |
11.2.1. Поняття та види трудового договору | 288 |
11.2.2. Колективний договір | 290 |
11.2.3. Цивільно-правова угода та особливості залучення тимчасових і сезонних працівників | 293 |
11.3 Оплата праці й матеріальне стимулювання працівників | 297 |
11.3.1. Оплата праці як основний чинник матеріального стимулювання працівників | 297 |
11.3.2. Особливості оплати праці у фермерському господарстві | 298 |
Контрольні питання | 300 |
Розділ 12. Менеджмент маркетингу | 301 |
12.1 Маркетингове планування на підприємстві | 301 |
12.1.1. Основні складові процесу ціноутворення | 302 |
12.1.2. Ціноутворення на основі виробничих витрат | 306 |
12.2 Розробка маркетингової стратегії підприємства | 310 |
12.3 Проведення маркетингових досліджень | 312 |
12.4 Розробка маркетингового плану підприємства | 313 |
Контрольні питання | 315 |
Розділ 13. Управління ефективністю в менеджменті | 317 |
13.1 Суть ефективності управління в організації | 317 |
13.2 Напрями підвищення прибутковості виробництва | 324 |
Контрольні питання | 328 |
Розділ 14. Використання персональних комп'ютерів у менеджменті | 329 |
14.1 Персональний комп'ютер як засіб менеджменту | 329 |
14.2 Використання електронних таблиць при бюджетному плануванні | 331 |
14.3 Оптимізаційне планування | 331 |
14.3.1. Обґрунтування економіко-математичної задачі оптимізації виробничих витрат | 331 |
14.3.2. Побудова числової економіко-математичної моделі та розв'язання задачі | 336 |
Контрольні питання | 343 |
ЛІТЕРАТУРА | 344 |