ЗМІСТ |
|
Вступ
|
9 |
Частина 1. Основи та організація планування на підприємстві
|
11 |
Тема 1. Планування в системі менеджменту аграрного підприємства
|
11 |
1.1. Суть планування і його місце в менеджменті підприємства
|
11 |
1.2. Необхідність планування на підприємстві
|
15 |
1.3. Особливості планування в сільському господарстві. Обмеження планування на підприємстві
|
19 |
1.4. Принципи планування
|
22 |
1.5. Методи планування. Прогнозування в системі планування
|
24 |
1.6. Оцінка тенденцій і структурних змін у сільському господарстві України
|
32 |
1.7. Державне регулювання і підтримка сільськогосподарського виробництва та внутрішньогосподарське планування
|
52 |
Тема 2. Зміст та організація внутрішньогосподарського планування
|
59 |
2.1. Система планування та види планів підприємств
|
59 |
2.2. Організація планової роботи на сільськогосподарських підприємствах
|
63 |
2.3. Особливості планування за різних форм господарювання
|
67 |
2.4. Планування розвитку сільських територій
|
78 |
2.5. Етика планування. Особисті якості плановика
|
85 |
2.6. Оцінка та управління якістю планів
|
86 |
Тема 3. Поточне та оперативне планування. Планування роботи внутрішньогосподарських підрозділів
|
92 |
3.1. Суть, завдання, зміст і показники поточних (річних) планів
|
92 |
3.2. Поточні плани внутрішньогосподарських підрозділів та організація внутрішньогосподарського розрахунку
|
97 |
3.3. Виробничі бюджети
|
103 |
3.4. Послідовність розробки поточних планів підприємств
|
106 |
3.5. Оперативне планування |
109 |
Частина 2. Планування виробництва продукції і використання ресурсів
|
112 |
Тема 4. Розробка маркетингової програми
|
112 |
4.1. Суть і зміст маркетингової програми сільськогосподарського підприємства
|
112 |
4.2. Аналіз і прогнозування кон’юнктури ринків сільськогосподарської продукції
|
116 |
4.3. Маркетингова цінова політика підприємства
|
127 |
4.4. Планування асортименту, якості, каналів і строків реалізації продукції
|
132 |
4.4.1. Планування асортименту продукції та його оновлення
|
132 |
4.4.2. Планування якості продукції
|
135 |
4.4.3. Планування каналів реалізації продукції
|
139 |
4.4.4.Планування строків реалізації продукції
|
144 |
4.5. Реклама в маркетингових програмах сільськогосподарських підприємств
|
148 |
4.6. Прогнозування обсягів продажу
|
150 |
Тема 5. Планування оптимального поєднання галузей у господарстві
|
153 |
5.1. Обґрунтування змін у галузевій структурі підприємства і перспектив розвитку рослинництва, тваринництва та промислових виробництв
|
153 |
5.2. Традиційні методи планування галузевої структури підприємства
|
159 |
5.3. Обґрунтування і вибір критерію оптимальності та економіко-математична модель задачі оптимального поєднання галузей
|
161 |
5.4. Аналіз одержаних результатів та використання їх для складання перспективних і поточних планів господарства
|
164 |
Тема 6. Обґрунтування виробничої програми з тваринництва
|
169 |
6.1. Обґрунтування планової продуктивності у тваринництві
|
169 |
6.2. Планування відтворення стада, виробництва і використання продукції
|
179 |
6.3. Послідовність планування оптимальної кормової бази підприємства
|
187 |
6.4. Планування потреби в кормах
|
189 |
6.5. Обґрунтування страхових фондів кормів
|
193 |
6.6. Планування забезпечення потреби в кормах |
196 |
Тема 7. Обґрунтування виробничої програми з рослинництва
|
201 |
7.1. Планування використання земельних угідь, підвищення їхньої родючості
|
201 |
7.2. Планування та програмування врожайності сільськогосподарських культур
|
206 |
7.3.Обґрунтування планових посівних площ, виробництва і використання продукції рослинництва
|
214 |
7.4. Планування насінництва
|
223 |
7.5. Планування нагромадження і внесення добрив
|
225 |
7.6. Планування захисту рослин
|
233 |
Тема 8. Планування промислових виробництв
|
238 |
8.1. Обґрунтування вибору і розмірів промислових виробництв
|
238 |
8.2. Планування обсягів виробництва та асортименту продукції
|
243 |
8.3. Обґрунтування ефективних способів зберігання продукції
|
246 |
8.4. Планування собівартості й рентабельності продукції
|
253 |
Тема 9. Планування в особистих господарствах населення (ОГН)
|
259 |
9.1. Об’єктивна необхідність, зміст та особливості планування в ОГН
|
259 |
9.2. Обґрунтування виробничої програми ОГН. Планування обсягів каналів, строків і цін реалізації продукції
|
263 |
9.3. Планування взаємовідносин ОГН з іншими аграрними, переробними та агросервісними підприємствами
|
269 |
9.4. Особливості планування витрат і собівартості продукції в ОГН
|
271 |
9.5. Обґрунтування економічної і соціальної ефективності сільськогосподарського виробництва в ОГН
|
280 |
9.6. Перспективи розвитку ОГН в Україні
|
283 |
Тема 10. Планування використання основних засобів виробництва
|
288 |
10.1. Планування техніко-технологічного розвитку підприємства
|
288 |
10.2. Планування обсягів механізованих робіт, використання техніки і витрат на її експлуатацію
|
292 |
10.3. Планування амортизаційних відрахувань та віднесення їх на об’єкти калькуляції |
300 |
Тема 11. Планування обслуговуючих виробництв
|
305 |
11.1. Обслуговуючі виробництва та особливості їх планування
|
305 |
11.2. Планування вантажоперевезень і використання автомобілів
|
306 |
11.3. Планування витрат і собівартості автотранспортних робіт
|
317 |
11.4. Планування роботи живого тягла
|
320 |
11.5. Планування потреби та використання електроенергії
|
323 |
Тема 12. План з праці та соціального розвитку колективу
|
327 |
12.1. Планування затрат праці й чисельності працюючих Баланс трудових ресурсів
|
327 |
12.2. Планування фонду оплати праці
|
331 |
12.3. Планування продуктивності праці
|
336 |
12.4. Зміст та організація розробки плану соціального розвитку колективу
|
340 |
12.5. Планування поліпшення житлових і культурно-побутових умов працівників
|
342 |
12.6. План підготовки кадрів і підвищення їхньої кваліфікації
|
347 |
12.7. Планування поліпшення умов праці та охорони здоров’я
|
349 |
Частина 3. Планування собівартості продукції і фінансовий план підприємства
|
352 |
Тема 13. Планування витрат і собівартості продукції
|
352 |
13.1. Противитратний механізм та його роль у зниженні собівартості продукції
|
352 |
13.2. Методи планування витрат і собівартості продукції
|
357 |
13.3. Норми і нормативи у плануванні витрат
|
361 |
13.4. Планування витрат на виробництво продукції
|
368 |
13.5. Визначення планової собівартості продукції
|
382 |
13.6. Використання ПК при плануванні витрат і собівартості продукції |
388 |
Тема 14. Фінансовий план підприємства
|
392 |
14.1. Фінансовий план, його будова і зв’язок з іншими розділами плану
|
392 |
14.2. Оцінка фінансового стану підприємства
|
394 |
14.3. Планування реалізації продукції, цін, прибутку і рентабельності
|
399 |
14.4. Визначення точки беззбитковості виробництва
|
404 |
14.5. Бюджет готівки
|
409 |
Тема 15. Організація та контроль виконання планів
|
415 |
15.1. Організація виконання планів
|
415 |
15.2. Предмет контролю
|
416 |
15.3. Методи контролю
|
419 |
Частина 4. Планування розвитку підприємства
|
423 |
Тема 16. Стратегічне і перспективне планування
|
423 |
16.1. Стратегія підприємства та її елементи. Система стратегічних і перспективних планів підприємства
|
423 |
16.2. Обґрунтування ринкової стратегії підприємства, забезпечення його конкурентоспроможності
|
429 |
16.3. Планування інновацій. Стратегічні аспекти технологій у сільському господарстві. Планування освоєння досягнень науково-технічного прогресу
|
438 |
16.4. Особливості планування в умовах радіоактивного забруднення територій |
446 |
Тема 17. Бізнес-планування
|
452 |
17.1. Суть, види проектів і моделі управління ними
|
452 |
17.2. Бізнес-план та його функції
|
457 |
17.3. Структура, зміст і методика розробки розділів бізнес плану
|
459 |
17.3.1. Резюме
|
461 |
17.3.2. Галузь, підприємство та його продукція
|
462 |
17.3.3. Дослідження ринку і маркетинг-план
|
465 |
17.3.4. План виробництва. Потреба та використання ресурсів
|
468 |
17.3.5. Організаційний план
|
471 |
17.3.6. Фінансовий план
|
473 |
17.3.7. Інвестиційний план
|
478 |
17.3.8. Оцінка ризиків і управління ними
|
480 |
17.3.9. Додатки
|
482 |
17.4. Етапи та організація розробки бізнес-плану
|
483 |
17.5. Оформлення і стиль бізнес-плану
|
485 |
Список літератури |
487 |