Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

2020 рік

 

 
«ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЕКОНОМІКИ ЗНАНЬ»
 

СТЕЦЕНКО БОГДАН СТАНІСЛАВОВИЧ
Дата захисту: 17.12.2020
Науковий консультант: д.е.н., професор Федосов Віктор Михайлович

Дисертацію присвячено обґрунтуванню теоретико-методологічних засад та прагматичних позицій щодо функціонування інституційної фінансової інфраструктури економіки знань. Встановлено особливості використання знань як специфічного економічного ресурсу в діяльності сучасних фінансових інституцій. Розкрито напрями функціональної трансформації фінансового посередництва економіки знань; а також визначено канали модифікації цілей та завдань фінансових інституцій під впливом знаннєвих та інформаційних факторів. Дане визначення процесу інституціоналізації фінансової інфраструктури економіки знань. Установлено детермінанти генези інституційної фінансової інфраструктури на глобальному рівні, в тому числі – місце державної фінансової політики в таких процесах. Визначено роль інновацій, як ключового елементу корпоративних стратегій фінансових інституцій економіки знань. Розкрито особливості формування економіки знань в Україні та роль у зазначених процесах інституційної фінансової інфраструктури. Розглядається місце держави-власника та держави-регулятора у функціонуванні вітчизняного фінансового посередництва. Проведена оцінка відповідності корпоративних стратегій фінансових інституцій в Україні вимогам глобальної конкурентоспроможності. Визначено ключові перешкоди, які стримують розвиток фінансових інституцій в Україні. Обґрунтовано рекомендації, спрямовані на модернізацію вітчизняної інституційної фінансової інфраструктури на знаннєвій основі – в частині посилення фінансової інклюзії, зміни формату відносин між фінансовими інституціями та іншими економічними агентами, трансформації пріоритетів у державній політиці щодо фінансових установ. Охарактеризовано можливості використання освітньої платформи в розвиткові інституційної фінансової інфраструктури в Україні.

Автореферат

 
«СИСТЕМНИЙ РИЗИК У БАНКІВСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ»
 

КОРНИЛЮК РОМАН ВАСИЛЬОВИЧ
Дата захисту: 19.11.2020
Науковий консультант: д.е.н., професор Івасів Ігор Богданович

У дисертаційній роботі досліджено формування та реалізацію системного ризику у банківській діяльності, обґрунтовано теоретико-методологічні засади його оцінювання, розроблено практичні рекомендації щодо макропруденційної політики регулювання системного ризику в Україні. Уточнено сутність системного ризику на основі систематизації теоретико-методологічних основ досліджень системного ризику в банківському секторі. Запропоновано концептуальну блок-схему механізму системного ризику. Визначено вплив структурно-функціональних параметрів банківської системи на специфіку акумуляції та форми прояву системного ризику в Україні. Систематизовано канали поширення системного ризику з пріоритетизацією їх за вагомістю впливу на банківську діяльність в Україні. Надано оцінку причинам, джерелам та масштабам розгортання банківської паніки. Розроблено аналітичний інструментарій оцінки імовірності дефолту банків на базі логістичного регресійного моделювання фінансових показників діючих та збанкрутілих фінансових інституцій. Сформовано пропозиції щодо посилення стратегії макропруденційної політики як у частині превентивного, так і антикризового інструментарію з метою забезпечення фінансової стійкості та підвищення рівня транспарентності на банківському ринку.

Автореферат

 
«ФІНАНСОВІ МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО ЛЮДСЬКОГО РОЗВИТКУ»
 

ГЕРНЕГО ЮЛІЯ ОЛЕКСАНДРІВНА  
Дата захисту: 17.09.2020
Науковий консультант: д.е.н., професор Диба Михайло Іванович

Дисертацію присвячено дослідженню фінансових механізмів забезпечення збалансованого людського розвитку. Поглиблено розуміння ролі людського розвитку у фінансовій науці. Проведено комплексний аналіз фінансового забезпечення, як домінанти збалансованого людського розвитку. Поглиблено підходи до оцінки структурно-функціональних характеристик фінансових механізмів збалансування людського розвитку. Досліджено систему фінансового забезпечення людського розвитку. Здійснено аналіз позабюджетного фінансування збалансованого людського розвитку та соціальних інвестицій, як інструменту еволюції людиноцентричного бізнесу. Надано оцінку людському розвитку та фінансовому забезпеченню об’єктів соціальної сфери в Україні. Розроблено методичні рекомендації з оцінки дієвості фінансових джерел в процесі побудови моделі соціальної держави. Визначено особливості фінансування проєктів і програм людського розвитку за рахунок зарубіжних урядових фондів та іноземних недержавних фондів. З’ясовано роль міждержавних інституцій й альтернативних форм фінансування у відтворенні людського потенціалу. Запропоновано концептуальні підходи до розбудови фінансових технологій та визначення їх впливу на людський розвиток. Визначено потенціал фінансового забезпечення людського розвитку в епоху крауд-технологій та фінансування освітньої компоненти людського розвитку за рахунок ендавменту. Запропоновано концептуальні і стратегічні напрями активізації фінансових механізмів забезпечення збалансованого людського розвитку в Україні.

Автореферат