Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

2019 рік

 

 
«СТРАХУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР: СТАНОВЛЕННЯ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ»
 

ПИСАРЕНКО НАДІЯ ВАСИЛІВНА
Дата захисту: 19.12.2019  
Науковий керівник: к.е.н, доцент Громоздова Лариса Василівна,

Дисертація присвячена поглибленню теоретичних засад страхування сільськогосподарських культур, шляхам оптимізації тарифної політики і визначенню пріоритетних напрямів удосконалення страхування сільськогосподарських культур із врахуванням класифікації основних видів ризику аграрних підприємств. Здійснено оцінку доцільності державної, фінансової підтримки страхування сільськогосподарських культур, проаналізовано стан страхування та пропонованих страховими компаніями програм з добровільного страхування сільськогосподарських культур. З’ясовано особливості страхування сільськогосподарських культур та акцентовано увагу на практику здійснення державної політики страхування сільськогосподарської продукції в зарубіжних країнах, визначено сутність страхування сільськогосподарських культур і його місце в загальній системі страхування. Запропоновано новий елемент фінансового рахівництва у сфері страхування сільськогосподарських культур, а саме: формування загальнонаціональної централізованої бази інформаційних ресурсів страхування сільськогосподарських культур та обґрунтовано її необхідність і доцільність. Представлено схему організаційно-економічного механізму, напрями та результати його дії із врахуванням оновленої нормативно-правової складової, як важелю впливу дії механізму.

Автореферат

 
«КОНСОЛІДАЦІЯ БАНКІВ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА ВІТЧИЗНЯНА ПРАКТИКА»
 

ШУЛЬГА КАТЕРИНА ДМИТРІВНА
Дата захисту: 19.12.2019  
Науковий керівник: д.е.н, професор Примостка Людмила Олександрівна

Дисертація присвячена дослідженню особливостей, мотивів, причин, основних ризиків консолідаційних процесів банків та їх впливу на фінансову стабільність банківської системи. У дисертації досліджено консолідаційні процеси банків у США, Європі, Азії та Україні. Виокремлено основні особливості даних процесів у кожному регіоні. Визначено вплив процесів консолідації на розвиток банківської системи, напрями їх подальшого розвитку та удосконалення. Розглядаються основні напрями регулювання консолідаціних угод у різних країнах та в Україні зокрема. Автором оцінено ефективність консолідаційних угод для розвитку банківської системи у США,Європі та Азії та можливість застосування міжнародного досвіду консолідації банків в реаліях України. Запропоновано класифікацію ризиків, які супроводжують процеси консолідації базуючись на досвіді різних країн. Автором було виділено певні шляхи удосконалення українського законодавства щодо регулювання консолідації банків з метою покращення даних процесів в Україні, в основі яких лежить перехід на ризик-орієнтоване регулювання та нагляд.

Автореферат

 
«ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ У СФЕРІ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ»
 

КОНАЩУК НАДІЯ ЕДУАРДІВНА
Дата захисту: 05.12.2019  
Наукові керівники: доктор економічних наук, професор Буряченко Андрій Євгенович та доктор економічних та соціальних наук, професор  Андре Хайнеманн

Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних засад та розробці науково-практичних рекомендацій щодо посилення дієвості фінансового контролю за сферою публічних закупівель на засадах забезпечення прозорості та підзвітності закупівель і запобігання проявам корупції в цій сфері. Здійснено аналіз еволюції наукових поглядів, національних та іноземних законодавчих норм щодо сутності публічних закупівель. Уточнено і сформульовано авторське визначення «публічних закупівель». Визначено ключові риси, принципи та роль публічних закупівель. Здійснено функціональний розподіл інституційної складової сфери публічних закупівель. Здійснено аналіз стану фінансового контролю за здійсненням публічних закупівель. Проаналізовано види вимірників публічних закупівель. Визначено проблематику здійснення фінансового контролю у сфері публічних закупівель. Визначено сутність, значення та організацію процесу проведення публічних закупівель в Україні. Досліджено проблематику здійснення фінансового контролю за публічними закупівлями, як складової державного фінансового контролю. Розроблено рекомендації щодо напрямів реформування фінансового контролю. Сформовано основні переваги впровадження автоматизованих технологій для посилення державного фінансового контролю. Розроблено алгоритм моніторингу публічних закупівель на основі автоматичних ризикіндикаторів. Обґрунтовано доцільність розвитку громадського контролю за проведенням закупівель, як фінансового контролю

Автореферат

 
«ДЕПОЗИТНІ РЕСУРСИ БАНКІВ В УМОВАХ ТВОРЕННЯ ПРОСТОРУ СУСПІЛЬНОЇ ДОВІРИ»
 

ПРОДАН МИРОСЛАВА ВАСИЛІВНА
Дата захисту: 05.12.2019  
Науковий керівник: к.е.н, доцент Білошапка Вікторія Степанівна

Дисертація присвячена дослідженню теоретичних та методичних засад формування депозитних ресурсів банків в умовах творення простору суспільної довіри, розробленню науково-практичних рекомендацій щодо оптимізації управління депозитними ресурсами. Поняття «простір суспільної довіри» трактується як складне, багаторівневе та багатоаспектне явище, фрагмент дійсності з низкою характерних ознак та їх сполучень, внаслідок прояву яких виникають особливі соціально-економічні відносини. Застосування отриманих у роботі результатів дослідження забезпечує підвищення якості управління депозитними ресурсами у прив’язці до специфіки регенерації суспільної довіри в Україні. Запропоновані та розвинуті у процесі дослідження підходи та напрями вдосконалення управління депозитними ресурсами сприяють їх оптимізації на сучасному етапі.

Автореферат

 
«УРЯДОВИЙ ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ В УКРАЇНІ: ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ»
 

ЗАВИСТОВСЬКА ГАННА ІПОЛИТІВНА 
Дата захисту: 19.06.2019 
Науковий керівник: к.е.н., доцент, Заслужений економіст України Стефанюк Ігор Богданович

Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо більш ефективного й результативного здійснення урядового фінансового контролю. Обґрунтовано необхідність урядового фінансового контролю та його роль в управлінні фінансовими ресурсами держави. Поглиблено сутність урядового фінансового контролю. Узагальнено та систематизовано теоретичні засади побудови ефективної системи урядового фінансового контролю, запропоновано три площини, в яких розкрито взаємозв’язок основних елементів - місія, об’єкт, суб’єкт, завдання, принципи та інструментарій. Доведено, що ефективність управління фінансовими ресурсами держави визначається наявністю методичного та організаційного забезпечення. Проаналізовано роботу спеціалізованого органу урядового фінансового контролю - Державної аудиторської служби України (ДАСУ) - за останні роки. Виділено основні проблеми та недоліки в діяльності ДАСУ. Розроблено рекомендації щодо модернізації системи урядового фінансового контролю та вдосконалення діяльності ДАСУ з метою підвищення ефективності. Запропоновано поглибити розуміння змісту поняття «нецільове використання бюджетних коштів».

Автореферат

 
«ІНСТРУМЕНТИ ФІНАНСОВОГО РИНКУ В УПРАВЛІННІ РИЗИКАМИ БАНКУ»
 

ЯРИЄВ САМІР САФАР ОГЛИ
Дата захисту: 19.06.2019 
Науковий керівник: к.е.н., професор Гапонюк Микола Анатолійович

Дисертація присвячена поглибленню наукових розробок з теоретичних і практичних аспектів використання інструментів фінансового ринку в управлінні ризиками банків в Україні. У роботі поглиблено розкриття сутності хеджування, показано особливості його використання для управління ризиками банку на сучасному етапі. Визначено основні ризики банку та заходи з управління ними. Виокремлено деривативи як ключові інструменти фінансового ринку в управлінні ризиками банку.  Досліджено ризики, з якими мають справу банки в Україні, їх основні параметри та характеристики. Запропоновано інструменти фінансового ринку, які можуть бути використані для управління ними. Проаналізовано досвід використання деривативів банками в країнах з розвиненою економікою на прикладі США. Обґрунтовано напрями вдосконалення нормативно-правової бази в Україні з питань функціонування системи управління ризиками банків. Запропоновано використання комплексної інтегральної моделі ризик-менеджменту, яка враховує вплив позицій за деривативами на обсяг потенційних втрат банку. Розкрито напрями адаптації вітчизняних систем управління ризиками до кращих міжнародних практик.

Автореферат

 
«ДЕРЖАВНИЙ БАНК РОЗВИТКУ В ІНСТИТУЦІЙНІЙ СТРУКТУРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ»
 

КОЛОМІЄЦЬ ВАДИМ ЛАЗАРЕВИЧ
Дата захисту: 12.06.2019 
Науковий керівник: к.е.н., професор Леонов Дмитро Анатолійович

У дисертації розглянуті теоретичні та практичні питання, пов’язані зі створенням та функціонуванням державного банку розвитку в Україні. Актуалізовано положення сучасної науки щодо змісту фінансової політики держави та її складових. Охарактеризовано фінансову інфраструктуру сучасної економіки та місце в ній інституцій розвитку. Розкрито особливості державних банків розвитку як складової інституційної фінансової інфраструктури. Окреслено передумови створення і поширення державних банків розвитку на глобальному рівні. Виділено чинники, які обумовлюють функціонування державних банків розвитку в країнах з різними моделями національних економік. Охарактеризовано ефективність діяльності державних банків розвитку в окремих країнах. У роботі детерміновано ключові проблеми інвестиційної політики в Україні на сучасному етапі, що потенційно можуть бути вирішені за допомогою державного банку розвитку. У дисертації визначено детермінанти створення державного банку розвитку в Україні, окреслено його ключові цілі та завдання. Встановлено концептуальні засади державного регулювання діяльності державного банку розвитку в нашій державі. Сформульовано прагматичні підходи до формування та реалізації фінансово-інвестиційної стратегії державного банку розвитку в Україні з урахуванням актуальних задач фінансової політики держави.

Автореферат

 
«ПРИБУТКОВЕ ОПОДАТКУВАННЯ В СФЕРІ ГАРМОНІЗАЦІЇ ПРИВАТНИХ ТА СУСПІЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ»
 

ЛУБКОВСЬКИЙ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ
Дата захисту: 12.06.2019 
Науковий керівник: д.е.н., професор Опарін Валерій Михайлович

У дисертації розкрито взаємозв’язок приватних та суспільних інтересів у сфері прибуткового оподаткування. Ідентифіковано й систематизовано їх види, а також визначено напрями гармонізації цих інтересів та принципи оподаткування, на основі яких вона може бути реалізована. Досліджено ключову проблематику функціонування прибуткових податків та їх фіскально-регулюючу роль. Обґрунтовано теоретико-методичні підходи й проведено оцінку впливу оподаткування доходів і прибутків на відносини розподілу доданої вартості між виробничими факторами – працею й капіталом, а також рівня гармонізації приватних та суспільних інтересів у сфері прибуткового оподаткування на основі розроблених показників оцінки міри реалізації відповідних інтересів та комплексного (інтегрального) індексу їх гармонізації у вказаній сфері. Сформульовано загальні рекомендації щодо вдосконалення механізму прибуткового оподаткування. Запропоновано модель узгодження приватних та суспільних інтересів у сфері оподаткування доходів населення на основі прогресивного підходу, а також розширення переліку витрат, що дають право на податкову знижку з ПДФО. Розроблено механізм інвестиційного податкового кредиту з ППП як інструмент гармонізації податкових й інвестиційних інтересів суб’єктів господарювання і суспільства в сучасних умовах.

Автореферат

 
«ФОРМУВАННЯ БЮДЖЕТІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ»
 

ПОГОРЄЛОВ ВЛАДИСЛАВ СЕРГІЙОВИЧ
Дата захисту: 20.03.2019 
Науковий керівник: к.е.н., прфесор Ляшенко Юрій Іванович

Дисертація присвячена дослідженню теоретичних засад та обґрунтуванню практичних рекомендації щодо вдосконалення формування бюджетів місцевого самоврядування в умовах фіскальної децентралізації. Виділено підходи до трактування поняття децентралізації та розглянуто її основні типи на рівні держави. Визначено сутність поняття та структурну будову фіскальної децентралізації. Виявлено підходи до трактування поняття місцевих бюджетів. Надано характеристику та з’ясовано сутність основних моделей місцевого самоврядування. Проведено аналіз динаміки зміни складу і структури доходів місцевих бюджетів та оцінку рівня їх фіскальної децентралізації місцевих бюджетів. Визначено місце доходів місцевих бюджетів у податкових надходженнях в Україні. Виділено основні етапи розвитку системи вертикального вирівнювання місцевих бюджетів в Україні. Побудовано схему розподілу фінансових ресурсів між бюджетами держави та органів місцевого самоврядування. Автором підкреслені перспективи створення та залучення місцевих недержавних пенсійних фондів та муніципальних банків у механізм фінансового забезпечення місцевого самоврядування, а також визначено місце приватно- публічного партнерства у формуванні механізму фінансової самостійності місцевих органів влади.

Автореферат

 
«ФІНАНСОВЕ РАХІВНИЦТВО В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПОДАТКАМИ В УКРАЇНІ»
 

СВЯТАШ СВІТЛАНА ВАСИЛІВНА
Дата захисту: 20.03.2019 
Науковий керівник: д.е.н., прфесор ТИМЧЕНКО Олена Миколаївна

Дисертацію присвячено комплексному дослідженню фінансового рахівництва у сфері управління податками. У роботі уточнено дефініцію податкового рахівництва шляхом доповнення її сутнісних характеристик прогностичною функцією, удосконалено класифікацію принципів податкового рахівництва за критерієм рівня управління податками і додано новий принцип – принцип обмеженості доступу до інформації, запропоновано використання технологій Blockchain та data mining для цілей управління податками, здійснено систематизацію впливів інформаційної асиметрії через призму взаємозв’язків між суб’єктами управління податками. Запропоновано створення інтерфейсів для налагодження взаємозв’язків між базами даних платників податків та фіскальних органів. У дисертації подано рекомендацію щодо формування звітності у вигляді таблиць та інфографіки, що може бути реалізовано в аналітичному блоці, розміщеному на веб- сайті фіскальних органів чи в електронному сервісі платника податків. Зважаючи на досліджений досвід країн, передових у сфері використання інформаційно- комунікаційних технологій, автором подано ряд пропозицій, серед яких застосування мультиплатформенних програм і підвищення обізнаності та використання електронних сервісів. Поглиблено пропозицію щодо автоматичного перенесення показників фінансового характеру у податкові форми в процесі заповнення та подання податкової декларації.

Автореферат

 
«КОРПОРАТИВНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ФОНДИ: ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ І ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ»
 

БОРОДЕНКО ТЕТЯНА МИКОЛАЇВНА
Дата захисту: 26.02.2019 
Науковий керівник: к.е.н., доцент Дегтярьова Наталія Володимирівна

Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних засад та обґрунтуванню практичних рекомендацій щодо пріоритетних напрямків розвитку та підвищення ефективності корпоративних інвестиційних фондів в Україні. В роботі досліджено особливості корпоративних ІСІ як суб’єктів організаційної фінансової інфраструктури, встановлено специфіку функціонування ІСІ, узагальнено функції фінансових посередників та функції КІФ, визначено переваги та недоліки у порівнянні з пайовими інвестиційними фондами. Узагальнено основні методичні підходи до оцінки ефективності діяльності корпоративних ІСІ. Доведено, що для врахування особливостей КІФ як суб’єктів спільного інвестування, доцільним є визначення комплексної ефективності (сукупного ефекту). Визначено тенденції функціонування ІСІ в Україні та світі. Проведено аналіз діяльності КІФ. Виявлено основні проблеми функціонування ІСІ на фінансовому ринку. Обґрунтовано необхідність імплементації зарубіжного досвіду щодо оцінки ефективності та регулювання діяльності корпоративних ІСІ. Визначено напрями удосконалення державного регулювання діяльності ІСІ в Україні.

Автореферат

 
«ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ В УКРАЇНІ»
 

СТЕПАНЮК НАДІЯ ІГОРІВНА
Дата захисту: 26.02.2019 
Науковий керівник: к.е.н., доцент Сафонова Людмила Дмитрівна

У дисертаційній роботі обґрунтовано, що бюджетне фінансування є формою фінансового забезпечення функціонування та розвитку держави. Критично опрацьовано існуючі трактування поняття «бюджетне фінансування» та запропоновано визначати його за процесуальним та правовим аспектами. Обґрунтовано доцільність введення двох нових принципів бюджетного фінансування. Виокремлено елементи бюджетного фінансування в частині виконання бюджету за видатками та використання бюджетних коштів. Запропоновано поділ учасників бюджетного фінансування на зовнішніх і внутрішніх за визначеними критеріями. Проаналізовано практику функціонування виокремлених елементів бюджетного фінансування. Обґрунтовано необхідність у запровадженні «процедур казначейського обслуговування бюджету за видатками», систематизовано їх перелік та інтегровано у відповідні стадії виконання бюджету за видатками. Запропонована періодизація становлення та розвитку системи обліку і звітності про виконання бюджету в Україні, що дало можливість сформулювати пропозиції їх подальшого вдосконалення. Оцінено ефективність державного фінансового контролю. Сформульовано чинники виникнення ризиків бюджетного фінансування та шляхи їх мінімізації. Побудована багатофакторна модель основних ризикоутворюючих факторів бюджетних втрат. Визначено пріоритетні напрями бюджетного фінансування в Україні на середньострокову перспективу за розділами функціональної класифікації видатків. З урахуванням проблем інформування громадськості з питань бюджетного фінансування, розвинуті положення єдиного інформаційного простору.

Автореферат

 
«ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ МІСЦЕВИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ В УМОВАХ ФІСКАЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ»
 

ФІЛІМОШКІНА ІННА ОЛЕКСАНДРІВНА
Дата захисту: 22.01.2019 
Науковий керівник: Д.е.н., доцент Буряченко Андрій Євгенович

Дисертаційне дослідження спрямоване на поглиблення теоретичних положень і розробку практичних рекомендацій з удосконалення процесів формування та використання фінансових ресурсів місцевих органів влади в умовах фіскальної децентралізації. У роботі уточнено дефініцію «фінансові ресурси місцевих органів влади» – наголошено на ролі суб’єктивного фактору у реалізації цільової ознаки фінансових ресурсів. Доведено доцільність використання нової класифікаційної ознаки фінансових ресурсів – результативність використання за ступенем досягнення поставленої мети. Ідентифіковано учасників процесу формування та використання фінансових ресурсів місцевих органів влади, обґрунтовано методичні підходи дослідження сутності протиріч між ними. Автором визначено ризики фіскальної децентралізації та розроблено шляхи їх мінімізації. Виявлено недоліки методики визначення фінансової спроможності територіальних громад і запропоновано рекомендації щодо її вдосконалення. Оцінено вплив фіскальної децентралізації на економічний та соціальний розвиток територіальних громад. Запропоновано шляхи нарощування власних доходів місцевих бюджетів. У дисертації встановлено, що місія комунальних підприємств в Україні не виконується. Виявлено причини збитковості комунальних підприємств. Обґрунтовано концептуальні засади формування та використання фінансових ресурсів підприємств комунальної власності.

Автореферат