Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

Намагання влади вирішити проблеми, що стосуються українських творців17 Червня 2021р.

 За інформацією Укрінформу (https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3261880-urad-pidtrimav-zakonoproekt-pro-zahist-avtorskih-prav.html), прес-службою Мінекономіки 09.06.2021 |о 15:06 (https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=e1c1d33a-9fe5-49cb-8847-285052c2c88b&title=) поширено інформацію, що 9 червня на черговому засіданні Уряду прийнято законопроєкт “Про авторське право і суміжні права”, який передбачає комплексне врегулювання відносин, що пов’язані з набуттям, охороною та захистом авторського права. Документ спрямований на адаптацію законодавства України у сфері авторського права і суміжних прав до стандартів Європейського Союзу. Зокрема, документом передбачені такі зміни:

  • спрощення для правовласників процедури вилучення нелегального контенту на веб-сайтах в Інтернеті та поширення цієї процедури на всі об’єкти авторського права і суміжних прав;
  • передбачення автоматичного набуття роботодавцями і замовниками прав на комп’ютерні програми і базиданих, створені як службові твори або в рамках виконання договорі взамовлення;
  • розширення випадків вільного використання об’єктів авторського права і суміжних прав в інтересах суспільства;
  • отримання права на порядок укладання ліцензійних договорів на основі публічної пропозиції;
  • посилення захисту неоригінальних баз даних, об’єктів, створених за допомогою штучного інтелекту, традиційних виражень культури.

УхваленнязаконопроєктузабезпечитьприведеннядоговірнихвідносинзаконодавстваУкраїни до стандартів ЄС, реалізацію взаємодії організацій колективного управління з правовласниками і користувачами та посилення відповідальності за порушення у сфері авторського права і суміжних прав.

Водночас, секретаріатом Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука (ttps://iportal.rada.gov.ua/news/Novyny/210002.html) було оприлюднено зроблену 09.06.2021 о 16:27 заяву Першого заступника Голови ВР у зв’язку з тим, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт «Про авторське право і суміжні права», одним з ініціаторів якого є Руслан Стефанчук[1]. За його словами, «Парламент у співпраці з Урядом та Президентом України підтримує та зберігає національний потенціал у сфері інтелектуальної діяльності. На часі — удосконалення правового регулювання питань щодо здійснення та захисту особистих немайнових та майнових прав суб’єктів авторського права та суміжних прав, що є метою зареєстрованого нами законопроєкту «Про авторське право і суміжні права»».

Перший заступник Голови Верховної Ради зазначив, що законопроєктом, зокрема, пропонується посилити відповідальність за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності; закріплюються ставки розподілу розмірів cправедливої винагороди між суб’єктами авторського та суміжних прав за публічне використання створених ними об’єктів авторського права та суміжних прав     тощо.

Якщо виходити з тез, на врегулювання яких питань спрямовано законодавчі ініціативи Уряду та Парламенту, може скластися враження, що відбувся процес узгодженої взаємодоповнюючої роботи у царині авторського права і суміжних прав. Проте, той факт, що обидва законопроєкти називаються однаково, беззаперечно вказує на те, що Уряд і Парламент в особі зокрема Першого заступника Голови ВР в буквальному розумінні одночасно вступили у конкурентну боротьбу за унормування даної сфери.

Ця обставина спонукала поцікавитися, яку ж офіційну інформацію з  цього приводу розміщено у відповідному розділі порталу Верховної Ради і от що ми побачили (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10010&num_s=2&num=5552&date1=&date2=&name_zp=&out_type=&id=):

5552

24.05.2021

Проект Закону про авторське право і суміжні права

5552-1

09.06.2021

Проект Закону про авторське право і суміжні права

5552-2

09.06.2021

Проект Закону про авторське право і суміжні права

5552-3

09.06.2021

Проект Закону про авторське право і суміжні права

5552-4

09.06.2021

Проект Закону про авторське право і суміжні права

Отже, три тижні тому у Верховній Раді вже було зареєстровано однойменний законопроєкт, реєстраційний № 5552[2] і вже 04 червня було проведено слухання у Комітеті ВР з питань економічного розвитку на тему: «Розбудова ринку авторських прав в Україні – сучасні виклики захисту прав авторів», присвячені обговоренню саме законопроєкту № 5552, на  яких експертами бізнесових та громадських кілйому було надано  оцінки, що суперечили одна одній з точністю до навпаки.

Та,  в останній за регламентом ВР день подання альтернативних законопроєктів,    з’явився Урядовий, реєстр. № 5552-4, і ще три депутатські ініціативи: анансований Русланом Стефанчуком, реєстр. № 5552-1, а також реєстр. № 5552-2[3], реєстр. № 5552-3[4].

Маємо мабуть безпрецедентну для українського парламентаризму ситуацію, коли зареєстровано П’ЯТЬ альтернативних законопроєктів зокрема Кабінетом Міністрів та ВОДНОЧАС загалом 76-ма народними депутатами! Тобто, спільного бачення у вирішенні проблем сфери авторського права вочевидь немає не лише у Уряду та Парламенту, але й в середині Парламенту також.

(с) з сайту https://intelvlas.com.ua