ЗМІСТ | |
Вступ | 9 |
Частина 1. Основи та організація планування на підприємстві | 11 |
Тема 1. Планування в системі менеджменту аграрного підприємства | 11 |
1.1. Суть планування і його місце в менеджменті підприємства | 11 |
1.2. Необхідність планування на підприємстві | 15 |
1.3. Особливості планування в сільському господарстві. Обмеження планування на підприємстві | 19 |
1.4. Принципи планування | 22 |
1.5. Методи планування. Прогнозування в системі планування | 24 |
1.6. Оцінка тенденцій і структурних змін у сільському господарстві України | 32 |
1.7. Державне регулювання і підтримка сільськогосподарського виробництва та внутрішньогосподарське планування | 52 |
Тема 2. Зміст та організація внутрішньогосподарського планування | 59 |
2.1. Система планування та види планів підприємств | 59 |
2.2. Організація планової роботи на сільськогосподарських підприємствах | 63 |
2.3. Особливості планування за різних форм господарювання | 67 |
2.4. Планування розвитку сільських територій | 78 |
2.5. Етика планування. Особисті якості плановика | 85 |
2.6. Оцінка та управління якістю планів | 86 |
Тема 3. Поточне та оперативне планування. Планування роботи внутрішньогосподарських підрозділів | 92 |
3.1. Суть, завдання, зміст і показники поточних (річних) планів | 92 |
3.2. Поточні плани внутрішньогосподарських підрозділів та організація внутрішньогосподарського розрахунку | 97 |
3.3. Виробничі бюджети | 103 |
3.4. Послідовність розробки поточних планів підприємств | 106 |
3.5. Оперативне планування | 109 |
Частина 2. Планування виробництва продукції і використання ресурсів | 112 |
Тема 4. Розробка маркетингової програми | 112 |
4.1. Суть і зміст маркетингової програми сільськогосподарського підприємства | 112 |
4.2. Аналіз і прогнозування кон’юнктури ринків сільськогосподарської продукції | 116 |
4.3. Маркетингова цінова політика підприємства | 127 |
4.4. Планування асортименту, якості, каналів і строків реалізації продукції | 132 |
4.4.1. Планування асортименту продукції та його оновлення | 132 |
4.4.2. Планування якості продукції | 135 |
4.4.3. Планування каналів реалізації продукції | 139 |
4.4.4.Планування строків реалізації продукції | 144 |
4.5. Реклама в маркетингових програмах сільськогосподарських підприємств | 148 |
4.6. Прогнозування обсягів продажу | 150 |
Тема 5. Планування оптимального поєднання галузей у господарстві | 153 |
5.1. Обґрунтування змін у галузевій структурі підприємства і перспектив розвитку рослинництва, тваринництва та промислових виробництв | 153 |
5.2. Традиційні методи планування галузевої структури підприємства | 159 |
5.3. Обґрунтування і вибір критерію оптимальності та економіко-математична модель задачі оптимального поєднання галузей | 161 |
5.4. Аналіз одержаних результатів та використання їх для складання перспективних і поточних планів господарства | 164 |
Тема 6. Обґрунтування виробничої програми з тваринництва | 169 |
6.1. Обґрунтування планової продуктивності у тваринництві | 169 |
6.2. Планування відтворення стада, виробництва і використання продукції | 179 |
6.3. Послідовність планування оптимальної кормової бази підприємства | 187 |
6.4. Планування потреби в кормах | 189 |
6.5. Обґрунтування страхових фондів кормів | 193 |
6.6. Планування забезпечення потреби в кормах | 196 |
Тема 7. Обґрунтування виробничої програми з рослинництва | 201 |
7.1. Планування використання земельних угідь, підвищення їхньої родючості | 201 |
7.2. Планування та програмування врожайності сільськогосподарських культур | 206 |
7.3.Обґрунтування планових посівних площ, виробництва і використання продукції рослинництва | 214 |
7.4. Планування насінництва | 223 |
7.5. Планування нагромадження і внесення добрив | 225 |
7.6. Планування захисту рослин | 233 |
Тема 8. Планування промислових виробництв | 238 |
8.1. Обґрунтування вибору і розмірів промислових виробництв | 238 |
8.2. Планування обсягів виробництва та асортименту продукції | 243 |
8.3. Обґрунтування ефективних способів зберігання продукції | 246 |
8.4. Планування собівартості й рентабельності продукції | 253 |
Тема 9. Планування в особистих господарствах населення (ОГН) | 259 |
9.1. Об’єктивна необхідність, зміст та особливості планування в ОГН | 259 |
9.2. Обґрунтування виробничої програми ОГН. Планування обсягів каналів, строків і цін реалізації продукції | 263 |
9.3. Планування взаємовідносин ОГН з іншими аграрними, переробними та агросервісними підприємствами | 269 |
9.4. Особливості планування витрат і собівартості продукції в ОГН | 271 |
9.5. Обґрунтування економічної і соціальної ефективності сільськогосподарського виробництва в ОГН | 280 |
9.6. Перспективи розвитку ОГН в Україні | 283 |
Тема 10. Планування використання основних засобів виробництва | 288 |
10.1. Планування техніко-технологічного розвитку підприємства | 288 |
10.2. Планування обсягів механізованих робіт, використання техніки і витрат на її експлуатацію | 292 |
10.3. Планування амортизаційних відрахувань та віднесення їх на об’єкти калькуляції | 300 |
Тема 11. Планування обслуговуючих виробництв | 305 |
11.1. Обслуговуючі виробництва та особливості їх планування | 305 |
11.2. Планування вантажоперевезень і використання автомобілів | 306 |
11.3. Планування витрат і собівартості автотранспортних робіт | 317 |
11.4. Планування роботи живого тягла | 320 |
11.5. Планування потреби та використання електроенергії | 323 |
Тема 12. План з праці та соціального розвитку колективу | 327 |
12.1. Планування затрат праці й чисельності працюючих Баланс трудових ресурсів | 327 |
12.2. Планування фонду оплати праці | 331 |
12.3. Планування продуктивності праці | 336 |
12.4. Зміст та організація розробки плану соціального розвитку колективу | 340 |
12.5. Планування поліпшення житлових і культурно-побутових умов працівників | 342 |
12.6. План підготовки кадрів і підвищення їхньої кваліфікації | 347 |
12.7. Планування поліпшення умов праці та охорони здоров’я | 349 |
Частина 3. Планування собівартості продукції і фінансовий план підприємства | 352 |
Тема 13. Планування витрат і собівартості продукції | 352 |
13.1. Противитратний механізм та його роль у зниженні собівартості продукції | 352 |
13.2. Методи планування витрат і собівартості продукції | 357 |
13.3. Норми і нормативи у плануванні витрат | 361 |
13.4. Планування витрат на виробництво продукції | 368 |
13.5. Визначення планової собівартості продукції | 382 |
13.6. Використання ПК при плануванні витрат і собівартості продукції | 388 |
Тема 14. Фінансовий план підприємства | 392 |
14.1. Фінансовий план, його будова і зв’язок з іншими розділами плану | 392 |
14.2. Оцінка фінансового стану підприємства | 394 |
14.3. Планування реалізації продукції, цін, прибутку і рентабельності | 399 |
14.4. Визначення точки беззбитковості виробництва | 404 |
14.5. Бюджет готівки | 409 |
Тема 15. Організація та контроль виконання планів | 415 |
15.1. Організація виконання планів | 415 |
15.2. Предмет контролю | 416 |
15.3. Методи контролю | 419 |
Частина 4. Планування розвитку підприємства | 423 |
Тема 16. Стратегічне і перспективне планування | 423 |
16.1. Стратегія підприємства та її елементи. Система стратегічних і перспективних планів підприємства | 423 |
16.2. Обґрунтування ринкової стратегії підприємства, забезпечення його конкурентоспроможності | 429 |
16.3. Планування інновацій. Стратегічні аспекти технологій у сільському господарстві. Планування освоєння досягнень науково-технічного прогресу | 438 |
16.4. Особливості планування в умовах радіоактивного забруднення територій | 446 |
Тема 17. Бізнес-планування | 452 |
17.1. Суть, види проектів і моделі управління ними | 452 |
17.2. Бізнес-план та його функції | 457 |
17.3. Структура, зміст і методика розробки розділів бізнес плану | 459 |
17.3.1. Резюме | 461 |
17.3.2. Галузь, підприємство та його продукція | 462 |
17.3.3. Дослідження ринку і маркетинг-план | 465 |
17.3.4. План виробництва. Потреба та використання ресурсів | 468 |
17.3.5. Організаційний план | 471 |
17.3.6. Фінансовий план | 473 |
17.3.7. Інвестиційний план | 478 |
17.3.8. Оцінка ризиків і управління ними | 480 |
17.3.9. Додатки | 482 |
17.4. Етапи та організація розробки бізнес-плану | 483 |
17.5. Оформлення і стиль бізнес-плану | 485 |
Список літератури | 487 |