АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Сертифікація продукції та управління якістю
Product certification and quality management
Рекомендована для здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти
Мета дисципліни: формування сучасного наукового світогляду та спеціальних знань у сфері метрології, стандартизації, сертифікації виробництва аграрної продукції, що є складовою технології виробництва і переробки продукції в окремих галузях агропромислового комплексу України. Навчитипрацювати з нормативними документами і здатності застосовувати знання напрактиці.
Міждисциплінарні зв’язки: Опанування даної дисципліни формує основу необхідних знань, умінь, навичок для вивчення дисциплін фахового спрямування: економіка підприємства агробізнесу, аграрний менеджмент, організація виробництва в агробізнесі, інноваційна діяльність в агробізнесі, обгрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків тощо.
Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики:
Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Сертифікація продукції та управління якістю» у відповідності до результатів навчання
Результати навчання за навчальною дисципліною | Методи навчання | Засоби діагностики | |
Код | Результат навчання | |
1. | Знання: | |
1.1 | Основ метрології, стандартизації та сертифифікації продукції аграрного виробництва. | Лекція, семінарсько-практичне заняття. | Презентація, опитування, тест, модульна робота. | |
1.2 | Методології оцінки якості сировини та готової продукції сільського господарства у процесі її зберігання, переробки та реалізації. | |
1.3 | Основних понять і категорії, що застосовуються у технічній документації процесів виробництва, зберігання та переробки агропродукції. | |
2. | Уміння/навички: | |
2.1 | Працювати з стандартами на продукцію рослинництва, тваринництва та продукти їх переробки. | Лекція, семінарсько-практичне заняття, виробнича практика. | Презентація, опитування, тест, модульна робота, звіт з практики. | |
2.2 | Виконувати розрахунки витрат сировини відповідно до чинних стандартів на продукти переробки агропродукції. | |
2.3 | Застосовувати нормативні показники у розрахунках витрат виробничих ресурсів для процесів зберігання і переробки аграрної продукції. | |
2.4 | Аналізувати показники якості продукції за метеріалами стандартів та сертифікатів відповідності продукції агропромислового виробництва. | |
3. | Комунікація | | |
Вироблення у здобувачів практичних навичок командної та самостійної роботи, а саме: | Семінарсько-практичне заняття. | Перевірка виконання розрахунково-аналітичних практичних завдань. | |
3.1 | донесення інформації проблем, рішень та аргументації до інших за результатами лабораторних досліджень сировини та продукції. | |
3.2 | здатність працювати в команді - виконання розрахунково-аналітичних завдань на основі інформації державних та міжнародних стандартів.. | |
3.3 | спілкування з професійних питань усно та письмово з учасниками виробничих відносин щодо забезпечення одержання якісної агропродукції | |
3.4 | здатність розробляти пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, помилок у технологічних рішеннях процесу виробництва у галузях сільського господарства. | |
4. | Відповідальність і автономія | |
при демонструванні особистої відповідальності за результатами технологічних рішень, які можуть впливати на виробничий процес в цілому чи його окремий підрозділ, зокрема при: | Лекція, семінарсько- -практичне заняття, виробнича практика. | Перевірка розрахунково-аналітичних завдань, залікова контрольна робота. Захист звіту з виробничої практики. | |
4.1 | при управлінні технологічними процесами | |
4.2 | при формуванні суджень, що враховують соціальні, наукові аспекти організації виробничого процесу | |
4.3 | при продукуванні особистих практичних ідей на принципах академічної доброчесності. | |
Зміст навчальної дисципліни за темами:
Тема 1. Основи метрології.
Тема 2. Основи стандартизації виробництва.
Тема 3. Сертифікація продукції аграрного виробництва.
Тема 4. Управління якістю продукції та впровадженням нових технологій в АПК.
Тема 5. Управління якістю продукції рослинництва.
Тема 6. Управління якістю продукції тваринництва.
Тема 7. Акредитація установ перевірки якості продукції.
Тема 8. Державне регулювання якості та безпечності продовольчої продукції.
Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни,
та адреси їх електронної пошти:
Іваненко Федір Вікторович кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, ivanenkof@meta.ua
Рекомендовані інформаційні джерела:
1. Берник І.М., Фаріонік Т.В., Новгородська Н.В. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного і рослинного походження. Навчальний посібник. Вінниця. Видавничий центр ВНАУ, 2020. -232 с.
2. Домарецький В. А., Шиян П. Л., Калакура М.М., Романенко Л.Ф. Загальні технології харчових виробництв: підручник, Київ: Університет Україна, 2019. – 814 с.
3. Загальне управління якістю: підручник / О. В. Нанка, Р. В. Антощенков, В. М. Кісь, І. О. Листопад, Н. І. Моісєєва, І. В. Галич, А. О. Никифоров. Харків: ХНТУСГ, 2019 . - 205 с.
4. Ібатуллін І.І., Маньковський А.Я., Пабат В.О. Стандартизація у тваринництві: навчальний посібник Ліра К, 2019.- 548 с.
Робоча програма навчальної дисципліни
Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни
Остання редакція: 24.02.24