Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

За встановлення піратських програм українці платять $11 мільйонів на рік24 Травня 2011р.

Міжнародний Альянс виробників програмного забезпечення (Business Software Alliance) оцінює український ринок послуг з установок на комп'ютери неліцензійного програмного забезпечення, що їх замовляють домашні користувачі, в $11 млн, повідомиляє Корреспондент.biz, з посиланням на представників BSA.

Експерти констатують, що саме таку суму щорічно платять українські користувачі невеликим компаніям і приватним особам за установку на домашні комп'ютери піратських програм.

При цьому в Альянсі зазначають, що ціни за установку неліцензійного ПЗ залежно від кількості програм і регіону варіюються від 250 до 800 грн.

Керівник департаменту із захисту прав інтелектуальної власності компанії Майкрософт України, голова комітету BSA Юрій Омельченко повідомив, що установка піратських програм на дому переросла в багатомільйонну злочинну індустрію, яка налічує десятки тисяч юридичних і фізичних осіб.

"Користувачі навіть не замислюються, що за свої гроші вони ризикують одержати програми з уразливостями або вже заражене вірусами ПЗ, в той час, як вартість такої установки вже практично зрівнялася з вартістю ліцензійного ПЗ, яке можна придбати попередньо встановленим на комп'ютер або установити у кваліфікованих фахівців" , - говорить він.

При цьому в Альянсі підрахували, що збиток державі та виробникам ПЗ від діяльності цієї індустрії обчислюється мільйонами гривень, у той час як установка піратського ПЗ може завдавати шкоди і самим споживачам послуг.

"З точки зору закону, установник неліцензійного програмного забезпечення на замовлення є таким же порушником авторського права, як і, скажімо, продавець піратських дисків на вуличному ринку. Раніше через технічні складнощі в затриманні таких установників вдома вони фактично уникали юридичної відповідальності, тому у них склалася ілюзія, що подібні "послуги" взагалі не переслідуються законом", - говорить партнер юридичної фірми Лексфор Владислав Шаповал.

Він пояснив, що ситуація змінилася, адже правоохоронні органи регулярно проводять оперативні заходи та організовують "контрольні закупівлі" послуг з установки програм на домашні ПК.

Юрист у BSA зазначив, що якщо зрештою буде зафіксований факт встановлення неліцензійного ПЗ, то установника чекає порушення кримінальної справи за ст. 176 КК України (штраф від 100 до 400 не оподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років) і позовні вимоги про виплату грошової компенсації за порушення авторських прав.

Також стаття 176 КК передбачає конфіскацію всіх примірників творів, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, баз даних, фонограм, програм мовлення та обладнання і матеріалів, призначених для їх виготовлення і відтворення. Максимально можливе покарання за цією статтею - позбавлення волі на термін до 6-ти років, кажуть експерти.

 

За матеріалами сайту: http://ua.korrespondent.net/