Підприємництво_071_Податковий менеджмент та комплаєнсАНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «Підприємництво» Entrepreneurship Рекомендована для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 1. Мета опанування навчальної дисципліни. Мета навчальної дисципліни полягає у формуванні системи знань щодо сутності підприємництва як особливого виду діяльності, певного стилю і типу поведінки, що визначає бізнес-культуру підприємства, сучасної форми господарювання виробничо-комерційних структур в умовах ринкових відносин; набуття практичних умінь комплексного сприйняття та вирішення проблем, що виникають в діяльності підприємницьких структур для створення сприятливого бізнес-середовища і підвищення ефективності функціонування виробничо-господарських систем. Міждисциплінарні зв’язки дисципліни «Підприємництво» визначаються особливостями підготовки бакалаврів зі спеціальності 071 «Облік і оподаткування» ОПП «Податковий менеджмент та комплаєнс». Дисципліна “Підприємництво” дає необхідну сукупність теоретичних практичних знань щодо здійснення підприємницької діяльності. Дисципліна спирається не тільки на власні логіку й зміст, а й на вихідні методологічні положення суміжних економічних дисциплін, зокрема вступу до спеціальності, макроекономіки, мікроекономіки тощо. 2. Результати навчання, методи навчання та засоби діагностики: Таблиця 1 – Методи навчання та засоби діагностики результатів навчання з навчальної дисципліни «Підприємництво» у відповідності до результатів навчання
3. Зміст навчальної дисципліни за темами Тема 1. Загальна характеристика та типологія підприємництва Тема 2. Правові основи та організаційні форми підприємницької діяльності Тема 3. Мале підприємництво в ринковій економіці Тема 4. Технологія заснування власної справи Тема 5. Формування підприємницького капіталу Тема 6. Формування та ефективність використання персоналу фірми Тема 7. Інновації та інвестиційна політика фірми Тема 8. Start-up як інноваційна форма започаткування бізнесу Тема 9. Планування підприємницької діяльності Тема 10. Основи адміністрування підприємницької діяльності Тема 11. Бюджетування підприємницької діяльності Тема 12. Фінансово-економічні засади підприємництва та аналітичне оцінювання ефективності підприємницької діяльності Тема 13. Хеджування підприємницьких ризиків та протидія тіньовій економіці Тема 14. Підприємницький успіх і культура бізнесу Тема 15. Сутність та модельний ряд бізнес-культур Тема 16. Основи формування культурних бізнес-комунікацій Тема 17. Технології попередження та усунення бізнес-конфліктів 4. Науково-педагогічні працівники, що забезпечують викладання навчальної дисципліни та адреси їх електронної пошти: Шергіна Лідія Антонівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, e-mail: shergina.lidiya@kneu.edu.ua Ямненко Галина Євгенівна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри бізнес-економіки та підприємництва, e-mail: yamnenko@kneu.edu.ua 5. Рекомендовані інформаційні джерела: 1. Колот В.М., Рєпіна І.М., Щербина О.В., Шергіна Л.А., Ковтун В.П. Підприємництво: організація, ефективність, бізнес-культура: практикум. К.: КНЕУ. Електронна версія: http://irbis.kneu.edu.ua/cgi-bin/cgi64/cgiirbis_64.exe 2. Гонтарева І. В. Підприємництво: підручник. Харків : ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2021. 392 с. 3. Педько А.Б. Основи підприємництва і бізнес культури : навч посібник . Київ: Центр учбової літератури, 2020. 168 с. 4. Підприємництво та основи бізнесу. Практикум: Навчальний посібник / [Біляк Т.О., Бірюченко С.Ю., Бужимська К.О., та ін.]; під заг. ред. Т.П. Остапчук. Житомир: Житомирська політехніка, 2023. 280 с. 5. Підприємництво (денна, заочна) – Ямненко – EMBE25037U. Дистанційний курс на платформі Мудл. К.: КНЕУ. 2020. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://ido-m.kneu.edu.ua/moodle/course/view.php?id=2191. 6. Підприємництво – Ямненко – EMBE25037U_DIST. Дистанційний курс на платформі Мудл. К.: КНЕУ. 2023. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: https://ido-m.kneu.edu.ua/moodle/course/view.php?id=4854 Робоча програма навчальної дисципліни Методичні матеріали з вивчення навчальної дисципліни Остання редакція: 13.05.24 |