Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

2019 рік

 
«СИСТЕМА МОДЕЛЕЙ ОЦІНЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ (НА ПРИКЛАДІ КРИПТОВАЛЮТ)»
 

ДАЦЕНКО НАТАЛІЯ ВОЛОДИМИРІВНА
Дата захисту: 02.12.2019
Науковий керівник: к.е.н., доцент Коляда Юрій Васильович

Дисертація присвячена подальшому розвитку теоретичних засад та розробці інструментарію моделювання та прогнозування динаміки інноваційних фінансових інструментів на прикладі криптовалют. У дисертаційній роботі визначено роль та місце криптовалют на сучасному етапі розвитку світової економіки, уточнено категоріальний апарат та економічну сутність дефініції «криптовалюта», розроблено таксономію криптовалют на підставі їх технологічних та криптографічних властивостей. Запропоновано концептуальний підхід до оцінювання та короткострокового прогнозування криптоактивів на основі міжгалузевого стандарту організації інтелектуального аналізу даних CRISP-DM. Розроблено алгоритм бінарного авторегресійного дерева, який дозволяє здійснювати кусково-лінійну апроксимацію фазового простору вхідних лагових змінних та будувати власну авторегресійну модель для кожного сегменту. Здійснено чисельну оцінку горизонту прогнозу із використанням фрактального та ентропійного аналізу та проведено модельні прогнозні розрахунки динаміки часових рядів криптовалют як із використанням моделей BART, так і моделей сімейства ARIMA-ARFIMA. Проведене теоретичне та експериментальне дослідження засвідчило адекватність побудованих моделей та ефективність їх застосування з метою підтримки і прийняття управлінських рішень на крипторинку.

Автореферат

 
«ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РОЗПОДІЛУ РОЗДРІБНОГО РИНКУ КОМП'ЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ»
 

МЕЛЬНИК НАТАЛІЯ БОГДАНІВНА
Дата захисту: 21.10.2019 
Науковий керівник: д.е.н., професор Дивак Микола Петрович

Дисертаційну роботу присвячено вирішенню актуального наукового завдання розробки підходів та комплексу математичних моделей для відображення й оптимізації процесів розподілу вітчизняного роздрібного ринку комп’ютерної техніки. Проаналізовано сучасний стан розвитку вітчизняного роздрібного ринку комп’ютерної техніки. Визначено його структурні особливості, названо ознаки його квазіконкурентності. Виконано аналіз наявних методів моделювання роздрібних ринків. Запропоновано концепцію для відображення й оптимізації процесів розподілу на роздрібному ринку комп’ютерної техніки, за основу якої взято методи побудови дискретних динамічних моделей і теоретико-ігрових моделей. Розроблено підходи до побудови й оптимізації динамічних моделей сегментного розподілу роздрібного ринку комп’ютерної техніки за умови його незмінної структури та за різних умов її зміни. Побудовано відповідні динамічні моделі. Запропоновано теоретико-ігровий підхід до моделювання розподілу роздрібного ринку комп’ютерної техніки. Побудовано ігрові моделі розподілу цього ринку як для чітко визначених умов його функціонування, так і за умов невизначеності. Розроблено рекомендації щодо вибору продавцями оптимальних рішень.

Автореферат

 
«СИСТЕМА МОДЕЛЕЙ ОЦІНКИ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ-ФІЗИЧНИХ ОСІБ»
 

БЕНЬ ВЛАДИСЛАВ ПЕТРОВИЧ
Дата захисту: 30.09.2019
Науковий керівник: д.е.н., професор Матвійчук Андрій Вікторович

У дисертації здійснено узагальнення теоретичних положень та розроблено методологічний підхід до моделювання кредитоспроможності позичальниківфізичних осіб на підґрунті інструментарію штучного інтелекту та ансамблевих технологій. Відповідно до запропонованої методології застосовано принципи побудови ансамблів на двох етапах моделювання. На першому етапі при відборі найбільш значущих чинників для оцінювання кредитоспроможності позичальників сформовано ансамбль з трьох імовірнісних нейромереж, поєднаних за алгоритмом усереднення. На другому етапі побудовано систему математичних моделей для класифікації позичальників із використанням логістичних регресій, нейронних мереж персептронного типу та на радіально-базисних функціях. Узагальнення результатів розрахунків окремих моделей здійснено в рамках запропонованого методологічного підходу шляхом створення ансамблевої структури зі спеціалізацією експертів. Також реалізовано ансамблі за алгоритмами усереднення та бустінгу. Експериментальне дослідження дає підстави зробити висновок про доцільність застосування ансамблів моделей для класифікації позичальниківфізичних осіб за рівнем кредитного ризику. При цьому найвищу точність оцінювання позичальників демонструє ансамбль з урахуванням спеціалізації експертів, які були представлені нейронними мережами різної архітектури.

Автореферат

 

Остання редакція: 31.07.20