Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Податок на хабарі, ботокс та інші курйозні податки31 Серпня 2011р.

Труднощі з поповненням державних бюджетів у кризовий період викликали сплеск активності державних мужів різних рівнів, спрямованої на винахід нових законних способів відбирання грошей у населення. Деякі з них незабаром будуть сприйматися як анекдоти, пише газета "Время новостей", що склала топ-10 фіскальних ініціатив, частина з яких досі обговорюються на найвищому рівні, а частина екзотичних податків уже діє.

 

Силіконова долина

Лідер демократичної більшості в сенаті США Гарі Рейд запропонував ввести 5-відсотковий податок на низку косметичних медичних процедур, які проводять для корекції зовнішності людей без будь-якої необхідності, виключно з примхи пацієнтів. Його моментально назвали податком на ботокс. У рамках реформи американської системи охорони здоров'я сенатор запропонував, зокрема, обкласти податками операції з розгладження зморшок, ін'єкції ботокса і збільшення грудей. За його розрахунками, це могло б забезпечити поповнення бюджету на $5,8 млрд. протягом десяти років. Особливо різко проти законодавчої ініціативи виступила Національна жіноча організація, яка вважала, що такий податок дискримінує слабку стать, котра, за статистикою, робить 86% пластичних операцій.

 

Зняти зайвий жирок

Парламент Данії ухвалив рішення ввести податок на жир в продуктах харчування, а також підвищити податки на шоколад, інші солодощі і прохолодні напої. Пояснюється це, природно, турботою про здоров'я нації, яка все більшою мірою страждає від надмірної ваги. За рахунок любителів солодкого і жирного передбачається наростити бюджет на 1,5 млрд. крон (200 млн євро) на рік. Граничний податок складе 25 крон (3,4 євро) на кілограм сиру, масла, маргарину і рослинного масла. Свого часу Данія була першою країною Євросоюзу, яка ввела податок на газовані прохолодні напої, і тут він залишається найвищим - 1,14 крони (15 євроцентів) на літр.

Ідея податку на нездорову їжу вже неодноразово виникала в умах політиків різних країн. У США, де фастфуд особливо популярний, можливість такого податку обговорюється на самих різних рівнях уже не один рік. Французькі фахівці з фінансових і соціальних питань в 2008 році пропонували збільшити в чотири рази ПДВ на занадто жирну або занадто солону їжу, в якій "немає гострої необхідності". Ця ініціатива не знайшла підтримки, оскільки від неї могли постраждати бідні верстви населення, які часто харчуються дешевими піцами і гамбургерами.

 

Фіскальна нота "соль"

Президент Латвійського товариства лікарів Петеріс Апініс, за сумісництвом є радником прем'єр-міністра Латвії Валдіса Домбровскіса, запропонував поповнити перелік шкідливих для здоров'я людей, але корисних для самопочуття державного бюджету, продуктів сіллю і цукром. Лікар звертає увагу, що надмірне вживання солі викликає в людини підвищення тиску і скорочує його життя на два-чотири роки. Зловживання цукром може стати причиною цукрового діабету, від якого в Латвії щорічно помирає 4 тис. чоловік. На його думку, акцизний збір на сіль і цукор повинен бути введений за аналогією з оподаткуванням тютюну та алкоголю.

 

Завантажуйте до бюджету

Уряди все більшої кількості країн замислюються над тим, як обкласти податками Інтернет-піратів. Пов'язано це, мабуть, з тим, що впоратися з ними, як і з цілком реальними сомалійськими піратами, правоохоронні структури вже зневірилися.
Адміністрація острова Мен - британської офшорної зони - запропонувала обкласти всіх користувачів файлообмінних мереж податком в 1 євро на місяць. Правда, перераховувати його будуть не в держбюджети, а на рахунки різних міжнародних організацій, що займаються охороною авторських прав. А представники партії "зелених" в парламенті Німеччини вирішили піти далі і виступили з ідеєю додаткового оподаткування всіх користувачів Інтернету.

 

Голий прибуток

Губернатор штату Нью-Йорк Девід Паттерсон також запропонував ввести 4-відсотковий податок на покупку через Інтернет музики, фільмів та комп'ютерних програм. У його політичних противників особливе обурення викликав той факт, що в заяві губернатора йшлося про необхідність розповсюдити цей податок і на порнографічну продукцію. На думку противників податку на порно, це перший крок до визнання цієї продукції цілком законною.

 

Інтимний ПДВ

18-річна румунка Аліна Перча, яка отримує вищу освіту в Німеччині, вирішила продати на Інтернет-аукціоні свою невинність. 45-річний італійський бізнесмен оцінив її в 10 тис. євро. Акт "купівлі-продажу" відбувся у фешенебельному готелі Венеції. Але угода була укладена на території Німеччини. Тому місцеві фіскальні органи зажадали від Перча сплатити податок з продажу цноти. Податківці визнали аукціон просто сексом за гроші, що у Німеччині не є злочином на відміну від несплати податків. Так як досить велика сума грошей зароблена за дуже короткий період, з неї можуть зажадати заплатити ще й ПДВ. Таким чином, у дохід держави може піти більше половини отриманої заповзятливою дівчиною суми.

 

Помер - плати

Латвійська асоціація похоронних служб запропонувала ввести податок "на покійників". Платити його будуть щорічно за кожен метр поховання родичі покійного. Цей податок повинен замінити разовий збір в 25 латів (50 доларів) на утримання кладовищ, який зараз вноситься під час похорону. Чиновники пояснюють ініціативу турботою про родичів, у яких і без того багато витрат, пов'язаних з похованням. Про санкції для неплатників нічого не повідомляється.

 

Широкосмуговий податок

Податок на стаціонарні телефони пропонує ввести уряд Великобританії. Розмір збору становитиме 6 фунтів стерлінгів на рік. Примітно, що зібрані з користувачів традиційного виду зв'язку кошти - близько 175 млн фунтів на рік - влада має намір направити на розвиток систем високошвидкісного доступу в Інтернет. Тому новий збір журналісти охрестили широкосмуговим податком.

 

У Росії теж не обійшлося без креативу

Губернатор Санкт-Петербурга Валентина Матвієнко придумала, де знайти кошти, необхідні для відновлення міських пам'ятників. Брати гроші будуть з тих, кого вони, мабуть, найбільше цікавлять, - з приїжджаючих у місто екскурсантів. Податок з туристів складе 2 євро, що дозволить поповнювати бюджет міста на 10 млн євро на рік. Втім, такий податок вже існує в деяких країнах, а відвідати місто, яке дало Росії практично всіх її нинішніх керівників, мабуть, особливий привілей.

Минулого літа в уряді РФ розглядався законопроект про введення податку на побутову техніку, і зокрема DVD-плеєри, запропонований Союзом кінематографістів РФ. Як писав "Комерсант", планувалося, що податок буде стягуватися як з виробників, так і з імпортерів техніки в РФ.

А трохи раніше Союз кінематографістів, на чолі з режисером Нікітою Міхалковим, захотів отримувати гроші за чисті DVD-диски. Діячі кіно запропонували президентові Дмитру Медведєву запровадити фіксований збір з кожного виробленого або завезеного в країну DVD, а отримані гроші перераховувати їм.

Зазначимо, що й до кризи російські податківці розглядали цікаві варіанти офіційного збору грошей з громадян. Так, у 2004 році ФПС пропонувала ввести "податок на відмінників", запропонувавши брати прибутковий податок з батьків, чиї діти платять за навчання менше однокласників або однокурсників.

Необхідно відзначити, що в п. 4.2.16 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" також міститься досить курйозна норма про те, що оподаткуванню підлягають також кошти, отримані в якості хабара чи вкрадені.

За матеріалами сайту: http://www.intelvlas.com.ua