Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана

2019 рік

 
«СТАТИСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРОБЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ»
 

СТОЛЄТОВА ІРИНА ГЕННАДІЇВНА 
Дата захисту: 02.12.2019
Науковий керівник: д.е.н., професор Дрига Сергій Георгійович

Розкрито сутність державної стратегії регіонального розвитку, визначено проблеми та проведено аналіз нерівномірності соціально-економічного розвитку регіонів України в контексті забезпечення сталого економічного зростання; визначено чинники економічного зростання та проведено оцінку їх впливу на динаміку розвитку регіонів України. Проаналізовано інституційно-регуляторне середовище формування та розроблення Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, її цільові орієнтири та стратегічні пріоритети в контексті детермінант економічного зростання. Розроблено методичний підхід до формування державних стратегій та національних програм розвитку регіонів, який базується на принципово нових концептуальних основах: ідеології формування державних стратегій і програм на засадах принципу планування "знизу-вгору" та застосування технології Форсайту як основи визначення глобальних перспектив і напрямів економічного та соціального розвитку регіонів. Представлена класифікація системи показників державних стратегій різних напрямів згрупована за "сильними" і "слабкими" показниками. Запропоновано концептуальні положення щодо формування єдиного методологічного комплексу інформаційно-аналітичного забезпечення розробки та здійснення ДСРР дозволить оцінювати хід реалізації ДСРР, обґрунтовувати комплекс заходів для отримання бажаних параметрів розвитку.

Автореферат

 
«ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ЗАМОВЛЕННЯ В УКРАЇНІ»
 

БЕСПАЛОВА АННА ВІКТОРІВНА 
Дата захисту: 30.09.2019
Науковий керівник: д.е.н., професор Манцуров Ігор Германович

Дисертація присвячена розробленню теоретико-методологічних засад, методичних положень та практичних рекомендацій щодо інформаційноаналітичного забезпечення механізму регулювання відносин в сфері державного замовлення та напрямів його вдосконалення для поліпшення використання фінансових ресурсів країни , що спрямовуються на суспільні потреби. Розглянуто теоретико-методологічні засади статистичного забезпечення державного замовлення в системі регулювання економіки України, уточнено понятійний апарат в цій сфері. Оцінено стан статистичного забезпечення процесів здійснення державного замовлення та публічних закупівель, проаналізовано тенденції здійснення державного замовлення та публічних закупівель. Визначено напрями вдосконалення механізму регулювання відносин у сфері державного замовлення, зокрема щодо його інформаційно-аналітичного забезпечення, розроблено пропозиції з вдосконалення методичних положень щодо моніторингу формування та виконання державного замовлення, функціонування публічних закупівель в системі «Prozorro». Актуалізовано методичні положення щодо оцінки ефективності застосування державного замовлення, здійснення публічних закупівель, розроблено пропозиції щодо вдосконалення моніторингу державного замовлення, здійснення публічних закупівель.

Автореферат

 
«СТАТИСТИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ»
 

БАБЄЄВА ОЛЬГА ВЯЧЕСЛАВІВНА
Дата захисту: 08.04.2019
Науковий керівник: д.е.н., професор Бараник Зоя Павлівна

Дисертаційна робота присвячена подальшому розвитку теоретикометодологічних засад статистичного оцінювання трудового потенціалу України. Удосконалено понятійний апарат, який надає теоретико-методологічну основу та інструментарій дослідження трудового потенціалу, зокрема уточнено поняття «трудовий потенціал». Удосконалено класифікацію ключових чинників, що суттєво впливають на стан та розвиток трудового потенціалу. Обґрунтовано основні напрями вдосконалення статистичного аналізу та оцінювання трудового потенціалу (екстенсивний та інтенсивний) на засадах сформованого інформаційно-аналітичного забезпечення. Розроблено узагальнену схему поетапного дослідження трудового потенціалу. Удосконалено систему статистичних показників, яка використовується для аналізу стану та розвитку трудового потенціалу. Набули подальшого розвитку методичні підходи застосування кластерного аналізу в багатовимірному групуванні регіонів України за станом та розвитком трудового потенціалу. Здійснено оцінювання впливу соціально-економічних факторів на розвиток трудового потенціалу. Науково обґрунтовано методи статистичного прогнозування щодо визначення очікуваної чисельності трудового потенціалу України на короткострокову перспективу.

Автореферат

 
«ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ОБ’ЄКТАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ»
 

НОВИКОВ ВАСИЛЬ ВІКТОРОВИЧ
Дата захисту: 08.04.2019
Науковий керівник: д.е.н., професор Рудченко Олександр Юрійович

Дисертація присвячена розробленню теоретико-методологічних засад, методичних положень та практичних рекомендацій щодо інформаційно-аналітичного забезпечення механізму управління об’єктами державної власності та напрямів його вдосконалення для підвищення віддачі державних активів. Удосконалено концептуальні положення щодо реалізації державної політики управління суб’єктами господарювання, механізму її реалізації, зокрема інформаційно- аналітичне забезпечення управління суб’єктами господарювання державного сектору за рахунок формування системи показників, що відображають такі напрями, як ведення обліку об’єктів державної власності, управління ними, функціонування державного сектору та його реформування; розмір публічного (в тому числі державного) сектору, його ефективність та вплив на розвиток економіки країни в цілому; уточнено методичні положення щодо проведення моніторингу ефективності управління об’єктами державної власності.

Автореферат

 

Остання редакція: 31.07.20