Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Економіка підприємства агробізнесу

АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА АГРОБІЗНЕСУ

ECONOMICS OF AN AGRIBUSINESS ENTERPRISE

рекомендована для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Мета дисципліни: формування у студентів  ґрунтовних теоретичних і методичних знань з економіки підприємства агробізнесу (на прикладі аграрних і переробних підприємств й агропромислових формувань) та набуття ними практичних навичок розв’язання прикладних  економічних завдань в умовах  динамічного розвитку ринкового середовища.

 Міждисциплінарні зв’язки: формуються у відповідності до специфіки та особливостей підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Економіка агробізнесу та агротрейдинг». Навчальна дисципліна узагальнює та інтегрує ряд базових понять і економічних підходів загально-методологічних дисциплін, спираючись на методологічний фундамент суміжних дисциплін. У результаті вивчення дисципліни буде сформовано систему компетентностей, необхідних для опанування таких дисциплін, як «Планування в підприємствах агробізнесу», «Виробничі процеси в агробізнесі», «Ефективність проєктів в агробізнесі», «Потенціал і розвиток підприємства», виконання кваліфікаційних бакалаврських та магістерських робіт, підготовки та публікації наукових статей тощо.

Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Економіка підприємства агробізнесу» у відповідності до результатів навчання

Результати навчання за навчальною дисципліною

Методи навчання

Засоби діагностики /

форми оцінювання 

1.

Знання:

1.1.

сутність основних категорій, понять і термінів, що  притаманні даній дисципліні;

лекція, семінарське заняття

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

презентація, опитування,

тест,

модульна робота, екзамен

1.2.

законодавчо-нормативну базу, що  регулює весь спектр суспільно-економічних відносин в АПК України;

лекція, семінарське заняття

1.3.

економічні засади функціонування різних типів аграрних та переробних підприємств і агропромислових формувань, а також характер трансформаційних процесів в організаційній будові АПК;

лекція, семінарське заняття

1.4.

особливості раціонального формування  та фактори  забезпечення ефективного функціонування виробничих ресурсів  агропромислового виробництва;

лекція, семінарське заняття

1.5.

механізм  капіталізації сільського господарства, її наслідки і перспективи та  економічні важелі  переходу на інноваційну  модель  розвитку;

лекція, семінарське заняття

1.6.

 

теоретико-методологічні і методичні основи ефективності  агропромислового виробництва  та новітні підходи до її  виміру і оцінки, вироблені світовою наукою і практикою;

лекція, семінарське заняття

1.7.

цінову політику в АПК України і сучасні методи управління якістю продукції;

лекція, семінарське заняття, вирішення конкретних задач та ситуацій

1.8.

регуляторну політику держави щодо економічної підтримки доходів агропромислового виробництва;

лекція, семінарське заняття,

вирішення конкретних задач та ситуацій

1.9.

сучасні моделі розвитку підприємств і заходи та важелі забезпечення їх економічної безпеки.

лекція, семінарське заняття, вирішення конкретних задач та ситуацій

2.

Уміння/навички:

 

 

2.1.

оцінювати стан розвитку економіки підприємств агробізнесу, переробних підприємств та агропромислових формувань,  визначати економічний тип їх розвитку і становище на ринку;

семінарське заняття, дискусія, вирішення конкретних задач та ситуацій

перевірка виконання розрахункових робіт, перевірка виконання вирішених конкретних задач та ситуацій, презентація

2.2.

визначати кінцеві результати діяльності  підприємств агробізнесу та АПФ, здійснювати їх   оцінку і аналіз, робити узагальнюючі  висновки з одержаних результатів;

2.3.

розраховувати  собівартість продукції, здійснювати її факторний аналіз, відшуковувати резерви  скорочення  операційних та адміністративних витрат  і витрат на збут;

2.4.

вимірювати досягнутий рівень ефективності використання  виробничих ресурсів (основного і оборотного капіталу, персоналу і земельних ресурсів), аналізувати її  досягнутий рівень і  обґрунтовувати  пропозиції щодо  подальшого  підвищення;

2.5.

оцінювати ефективність використання авансованого і власного  капіталу, визначати доцільність залучення позичкового капіталу, розраховувати платоспроможність підприємства, здійснювати  оцінку її  рівня, обґрунтовувати пропозиції щодо  подальшого  зміцнення економічного стану підприємства;

2.6.

визначити і аналізувати ефективність  діяльності підприємств агропродовольчого комплексу та АПФ за частковими і узагальненими показниками, обґрунтовувати шляхи її подальшого підвищення;

2.7.

використовувати ціну як інструмент оцінки і аналізу ряду  важливих економічних параметрів розвитку підприємства, вміти обґрунтувати  рівень ціни  пропозиції на товари;

2.8.

здійснювати економічну оцінку  новацій за  різними сферами їх  застосування,   обґрунтовувати  пропозиції  щодо  доцільності їх  запровадження;

2.9.

розраховувати додатковий економічний ефект (втрати) від  підвищення (зниження) якості  продукції, вміти  обґрунтовувати шляхи її подальшого поліпшення;

2.10.

обґрунтовувати напрями і важелі підвищення конкурентоспроможності підприємств і  забезпечення їх економічної безпеки;

2.11.

вміти  правильно оцінювати зміни у зовнішньому середовищі діяльності підприємств,  розробляти заходи щодо  найповнішого використання  сприятливого їх впливу і мінімізації  загроз за  несприятливого розвитку ситуації.

3.

Комунікація

 

 

Вироблення у здобувачів практичних навичок командної роботи, а саме:

семінарське заняття, дискусія, вирішення конкретних задач та ситуацій

перевірка виконання розрахункових робіт, перевірка виконання вирішених конкретних задач та ситуацій, презентація, екзамен

3.1.

здатність працювати в команді - брати на себе відповідальність задля досягнення поставленої мети

3.2.

спілкування з професійних питань усно та письмово з учасниками економічних відносин щодо забезпечення функціонування та розвитку підприємства

3.3.

здатність розробляти пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, помилок

4.

Відповідальність і автономія

 

 

4.1

Відповідальність за професійний розвиток окремих осіб та/або груп осіб здатність до подальшого навчання з високим рівнем автономності

семінарське заняття, дискусія, вирішення конкретних задач та ситуацій

перевірка виконання розрахункових робіт, модульна

робота, екзамен

4.2

Здатність до самостійного і незалежного мислення

 

Зміст навчальної дисципліни за темами:

Тема 1. Вступ в науку «Економіка підприємства».

Тема 2. Теорії підприємства та основи підприємництва.

Тема 3. Види підприємств та їх організаційно-правові форми.

Тема 4. Зовнішнє середовище господарювання підприємств агропромислового комплексу.

Тема 5. Ринок сільськогосподарської продукції і продовольства.

Тема 6. Витрати і собівартість продукції підприємств агропромислового комплексу.

Тема 7. Валові та фінансово-економічні результати діяльності підприємств агропромислового комплексу.

Тема 8. Земельні ресурси та ефективність їх використання.

Тема 9. Персонал підприємства агропромислового комплексу, продуктивність праці і оплата праці.

Тема 10. Основний капітал підприємств агропромислового комплексу та їх виробнича потужність.

Тема 11. Матеріально-технічне забезпечення та виробнича логістика підприємств агропромислового комплексу.

Тема 12. Оборотний капітал підприємств агропромислового комплексу.

Тема 13. Нематеріальні ресурси підприємств агропромислового комплексу.

Тема 14. Авансований і власний капітал підприємств агропромислового комплексу.

Тема 15. Ефективність діяльності підприємств агропромислового комплексу та оцінка їх ринкової позиції.

Тема 16. Інвестиції та оцінювання інвестиційної діяльності підприємств агропромислового комплексу.

Тема 17. Цінова політика підприємств агропромислового комплексу.

Тема 18. Забезпечення  конкурентоспроможності продукції та підприємств агропромислового комплексу.

Тема 19. Інноваційна діяльність підприємств агропромислового комплексу та оцінювання її ефективності.

Тема 20. Спеціалізація підприємств агропромислового комплексу, їх галузева структура і структура управління.

Тема 21. Агропромислова інтеграція та організаційні форми її вияву.

Тема 22. Концентрація виробництва  та диверсифікація підприємств агропромислового комплексу.

Тема 23. Розвиток підприємств: сучасні моделі, типи розвитку, трансформація і реструктуризація.

Тема 24. Економічна безпека підприємств.

 

Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни, та адреси їх електронної пошти:

Сас Ірина Сергіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, e-mail: iruna.sas@kneu.ua

Рекомендовані інформаційні джерела:

  1. Економіка сільського господарства: Навчальний посібник / С. М. Рогач, Н. М. Суліма, Т. А. Гуцул, Л. В. Ярема. – Київ: ЦП "Компринт", 2018. – 517 с. 
  2. Економіка сільського господарства. Навч. посібник. 3-тє вид. Реком. МОНУ Збарський В.К., Мацибора В.І. Нац. ун-т біоресурсів та природокористування України. - 3-тє вид., стереотип. - Київ : Каравела, 2018. - 311 с. 
  3. Кудлай В. Г. Економіка і організація агробізнесу [Електронний ресурс] : практикум / М-во освіти і науки України, ДВНЗ «Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана» ; В. Г. Кудлай. – Електрон. текст. дані. – Київ : КНЕУ, 2020. – 211 с. 

      Робоча програма навчальної дисципліни

      Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни

      Методичні рекомендації до підготовки та захисту курсової роботи

 

Остання редакція: 25.02.24